Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator TDA7294


Guest braik

Recommended Posts

Am un amplificator: Amplificator AD-023 200W Mono . Singura problema e ca a fost modificat de un prieten de al meu, a facut placa mai mica si a inghesuit piesele. As vrea sa refac placile dar nu gasesc nici unde o schema a circuitului. Sper ca cineva sa ma poata ajuta.

 

MULTUMESC ANTICIPAT.

 

 

 

Modificat de Madalina: nu e relevant de unde l-ai cumparat

post-47061-139829317594_thumb.jpg

Link to comment
  • Replies 19
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Posted Images

Si uite cum nimeni nu se oboseste sa caute niste simple pdf-uri ale componentelor care sunt atat de simplu de gasit si in care ar fi gasit cu siguranta raspunsuri, e mult mai usor sa intrebi pe altcineva :ciuda: PS: Din cate vad magazinul mentionat pluseaza mai ceva ca cel din alexandria, la ei schema asta deja scoate 200w si cu doar +/-30V, si cand te gandesti ca noi ne batem capul cu tensiuni chiar si duble si tranzistori scumpi, scheme complicate sa scoatem puterea asta, inteleg sa infloresti unele chestii pentru reclama dar sa minti cu nerusinare mi se pare deja grav :sparge:

Link to comment

Din pacate majoritatea clientilor acestor magazine nu gandesc sau nu constientizeaza la faptul ca din tensiunile alea nu ai cum sa obtii 200W indiferent de dispozitiv, si ca nu ai cum sa obtii de la o componenta mai mult decat spune producatorul ca este capabila, dar magazinelor nu le pasa, mint cu prejudecata si lipsa de bun simt in scopul de a atrage multimea spre ei care vor zice auzi ce poate ala...200W si e ieftin..., macar majoritatea clientilor le cumpara si pun botul din lipsa de cunostinte insa ca si comerciant sa practici asemenea pacaleala ar trebui totusi a fie scosi in afara legii, sau cel putin asa cred eu :nas:

Link to comment

Multumesc indy666. Dar mie imi trebuie schema la amplificator am gasit schema electrica dar ce-a a circuitului nu am gasito.

@braik dar tu din ce schema crezi ca producatorii acelui modul s-au inspirat? crezi ca s-ar fi obosit sa inventeze ei alta sau ce? bineinteles ca schema de principiu folosita este cea din datasheet, asadar daca doresti reproiectarea cablajului inspira-te din schema prezenta in datasheet cu incredere.In cazul in care doresti un cablaj deja proiectat atunci alege de aici TDA 7294 in punte - via Google
Link to comment
as mai scoate din spire dar scade si curentul si nu vreau :cry:

 

Curentul este intensitatea masurata in amperi si este independent de numarul spirelor, si direct dependent de diametrul conductorului de bobinaj, asadar nu conteaza cate spire adaugi sau scoti, curentul livrat va ramane acelasi.

 

..am traf de 2x31 alternativ..

 

Asta inseamna +/-43Vcc alimentare la configuratia in punte a TDA-ului intr-o sarcina de 4 ohmi, ceea ce mai mult ca sigur iti va obtine un mic foc de artificii.

 

a testat cineva pe 4 ohmi asa ceva ???? cu o racire adecvata si cam cu ce tensiune maxima pot alimenta 4 ic adica 2 kituri cu 7294?...

 

Eu nu inteleg un lucru, de ce se tot doreste reinventarea rotii? devreme ce producatorul zice in pdf ca sarcina minima pentru configuratia punte sa fie 8 Ohm, de ce se insista pentru jumatate din atat? si se spune acolo destul de simplu tensiunile maxime admise, credeti ca producatorii au dat acele valori asa din ochi? :rade:

 

Concluzia? nimeni nu va poate garanta functionarea in conditii de siguranta a CI-ului in conditii de stres mai mare decat maximul admis, tine doar de noroc si de rabdarea de a experimenta.

Link to comment

asta se intampla pe cand producatorul era pfilips dar acu nu prea se mai fabrica asa ceva de acea firma oricum eu am intrebat poate o fi testat cineva eu am testat de ex un dta 7294 simplu pe 2 ohmi si mergea dar dupa 40 min sa incalzit si a intrat in protectie.s cu trafu ma gandeam ca poate mai scade din tensiunea aia tinand cont ca sint 4 ic aaaa si crezi ca daca pun 1 spira am acelas amperaj ca cu 60 ?? dar daca pun juma de spira ? da daca las doar miezu? :rade: e adevarat curentu este proportional cu diametru sarmei si miezul dar conteaza si lungimea mai putin dar conteaza

Link to comment
asta se intampla pe cand producatorul era pfilips dar acu nu prea se mai fabrica asa ceva de acea firma...

 

Si tu crezi ca daca s-a schimbat firma producatoare aceasta a si reproiectat CI-ul? atunci te cam inseli, daca s-ar face asta CI-ul si-as schimba numele/seria, atata timp cat se produce TDA7294 oricine o face in mod normal va cumpara drepturile de licenta pentru productia in masa a acelei componente, specificatiile sale insa vor ramane intotdeauna aceleasi.

 

oricum eu am intrebat poate o fi testat cineva eu am testat de ex un dta 7294 simplu pe 2 ohmi si mergea dar dupa 40 min sa incalzit si a intrat in protectie....

 

Experimente cu siguranta s-au facut in acest sens, insa devreme ce depasesti specificatiile producatorului greu de crezut ca poti obtine garantii 100% intr-un fel sau altul, tine de noroc, ceea ce la cineva a mers nu este neaparat nevoie sa mearga si la altcineva, de aceea n-ai decat sa incerci daca detii destule CI-uri.

 

...cu trafu ma gandeam ca poate mai scade din tensiunea aia tinand cont ca sint 4 ic ...

 

In sarcina si la volum ridicat cu siguranta tensiunea va cadea daca sursa nu este suficient de puternica, insa ce te faci la volum mic, pentru ca CI-ul va fi la fel de afectat si de tensiunea de pornire, deci ai toate sansele ca a iti pocneasca de la prima apasare pe buton.

 

aaaa si crezi ca daca pun 1 spira am acelas amperaj ca cu 60 ?? dar daca pun juma de spira ? da daca las doar miezu? :rade: e adevarat curentu este proportional cu diametru sarmei si miezul dar conteaza si lungimea mai putin dar conteaza

 

Haide sa nu facem dintr-o stiinta exacta aa cum este electronica motiv de spam, fie ca iti convine tie sau nu teoria nu se va schimba, curentul este intensitatea sarcinii electrice masurata in amperi care nu este afectata de numarul spirelor ci de grosimea sarmei de bobinat, fiecare mm patrat de sectiune a conductorului este capabina sa permita unei anumite valori maxime de curent care va trece prin ea, acest lucru este independent de cate spire ai tu pe traf bobinate, mai studiaza si ai sa intelegi. cat despre ultima ta afirmatie... ma abtin de la comentarii.

Link to comment

tocmai asta era problema tensiunea de pornire maiales fara boxe legate si nam nici un chef sa desfac trafu maiales ca nu stiu cate spire pe volt are casa stiu cat scot sau mai exact deunde leg alte fire de +si - ca nu vreau sa scot sarma de tot asta pentru ca in total are 2x46 alternativ pe langa asta are 2 fire trase di aceeas bobina care scoate 2x31 ac oricum eu tot la parerea mea raman cum ca conteaza si lungimea mai putin decat sectiunea dar conteaza

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines