Guest SIG Posted January 12, 2006 Share Posted January 12, 2006 Buna,am in bucatarie sistemul de 2 intrerupatoare in tandem care probabil stiti cum functioneaza,cand stingi de unul poti aprinde becul de la celalalt si viceversa.Daca puteti sa ma ajutati cu schema sistemului ca sa-mi dau seama cum functioneaza.Merci.P.S.Daca n-am postat potrivit puteti sa-l mutati. Link to comment
one Posted January 12, 2006 Share Posted January 12, 2006 Cam asta ar fi o varianta.Altfel, cu intrerupatoare simple, ar fi 2 in paralel. Link to comment
Guest SIG Posted January 12, 2006 Share Posted January 12, 2006 La intrerupatorul,sa zicem A, pe care l-am desfacut am asa: aprind becul de la intrerupatorul A: N N N sting becul de la intrerupatorul A: F F N , comut celalalt intrerupator,sa zicem B, iar la intrerupatorul A am asa: N N N (becul e aprins de intrerupatorul B) sting becul de la intrerupatorul A si am N F F E compatibila schema cu varianta mea,sau poate e alta varianta?Nota: am pastrat in permanenta aceeasi configuratie a firelor. Merci mult de raspunsul de la prima intrebare.Daca nu-ti cer prea mult pui o schema ptr. situatia mea,daca schema de mai sus nu corespunde aplicatiei mele? Link to comment
Guest Mianda Posted January 12, 2006 Share Posted January 12, 2006 Cam asta ar fi o varianta.Altfel, cu intrerupatoare simple, ar fi 2 in paralel.Le gasesti la magazinele de specialitate cu denumirea de "intrerupatoare cap scara" Link to comment
Guest SIG Posted January 12, 2006 Share Posted January 12, 2006 Precis ca exista in comert asa ceva si se numesc cum spui tu dar schema electrica din configuratia mai sus amintita ma intereseaza.Merci. Link to comment
Guest Shoby007 Posted January 13, 2006 Share Posted January 13, 2006 Se mai numeste si deviator. Le gasesti la orice magazin de electrice cat de cat serios. Atentie la schema ca e o greseala: prin deviatoare treci cu faza sau 220 cum e aratat pe desen . Din partea cealalta a becului, vii cu neutrul si nu cu 220 cum e in desen. Probabil o mica neatentie a desenatorului! Link to comment
zamfic Posted January 13, 2006 Share Posted January 13, 2006 Are dreptate Mianda. Se numesc "cap scara". Trebuie facut un circuit special Link to comment
Guest SIG Posted January 13, 2006 Share Posted January 13, 2006 Gata m-am prins. :yawinkle: E exact schema lui One,sus la comutatoare am nulul si jos, in stanga becului ,am faza.Merci. Link to comment
one Posted January 15, 2006 Share Posted January 15, 2006 Fiind curent alternativ, am pus 220V~ la ambele borne, in primul rand, ca nu exista un punct de referinta (masa), in al doilea rand inversarea celor 2 borne nu afecteaza functionarea schemei.Da, pe una din borne (la bec) e nulul si la comutatoare (deviatoare) e faza. Link to comment
exxu Posted January 16, 2006 Share Posted January 16, 2006 Pentru mai multe intrerupatoare... Link to comment
Guest aladin Posted January 18, 2006 Share Posted January 18, 2006 Gata m-am prins. :yawinkle: E exact schema lui One,sus la comutatoare am nulul si jos, in stanga becului ,am faza.Merci.Marfa de electrician ce ai avut! Da-i o bere pe chestia asta. Link to comment
Guest SIG Posted January 19, 2006 Share Posted January 19, 2006 Gata m-am prins. :yawinkle: E exact schema lui One,sus la comutatoare am nulul si jos, in stanga becului ,am faza.Merci.Marfa de electrician ce ai avut! Da-i o bere pe chestia asta. Era vorba de faptul ca am verificat in practica schema respectiva,la legaturile de la intrerupatoarele mele,sau tu ai crezut ca am fost exaltat de faptul ca am descoperit ca prin casa imi umbla nulul brat la brat cu faza ca sa-mi aprinda becul? :yawinkle: Link to comment
Guest adybiger Posted August 12, 2009 Share Posted August 12, 2009 mai oameni buni,vad tot felul de scheme,super si felicitari pt cei care le pun,bravo.va rog am un releu si trei intrerupatoare cum le pot lega caci in rele am 2 borne alimentare bobina si 4 contacti ND,unde si cum se leaga va rog si va multumesc anticipa(A1+A2 aliment.bobina;1;2;3;4 contacti;si 1 bec cum se leaga)inca o data mersi mult Link to comment
DM7 Posted August 13, 2009 Share Posted August 13, 2009 Cu un releu din acesta nu vei reusi sa-ti faci ceea ce iti doresti. Poti sa faci doar aprinderea becului din mai multe puncte,(va fi problema cu stingerea lui) sau aprinderea becului atata vreme cat ti apasat butonul. Ai nevoie de releu pas cu pas, sau teleruptor. Link to comment
Recommended Posts