Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circuit de alimentare


Recommended Posts

Salut! As dori sa comand 3 fan-uri la 12V de la surse de calculatoare. Mai exact vreau sa aplic 5V de la portul USB al unui laptop printr-un rezistor inseriat cu un optocuplor. Mai departe optocuplorul sa-mi deschida un tranzistor (si sa-mi comande un releu sau fara releu) mai departe tensiunea de 12V catre coolere. Unde as putea gasi o astfel de schema simpla?. Vreau sa folosesc optocuplor sa protejez sursa stabilizata din laptop. Multumesc!

Link to comment
  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Posted Images

@marius2006 ma refeream la poza cu releul la care am pus link, nu la portul usb. Eu raman la ideea cu releul. Daca vrei prin optocuplor, niciuna dintre scheme nu e potrivita, luata de-a gata. Ai putea merge pe varianta cu tranzistor darlington TIP122 cu mentiunea ca:1. pe partea de comanda a optocuplorului pui doar o rezistenta de 1K2. Foloseste un optocuplor ieftin si de uz general, gen PC817, ala nu are conexiune de baza deci nu mai trebuie sa pui rezistenta aia la masa. (R26)

Link to comment

in loc de TIP122 pot pune doua bucati BD237 legate darlington? Sau un BDW93C sau BUT12(chiar daca astea sunt de putere mai mare)? Optocuplorul de care vorbiti este cu 4 picioruse nu? Asta il gasesc prin surse de comutatie daca stau sa ma gandesc bine. Dar varianta asta image01.gif [ 3.59 KiB nu este buna? cea cu un tranzistor BD.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines