Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

reparatie MAVO 35


elcomar

Recommended Posts

  • Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 1 year later...
  • 8 years later...

Buna seara !      Am găsit la muncă un Mavo35 și l-am luat acasă pentru ai folosi microampermetrul la realizarea unui aparat Diy Esr.

Din curiozitate l-am incercat sa vad daca mai funcționează și spre surprinderea mea am constatat că singurele domenii care nu merg sunt X1 și x100.

 După ce l-am desfăcut am găsit rezistenta R27 întreruptă , R17 care trebuia să fie de 240 ohmi avea 6,8 ohmi ,R18 dezlipita și potențiometrul de ajustare la zero face contact intermitent .

As dori să întreb dacă pot înlocui rezistențele ,care sunt din cele bobinate, cu unele obișnuite cu toleranta foarte mică.

Deasemenea selectorul aparatului de măsură se blochează in dreptul domeniul de măsură 1000v alternativ.

Va rog să-mi spuneți cum l-aș putea curata fara sa fac tâmpenii .

Aparatul merita o a doua șansă așa ca va rog respectuos să mă ajutați cu informațiile necesare pt resuscitarea acestuia.

Cu respect, Ivan Gheorghe !

 

Edited by ivangh
Link to comment

Cel putin pt moment, poti inlocui rezistentele bobinate cu unele chimice sau metalizate, ca sa-l poti vedea ce stie sa faca. E totusi mai bine daca gasesti (in timp) un aparat care nu mai poate fi reparat, de ex e dus instrumentul analogic sau e spart, de unde sa scoti ce ai nevoie.

Cu blocatul e mai greu de dat o parere, mai ales ca nu vrei sa ne arati si ceva poze cu interiorul. Inclin sa cred ca plotul corespunzator domeniului unde se blocheaza nu e aliniat, si contactele mobile se "impiedica" la trecere. E doar o banuiala, nu am de unde sti sigur.

De curatat nu prea ai ce curata. Contactele mobile nu au facut niciodata probleme decat in caz de uzura mecanica pronuntata. Cu contactele de la cama e alta poveste. Alea mai fac probleme, dar nu stiu cat te bizui sa ajungi la ele casa le cureti. Poti incerca cu o panza aspra, sau cu un lemn de brad dimensionat pe masura incat sa intre intre contacte, dar sa nu le solicite prea mult mecanic. De ex un chibrit sau scobitoare. Suportul acelor contacte a facut cele mai mari si frecvente necazuri, asa ca ai grija pt ca in caz de nevoie, va trebui reconstruit. Depinde ce material s-a folosit.Daca e fabricat mai aproape de 89, posibil sa ai noroc si sa nu fie din material casant. Deocamdata numai tu stii ce ai acolo. 

Link to comment

Nu sunt imagini cu interiorul ,le voi face mai târziu,când am spus că selectorul se blochează m-am exprimat oarecum greșit de fapt se poticnește in acel punct și selectarea se face cu oarece greutate.

Mulțumesc pt amabilitatea dumneavoastră de a-mi răspunde,îl voi deschide și voi insera linkul cu imaginile sa va faceți o idee.

Îmi cer scuze daca nu am reușit să dau detalii cat mai exacte.

Cu respect , Ivan Gheorghe!

 

Edited by ivangh
Link to comment

Nu arăta așa când l-am găsit,a fost casat , cineva l-a adus în atelierul in care lucrez și apoi lăsat acolo pt ceva vreme ,am curățat plasticul de pe instrumentul analogic cu praf de copt și oțet apoi cu pasta de dinți ,mi-a plăcut cum arată și m-am gândit că este păcat să-l stric.

Colegul meu mi-a spus că mai este unul cu display-ul spart ,dacă îl găsesc voi incerca sa iau componente din el.

Mulțumesc!

 

Link to comment

https://ibb.co/Ybsjm5g
https://ibb.co/4WKtX1P
https://ibb.co/KWg04P6
https://ibb.co/56FwS5G
https://ibb.co/5j7Wtq6
https://ibb.co/tBp3HYB
https://ibb.co/yhZb30s
https://ibb.co/k3V23tZ
https://ibb.co/f0KLrtr
https://ibb.co/Hrs86r5
https://ibb.co/Gd0yWMF
https://ibb.co/mSwNw7B
https://ibb.co/YjZmb3s
https://ibb.co/rQSj7kg
https://ibb.co/vkFGMxP
https://ibb.co/n04fTt6
https://ibb.co/RywJVb7
https://ibb.co/vcxy7Zj
https://ibb.co/dgYRYLR
https://ibb.co/HdLSwmB
https://ibb.co/tMmNJjJ
https://ibb.co/X49V7LY
https://ibb.co/HnMJ39r
https://ibb.co/rZQmFSD

Din păcate nu am reușit să-i desfac acel suport peste care se pune selectorul acela de plastic,am găsit o bucată mică de plastic ce îl bloca atunci când voiai să-l pui pe 1000v,am îndepărtat-o  cu vârful la o surubelnită ,acum merge acceptabil,îmi  cer scuze că nu v-am putut trimite poze cu placa îndepărtată.

Mulțumesc!

Edited by ivangh
Link to comment

Dacă s-a rezolvat, nu mai trebuie nici o poza. Eu le cam știu cum arată de când am început sa le repar, și asta se întâmpla acum mulți ani în urma. Tipul asta de carcasa l-au scos când au băgat mai multe modele de aparate de măsură în aceeași carcasa. Schimbau doar placa cu domenii, iar restul se folosea în funcție de aplicație. Pana prin 85 s-au fabricat doar multimetre, de asta nu au avut nevoie de alt panou de față. 

Link to comment

Am reușit să îl fac să măsoare și pe x100,am găsit ceva piese de la niște multimetre vechi ,am schimbat  R27 și R28 și acum merge, trebuie să găsesc și unul bobinat de 240ohmi pt X1.

RW4 pt reglare la zero are 1k9 și o toleranta de +-50ohmi, îl pot schimba cu unul obișnuit de 2k?

Mulțumesc!

 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines