Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Medii flescaite. De vina ipa400 ?

Nemesis

Recommended Posts

Am reusit si eu sa ''dau viata'' la 2 montaje de amp IPA400 alimentate la +/-82 v :rock: . Au mers perfect din prima (asta daca lasam deoparte faptul ca pe un cablaj a ramas un picior la un BC in aer - insa dupa ce l-am lipit totul a fost o.k.).Offset-ul initial era in jur de 70 mv (fara curent de mers in gol prin finali) , iar dupa ce am bagat vreo 40 mA prin finali offset-ul nu a depasit 8 mV (ca doar nu degeaba a folosit peste tot tranzistori imperecheati :supz: ).Diodele zenner montate intre portile irfp-urilor si iesire le-am pus de 5,1 v avand in vedere faptul ca prepolarizarea intre portile finalilor si iesire are cam 3,5 v - pe fiecare grup de finali (pt a obtine protectia la supracurent de care s-a vorbit in mesajele anterioare).Sambata trecuta am fost sa le fac proba intr-o mica discoteca . Impresii: putere si dinamica din belsug , bas si inalte si puternice si clare (adica finalii nu au ajuns la saturatie). Am torturat organele interne si urechile mele si ale discotecienilor vreo 8 ore (timp in care amp-urile nu cred ca au scos peste 150-200 w pe canal pt ca mai mult nu suportau urechile :rolleyes: .La urma cand cand au plecat toti ''am mai domolit caii'' si ascultam niste muzica de relaxare.Atunci am constatat ca desi bas-ul si inaltele se auzeau cum trebuie , mediile erau cam ''flescaite'' , nu erau prea inteligibile , nu se auzeau calitativ cum se auzeau bass-ul si inaltele.Ascultand mai atent am observat ca flescaiala mediilor e prezenta si la putere mai mare..Amplificatorul pe care il aveam inainte(2 x 75w /8 ohmi) se auzea bine in toata gama de frecvente. Boxele folosite au fost aceleasi in ambele cazuri (br cu hp-15w si pht408).Sa va zic ce cred eu ca ar mai putea fi de vina:Semnalul venea de la un calculator si era preamplificat de un montaj cu A741 (am de gand sa folosesc alte operationale insa atunci nu aveam altceva la indemana).Preamplificatoul avea amplificare 10x si alimentare la +14 v.Piesele lui ipa400 au fost cele cerute in schema de baza in afara de mje-urile alea npn (am pus in loc BD410) si de nepolarizatii de 470nF (am pus de 100nF).La partea de alimentare :traf-ul are 1200w iar filtrarea ,deocamdata 7500 microf.Ar mai putea fi de vina si faptul ca ,curentul de mers in gol este de doar 40mA prin finali (adica doar vreo 60mA consum in gol) ?Eu ma gandesc sa nu intre cumva in limitare porcii aia de A741 , sau poate o fi de la faptul ca peretii din beton ai discotecii erau goi ? Sau poate imi erau mie infundate urechile dupa 8 ore de ''scuturaturi intestinale'' :rock: Astept opiniiiiiiiiiiii !!!!!! :smt005

• Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Nemesis

6

• Sharky

4

• alex mm

2

Top Posters In This Topic

Am osciloscop dar ca si statia si boxele si tot sunt acasa.In seara in care am terminat amplificatoarele , am reglat curentul de mers in gol, si am plecat direct la bubuiala sa vad ce a iesit. Nu am avut timp sa vad cum/daca actioneaza protectia, cat de tare se incinge la maxim - nu am avut timp sa studiez si la cald acest amp.A doua zi am carat sculele acasa si mi-am facut bagajul si am venit la Iasi deci nu am avut timp sa investighez fenomenul.Asa ca cine are chef sa-si dea cu parerea in leg cu acest fenomen este binevenit sa o faca,nu de alta dar o sa-mi vina mai usor cun unbagaj mai solid de sfaturi sa corectez calitatea sunetului.Acuma , Sharky , ce vrei sa zici cu osciloscopul ala? Daca te referi la distorsiuni de crossover sa stii ca (cel putin urechiometric) nu-i de la ele , pt ca fenomenul aparea si la puteri mai mari si eu stiu cum e sa se auda distorsiunile alea de racordare.Oricum fenomenul descris e mult mai putin deranjant decat distorsiunile crossover. As mai avea niste explicatii dar astept intai sa vad si parerea altora (sa nu zica lumea ca postez numai eu :axe: :finga: )

Pai am folosit cablaje de la Vasile si la cat e de 'imprastiat '' facut e cam greu sa nu pui piesele care si unde trebuie. In plus daca nu ar fi puse cum trebuie nu prea cred ca ar merge deloc. Insa datorita geometriei radiatorului folosit imi era imposibil sa montez finalii direct pe cablaj si de aceea i-am conectat prin niste fire de cca 4 cm lungime.Prin medii ''flescaite '' nu am zis ca nu sunt medii ci ca se aud cumva anormal , nenatural , si nu ca se aud mai incet decat celelalte frecvente.Inca un lucru pe care l-am observat cand am relat curentul de mers in gol. Am montat in locul sigurantelor de pe alimentari rezistente de 100 ohmi pe care am potrivit o cadere de tensiune de vreo 3,5 v initial (consumul montajului + curentul de mers in gol). Nemaifacand nici un reglaj si lasand sub tensiune montajul (si aparatul de masura conectat pe rezistentele de pe alimentare) am constatat ca in decurs de vreo 5 min caderea de tensiune tot crestea , din ce in ce mai lent si sa oprit pe la 6v.Stiu ca de obicei acest fenomen poate trada o autooscilatie. Totusi in textele care insotesc descrierea anumitelor scheme cu finali FET comportamentul acesta cica ar fi normal.

Cand am zis ca piesele sunt ok ma refer la stare lor.Sa nu fie ceva condensator uscat sau povesti de genul.Ma tem ca iti oscileaza am patit asta la un amplif care avea un cablaj f inghesuit si oscila. Zici ca ascultam posturi de radio AM prost acordat..asa suna. :finga: Oricum pune osciloscopul si vezi ce ai pe iesire la diferite frecvente.Ar trebui sa vezi de ce mediile ti-s flescaite.Cresterea tensiunii nu e cumva datorata cresterii temperaturii radiatorului?

Poate ca reglajul curentului de mers in gol , nu l-ai facut tocmai corect , eu am facut acest amplif in varianta stereo , am reglat curentul de mers in gol direct pe rezistentele de 0.22 ohmi din sursa mos fet -ului , la o valoare de 20 mV , cam cat o fi curentul ? Rezistentele de 100 ohmi pe care le-ai montat in loc de sigurante , da sunt bune la inceput ca limiteaza curentul in cazul in care s-a facut o gresheala pe placa , etc..... .Daca vreisa functioneze k lumea la parametrii , e bine sa ai plamani buni la amplif ,ma refer la sursa . In sursa din statzia mea am pus 8X 10.000 microf./100 V , punte de 35A/600 V , un trafo toroidal , de la Petra in final tensiunea pe ramura a ajuns la +-70 V. Finalii se pun cat mai aproape de cablaj ,shi radiator , nu prea e sanatos cu fire. Am vazut la unele mos fet-uri in etaje finale condici pushi intre grila - sursa , grila - drena pt. a preveni oscilatiile .Cam atat, mai las shi la altzii...... :smt006

Piesele sunt toate noi ..Cum am mai spus am cablaje de la Vasile si cablajele alea numai inghesuite nu pot fi numite.Deci avand in vedere ca (virgula) cablajul e facut bine si e si verificat (la altii nu sunt probleme) pot afirma ca nu e de la cablaj sau de la piese.De prins posturi de radio nici vorba . Prima data cand am bagat amp-ul la boxe am crezut ca s-au ars cumva sigurantele pt ca nu se auzea ABSOLUT nimic in boxe .Abia dupa ce am crescut volumul din potentiometru a inceput sa se auda ceva , si doar muzica ,fara nici un parazit ''audiofil'' :smt003 .Daca initial curentul de mers in gol era cam de 15 mA si apoi a crescut pana la vreo 40 asta nu se poate pune pe seama incalzirii radiatorului pt ca 40 mA x 160V = 6.4 W , putere care nu poate modifica perceptibil temperatura radiatorului de 300/150/30 cm.Deocamdata nu o sa pot face si observatii experimentale pt ca chestiile in discutie sunt acasa unde o sa ajung abia peste vreo 10zile.Pt alex mm : curentul de mers in gol s-a mai modificat (crescut ) dupa ce ai terminat de reglat sau a ramas intepenit la valoarea pe care ai stabilit-o cand ai luat surubelnita de pe semireglabil ?

..... se auzea in genul unui post de radio AM. Nu prea am cum sa iti descriu sunetul...dar era tare ciudat.

Pai ce e asa de greu de inteles , muzica insotita de fluieraturi , brumuri si alte partzaieli :weedman: .La mine din fericire nu e chiar asa de rau.

Da , ai dreptate , am reglat putzin cate putzin din pot.multitura ,am stabilit un curent de mers in gol , care shi mie a crescut in timp ,fara sa-i fi facut ceva . Dupa un timp s-a stabilizat . Tranzistorii finali au fost din acelashi lot , i-am masurat iar diferentzele sunt nesemnificative. Inca nu am avut ocazia sa -l pun (ampliful) pe nishte boxe pe masura , poate cu timpul ...

Ai pus amplificatorul si pe alte boxe ? Poate sa fie de la boxe

Daca era vorba de mine atunci sa stii ca nu am folosit decat boxele mele .Asta nu ar trebui sa fie o problema pt ca am vazut ca , cel putin pe acest forum e agreata perechea ipa400 + boxe cu hp-15w (+ tweeter) in boxe br de 80-100 l varianta pe care o detin si eu momentan.Oricum pana nu ajung acasa sa fac masuratori si observatii cu osciloscopul nu va pot da detalii tehnice mai exacte decat v-am dat pana acum.Asa ca deocamdata nu ne ramane decat sa ''ne dam cu parerea'' :goodman: . E bine si asta decat nimik :smt005 .Totusi exista o anumita probabilitate sa fie si sala de vina , pt ca v-am zis ca era una din beton (ma rog, cel putin beton era la exterior) iar peretii erau goi. Si cum betonul are o absorbtie acustica f mica eu zic ca o fi si din din cauza reflexiilor. Nu are nimeni nici o obiectie in rivinta acestui fapt ?Cand ajung acasa o sa pun in functiune ampul + boxele sa vad daca intr-o camera cu absorbtiimai puternice sunetul e altfel , sau mai sigur o sa fac o proba in aer liber - cred ca e cel mai indicat.O ulima inttrebare : din ce stiti voi , la ipa 400 sau la ale amp-uri e posibil ca valoare curentului de mers in gol sa afecteze raspunsul (sau mai bine zis - fidelitatea ) mediilor ?