Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

traf cu un sec 45vca transformat in 2x62vcc???

danielrusu

Recommended Posts

am si eu o intrebare pe aiciam un traf toroidal 4x15v sau 2x30si vreau sa fac o tensiune simetrica cu un secundar de 45vcineva mia esplicat sa unesc contactele ac de la puntea de redresare de pe +/- de la punte sa il duc pe condesatori si celalalt alternativ ramas sa il pun pe gnd-ul condesatorilor,prin urmare am facut acest lucru, am obtinut o tensiune simetrica,dar pot alimeta un amplificator cu asa "improvizatie" sau mai bine nu incerc asa ceva?ma ajuta cineva si pe mine, raman recunoscatordaca am postat gresit rog un moderator sa il mute!

• Replies 43
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• danielrusu

15

• Marian

12

• hpavictor

7

• indy666

4

Top Posters In This Topic

Daca traful e suficient de puternic sau daca aplicatia nu necesita un amperaj prea mare, poti proceda si asa. Eventual mai pui ceva condensatori. Apropo, mai foloseste si tu cate un semn de punctuatie si litera mare din cand in cand.

Transformatorul este de 500w si vreau sa il folosesc pentru 2 module de la domnul Sorteh si anume diy200.Credeti ca va rezista asa?Este bine asa? Sau mai bine sa fac rost de un transformator cu secundare de 2x45?Pentru filtraj ma gandeam sa pun 20000uf/80v pe fiecare ramura, este de ajuns?!Multumesc celor care ma ajuta!Cu respect!

Pai tot nu am inteles cum anume vreti sa faceti...ce ati spus dumneavoastra acolo, se numeste dublor de tensiune. Care tensiune o dublati? Aia de 30 sau 30+15, adica 45? Sau tensiunea de 60 de volti? Si inca ceva, care e voltajul maxim la care se poate alimenta amplificatorul? Fi-ti un pic mai explicit daca vreti sa va putem ajuta.

Deci este vorba de 30v+15v adica 45v. Acum din 1x45vca asi vrea sa fac 2x45vca (2x62vcc, parca)Amplificatorul se poate alimenta cu 45-65vccCred ca se numeste "dublor de tensiune" cum ati spus dv

Am inteles. Eu as proceda in modul urmator: mai intai as lega cele doua infasurari de 30 V in paralel, respectand fazarea. Astfel o sa aveti amperaj suficient. Apoi as dubla tensiunea. Condensatori as pune cati am la dispozitie. Eu zic ca asa e cel mai bine, pentru ca folositi toate infasurarile trafului, iar tensiune o sa aveti in jur de 2 x 42 de volti, ceea ce eu zic ca e suficient.

Nu vei obtine decat pierdere de vreme..........Iti trebuie un trafo retea toroidal de minim 630W sau cel mai bine de 800W ( corect este VA adica VoltAmperi !!! ) si tensiune alternativa de 2x45V in secundar . Asta daca vrei sa simti ca ceva misca boxele .......... :da :da :da :da :da Daca tot esti incepator , renunta la KKTurile astea de improvizatii , nu poti fura oul de sub closca si sa astepti sa faca pui.....puterea este constanta , prin folosirea dublorului de tensiune scade curentul si ai avea nevoie de electrolitici foarte buni , si tot nu poti obtine tensiune suficienta la puterea dorita in boxe.........poate vei pricepe cum este si cu randamentul clasei AB cu finali FET.......Ca sa intelegi fenomenele , posteaza doar la incepatori si poate ai noroc sa iti explice cineva sau pui mana pe carte si inveti !

am gasit alta solutie mai buna.Cuma ca am inca un traf la fel la toate caracteristileMa gandeam sa iau de pe fiecare traf cate un secundar de 45v si altfel obtin tensiune simetricaSin lecagatura cu traful am intrebat pe dl Sorteh si a zis ca ajunge traful pentru 2xdiy200,Multumesc tuturor pentru informatii!Cu respecti!

In principiu la alegerea unui traf pentru alimentarea de amplificator audio trebuie luata in calcul puterea maxima teoretica ce o va debita acel amplif la care se va adauga o rezerva de putere de siguranta, in cazul tau 2 module de cate 200W rezulta o putere maxima ceruta de amplif de 400W adaugand o rezerva de 100W ( suma asta este relativa si depinde de la amplif la amplif ) pentru ca sa eviti caderile mari de tensiune si distorsiunile la nivel ridicat de volum ajungi la 500w ceea ce deja spui ca ai rezulta ca trafurile sunt ok totusi devreme ce inseriezi iesiri ale fiecaruia in parte ai grija la fazarea lor. Varianta cu 2 trafuri este mai buna pentru alimentarea amplificatorului decat dublorul.Succes.

In principiu la alegerea unui traf pentru alimentarea de amplificator audio trebuie luata in calcul puterea maxima teoretica ce o va debita acel amplif la care se va adauga o rezerva de putere de siguranta, in cazul tau 2 module de cate 200W rezulta o putere maxima ceruta de amplif de 400W adaugand o rezerva de 100W ( suma asta este relativa si depinde de la amplif la amplif ) pentru ca sa eviti caderile mari de tensiune si distorsiunile la nivel ridicat de volum ajungi la 500w ceea ce deja spui ca ai rezulta ca trafurile sunt ok totusi devreme ce inseriezi iesiri ale fiecaruia in parte ai grija la fazarea lor. Varianta cu 2 trafuri este mai buna pentru alimentarea amplificatorului decat dublorul.Succes.

multumesc mult pentru explicatii!numai ca mi se pare ca pun cam mult.Adica traf de 1kw pentru o putere de 2x200w/4r sau 150w/8r

Nu este tocmai asa, deoarece inserierea a 2 trafuri nu inseamna dublarea curentului ( a intensitatii ) sale ci a tensiunii ( voltajul ) sau, acesta se dubleaza, pentru dublarea curentului se cere legarea in paralel a trafurilor situatie in care tensiunea ar ramane la fel, si doar curentul debitat s-ar mari.

In situatia ta, inseriind 2 trafuri cu cate o iesire de 45Vca la 500VA vei obtine o tensiune totala de 90Vca cu priza mediana la 45V, si puterea va ramane aceeasi la 500VA, Imporant: asigura-te ca toate infasurarile secundare ale ambelor trafuri sunt realizate cu sarma de acelasi diamentru!.

Cel mai bine in cazul dvs folositi cele 2 trafuri cu secundare 2x30Vac(+-42Vcc), fiecare cu redresare si filtrare pe cate un kit.

E prea mica tensiunea aceea pentru dy200, dupa cum cred ca ai observat autorul a zis ca alimentarea sa fie intre +/-45...65Vcc, daca trafurile sunt identice atunci infasurarile ar trebui sa fie si ele identice, asadar varianta cu inserierea a cate o infasurare de 45 este valida.

Alimentare 4R = +/- 40-60 VCC * 8R = +/- 45-65 VCC

La +-62 este cam riscant in 4 ohm, mai ales daca nu este si o racire serioasa.

Raman la parerea mea, cel mai bine sa foloseasca cate un traf pentru fiecare kit, cu secundare 2x30Vac, cu redresare si filtrare separata.

PS: daca un traf are puterea de 500VA, luand doar 3 din cele 4 secundare vom folosi doar 75% din puterea lui(cel putin teoretic).