Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme boxe

Guest silviu78

Recommended Posts

Guest silviu78

Fiind nou pe acest forum,mai intai va salut pe toti si daca cumva am gresit sectiunea i-mi cer scuze.Am si eu o problema.De curand mi-am luat doua boxe Fbt Hi Maxx 60 pasive si un amplificator Behringer Ep 4000.Pe boxe scrie ca au 700 w rms la 8 ohmi iar pe putere 950w rms/canal la 4 ohmi si a iesit fum din filtre.Boxele le-am pus doua pe canal(la 4 ohmi)si cu volumul am mers la si zece asa cum te uiti la ceas.Pe canalul celalalt am bagat tot la 4 ohmi,doua boxe home made de 450 w la 8 ohmi si nu au avut nimic,iar cu volumul am mers la si 25 cum te uiti la ceas.Le-am trimis la garantie si mi-au zis cei de acolo ca nu au nimic si ca s-a topit lacul de la filtre,ca am tras pe ele,ca ele au 750 w dar nu asa incontinuu.Au zis ca doar le-au intarit lipiturileDupa ce m-i le-au trimis am mers cu ele la cantare si cum trec cu volumul un pic de jumatate incep iar sa miroase iar celelalte(home made)nu au nimic.Stie cineva care ar fi problema?PS Nu mai pot sa le tin in casa caci put ingrozitor.Oare as putea sa le fac ceva sa nu mai miroase?Multumesc.

• Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• baga

1

• alex20alex

1

• Dj_david

1

Boxele le-am pus doua pe canal(la 4 ohmi)si cu volumul am mers la si zece asa cum te uiti la ceas.

Pozitia potentiometrului de volum nu este importanta ...Fbt himaxx 60 din cate stiu eu au 350w RMS , teoretic nu ar avea de ce sa intampine probleme chiar si aproape de limita "clipingului" atat timp cat sunetul este curat fara distorsiuni . Obisnuiesti sa mergi cu ledul de Clip aprins (sau sa "licareasca" asa dupa muzica :soc: ) sau mixer in rosu ...?

iar pe putere 950w rms/canal la 4 ohmi si a iesit fum din filtre.

Behringer Ep 4000 nu are cu adevarat acea putere RMS , vezi ca problema sa nu fie cumva " utilizare defectuoasa " :2loser:
Guest silviu78

Pai nu din potentiometru i-i dai putere?Pe boxe in spate scrie 700 rms.Oare cum e bine sa merg cu mixerul mai jos si puterea mai sus sau invers?

de obicei volumele puterilor se tin la maxim iar nivelul volumului il controlezi din mixer.EP4000 nu "sare" de 700W/4 ohmi/canal.ceea ce ai patit tu acolo se datoreaza distorsiunilor

Niste filtre bune nu ar trebui sa se supraincalzeasca, nici chiar cu distorsiuni.Oricum ep4000 are limiter, si daca nu mergi cu mixerul pe rosu n-ai distorsiuni.Daca se incalzesc asa tare, pe langa miros , se mai pierde si putere utila pe ele. Dar pana nu stim diametrul sarmei din bobine nu putem presupune nimic.

Pai nu din potentiometru i-i dai putere?Pe boxe in spate scrie 700 rms.Oare cum e bine sa merg cu mixerul mai jos si puterea mai sus sau invers?

Teoretic e tot una din punct de vedere al puterii, dar e mai bine sa tii volumul amplificatorului la maxim si sa-l modifici din mixer pentru ca e mai usor/comod de manevrat.

Pai si de ce satelitii ceilalti nu au probleme?

Probabil filtrele au sarma suficient de groasa sa nu se incalzeasca.
  • 1 month later...

Posibil sa miroasa de la difuzoare.In primele ore de utilizare, de cand cu RoHS-ul lui peste prajit, difuzoarele degaja un miros ca de ars.Daca a fost ceva lac pe rezistentele de putere din filtru, e posibil sa fi scos ceva fum pana cand s-a ars. Ar trebui sa se vada inegrit pe rezistente.Sarma din bobine nu se incalzeste. Doar in anumte conditii si numai daca devin consumator (bobine puse in paralel pe driver).La 1000w rms pe 8 ohmi, o bobinA de 2mH cu miez din tole se incalzeste cam pe la 39~42 grade, iar acest lucru se datoreaza mai mult miezului. Conductor CuEm de 1,2mm diametru.Pe partea de inalte sta rece (sarma de 0,9mm).

• 2 years later...
Guest duta viorel

si am avut aceasi problema si am 4 fbt haimaxx dar fara distorsiune si fara clip cum explici asta si bobina de pe filtru mia facuto praf am mers cu un 1000-3 in putere de 300w nu am dat pe 350 w