Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Consum 2xIPA400

Bogdan

Recommended Posts

Am un transformator de 1200W din ala cu tole (cu 2 brate), si vreau sa rebobinez secundarul la 2x50V cat se cere la IPA400. De fapt o sa-l duc la un atelier de bobinaj.Dar cu ce sarma sa le zic sa-l bobineze, adica de cati amperi? Vasile mi-a spus ca am nevoie de 1200W la 2 IPA400. Atunci daca tensiunea de iesire a transformatorului e de 2x50V rezulta ca trebuie bobinat cu sarma de 12A, nu? (100V* 12A = 1200W) Ca de fapt nici nu incape mai mult pe miez!Deci pentru 2 IPA400 ajunge 12A?

• Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Bogdan

5

• adi_0106

1

• Adi Florin

1

• ionut20

1

Top Posters In This Topic

Vasile, 8A la 2(DOUA) IPA400? Esti sigur? :rolleyes: Poi daca bobinez trafu cu sarma de 8A atunci o sa iasa un transformator de 800W (100V x 8A = 800W). Cand le-am cumparat de la tine ai zis ca am nevoie de un traf de cel putin 1200W.Sau nu-i buna formula mea pentru calculul puterii? In general stiu ca asa se calculeaza puterea in W (volti x amperi). Voi ati invatat altcumva?? :rolleyes:

parerea mea e ca Vasile sa referit ca nu vei folosii niciodata ipa 400 la maximum de putere, lucru care nici nu este indicat dealtfel, de unde rezulta ca mai bine bobinezi un traf tapan de 8 A.....parerea mea.

Domnul Vasile s-a referit la miez cand a zis ca trebuie sa tina 1200W. Sarma din secundar poate sa fie si "de curent mai mic" (a se citi sectiune mai mica decat cea care trebuie pentru puterea maxima) deoarece amplificatorul nu va reproduce niciodata semnal pur sinusoidal la puterea maxima. Deci, nu e nevoie ca sarma din secundar sa aiba grosimea nominala egala cu cea pentru puterea maxima. O sarma care "tine" 8A tine si 12A linistit "din cand in cand" cum "suge" amplificatorul.Ceea ce este important este ca sectiunea miezului transformatorului (pachetul de tole) sa poata sa "debiteze" 1200W. Evident ca si sectiunea sarmei e importanta daca vrei sa nu scada foarte tare tensiunea in secundar, dar principalul e miezul.

Ok, mercy. Atunci o sa bobinez secundarul cu sarma de 8 amperi si am rezolvat treaba.Cam la cat sa ma astept sa coste o treba din asta (asa aprox), ca acuma mi-am luat si difurile si stau mai prost cu banii? Si nu vreau sa ma duc pana acolo degeaba... :smt003

Hai ma ca au fost vreo 80 vizualizari de atunci. Nimeni nu indrazneste sa-si dea cu parerea cat o sa coste bobinajul, asa aprox.Ca eu nu am avut de a face cu din astea pana acuma, asa ca nu am idee. Si nu vreau sa ma duc pana acolo si sa ma ia aia prin surprindere cu nu stiu ce preturi. Ar fi bine sa stiu dinainte la cat sa ma astept.