Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Simulari amplificatoare


Postări Recomandate

si care ar fi dezavantajul fata de o clasa AB?

Mie schema lui Douglas mi se pare suficienta pentru un amplificator de camera (chiar foarte buna).Eu ma intreb ce diferente poti sesiza intre sunetul produs de ea si un PSA-150 (de exemplu), la cei 40W din simulare (daca obtii in realitate 0.009% cu schema de mai sus).Pentru clasa AB, dupa unele definitii, ar trebui marit curentul de repaos in finali, incat finalii sa conduca cel putin pana la 10% (poate mai mult).Se poate face o simulare si pentru cazul asta?Inca ceva: se poate determina liniaritatea unui amplificator cu multisim? Adica distorsiunile de intermodulatie, implicit ar trebui un semnal mai complex pe intrare. Right?
Link spre comentariu

Mai m-am jucat nitel la butoane fiinca uitasem sa reglez curentul de mers in gol.La curent de mers in gol 25 microAmperi are acea distorsiune de 0.009% la 1KHz. Surpriza vine la 233 mA curent de mers in gol unde:@ 1 KHz - distorsiuni 0.001%@ 10 KHz - distorsiuni 0.007%@ 20 KHz - distorsiuni 0.045 %

initial aveai 25microamperi, sau miliamperi?
Link spre comentariu

Cum se numeste softul asta de simulat?Dureaza mult simularea?

simularea nu dureaza mult.Dureaza mult sa construiesti schema.Dupa care bagi sursele , aparatele de masura si dai "play" Mai nasol ca nu ai toate componentele , si cateodata mai da si rateuri.Multisim 11 are cea mai actualizata baza de componente, dar tot lipsesc destule.
Link spre comentariu

Atunci ma las pagubas, spor voua!

De ce nu treci la categoria profesionisti ?

Exista si softuri moka , dar de un nivel absolut serios !

Aici este un foarte bun exemplu http://www.linear.com/designtools/software/ , ti-l recomand cu multa caldura .

La inceput te chinui ceva , ceva , dar apoi esti jupanul in materie de simulare !

Analiza spectrala , diagrama Bode , transformata Fourier rapida ( FFT ) , THD etc . Ai un exemplu FFT cu PSA150S mai jos :

Posted Image

Daca nu stii inca ce sunt astea , cand , unde , cu ce si de ce se mananca , nicio problema , vei invata foarte usor cu LT Spice 4 .

Poti sa evaluezi chiar toti parametrii unui amplificator , filtre etc de la putere disipata instantanee pe tranzistorii prefinali sau diode Zenner pana la graficul functiei de transfer la " modulatorul clasei TD " din componenta viitorului tau proiect de amplificator de mare putere !

Poti sa remarci chiar si daca Slew Rateul variaza ( sau nu !!! ) cu frecventa .

:) :) :) :) :)

Multisim-ul este doar pentru elevi de gradinita , chiar daca uneori rezultatele sale mai coincid total intamplator si cu realitatea ......recomand Multisim-ul doar pentru primii pasi in lumea virtuala a simularilor .

Nu doresc sa jignesc pe cineva , este doar parerea mea !

Mare atentie la parametrii Spice , eu am gasit multe bibloteci cu asemenea date , si aveau valori diferite pentru aceeasi componenta !

Cel mai bine ia-le de pe data sheet-ul producatorului sau din surse sigure !

Evident ca si rezultatul simularilor va fi eronat , si apoi te intrebi degeaba ( sau justificat ) cum naiba schemele cu simetrie totala au distorsiuni mai mari decat cele fara simetrie ......

Rezultatul simularii nu trebuie sa iti convina , el trebuie sa fie cat mai aproape de realitate.......

Link spre comentariu

In limita timpului Dvoastra liber va rog sa simulati si schemele de mai jos , care au doar valoare o istorica , dar pot oferi surprize placute celor care au inceput primii pasi in audio prin intermediul celor doua kit-uri IPRS .........cei mai varstnici isi vor aminti cu placere si vor putea evalua performantele reale ale acelor kit-uri .

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Multumesc anticipat .

Link spre comentariu

initial aveai 25microamperi, sau miliamperi?

Microamperi. Uitasem potentiometrul reglat la 50%; pozitia implicita. Cu el in pozitia 80% curentul creste la 233 mA.Lamuriti-ma si pe mine cu urmatorea chestiune:Am aplicat 20 KHz semnal treapta. La iesire semnalul arata aproape triunghiular cu o importanta componenta de curent continuu peste semnalul alternativ. Componenta de curent continuu variaza de la 50% din valoarea de varf a iesirii pana la -50% din acea valoare. Cine produce fenomenul?Apoi am simulat versiunea "cu gioarse" a aceluiasi amplificator. BC107, BC177, BD139, BD140, 2N3055, MJE2955. In versiunea low cost am dublat finalii pe principiul 2Xfoarte ieftin e mai ieftin ca unul scump. Rezultatele arata mai bine ca versiunea originala. De ce oare????Distorsiuni la 1KHz 0.001%; la 10KHz 0.009% si la 20 KHz 0.031% pe 4 Ohmi si 0.001% @ 1KHz; 0.004% @ 10 KHZ respectiv 0.010% @ 20 KHz pentru sarcina 8 Ohmi. Ce e descumpanitor e semnalul treapta de 20 KHz care arata normal. Poate prea normal..... Unde e eroarea????? :nas:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări