Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Magnetofon Astra 110-1 Stereo Ars


Guest wierdguy

Recommended Posts

Guest wierdguy

Posed un Magnetofon astra 110-1 stereo la care am o problema. (Luam in calcul faptul ca sunt incepator.) Am cantat mai de mult cu o chitara electrica pe el, pe o intrare care-l facea sa distorsioneze. Dupa ceva vreme de cantat a facut poc si a scos fum. Am inteles ca s-ar fi ars finalii. Daca este cineva destul de amabil incat sa-mi explice cum sa ii schimb ca imi prind urechile in toate circuitele, as aprecia nespus de mult. Multa stima, si voi reveni cu poze putin mai tarziu.

Link to comment
  • Replies 15
  • Created
  • Last Reply

Inainte de toate, slabe sanse ca mag-ul acela din 1987 sa mai aibe vreun condensator electrolitic ne-uscat...trebuiesc schimbati toti, din start.Daca a mai scos si fum, posibil tranzistorii finali defecti, deci nu merita munca...mai ales pt. ce ofera!

Link to comment
Guest wierdguy

totusi eu as incerca sa-l aduc la viata. Schimb prima data doar finalii, daca o fi nevoie, schimb si alte alea pe acolo, dar vreau sa-l repar. E o chestie sentimentala mai mult, daca ma intelegi.

Link to comment

Daca schimbati doar tranzistorii finali, fara sa schimbati si electroliticii+semireglabilii intrerupti+eventual vreun rezistor la fel de intrerupt, vor puşca noii tranzistori in milisecunda doi! Degeaba nu s-au defectat finalii, exista o cauza...

Link to comment
Guest wierdguy

am scris in postul initial ce s-a intamplat, si de ce s-au ars. L-am folosit cu chitara, si l-am facut sa distorsioneze, adica, l-am fortat. Nu mai va chinuiti sa-mi explicati ce si cum. Daca e careva sa stie, explicati-mi pe poza, cum sa schimb finalii la el. Si atat.

Link to comment

Fara nervi, daca nu stii electronica si ceri ajutor. Schimbarile nu se fac aici ca la insurubarea unui bec nou in dulie.Mai intai, spune din ce loc exact a iesit fum, unde sunt urmele: pe placile cu piese, la transformatorul de retea? In al doilea rand, chitara ai avut-o conectata la intrarea de microfon a magului, sau printr-un preamplificator? Cum ai procedat sa distorsionezi? Nu aveau cum sa se arda finalii doar de la o chitara conectata direct la mag. Mai degraba, s-a ambalat magul, de batranete, ajutat si de darea la maxim.Deci sunt curios cum ai obtinut distorsionarea, nu cumva ai modificat ceva prin mag, cu surubelnita?

Link to comment
Guest wierdguy

daca ar fi fost sa modific ceva prin el, as fi spus dinainte, ca nu sunt la garantie sa mint ca sa para a accident. Habar n-am in ce intrare am bagat, probabil era microfon. Pe placutele de circuit, dupa cum se poate vedea si in poze, nu se vede ars. Chitara bagata pe una din intrari, fara preamplificator, fara pedale de efecte, fara nimic.

Link to comment

Ai zis ca a iesit fum; fumul a fost intunecat si tacut, sau albicios si se auzea un susur? In ultimul caz, s-a impuscat un electrolitic. Actual, magul da ceva semne de viata, adica se aprind becurile, porneste motorul? Fara o masurare cu voltmetru nu poti pune un diagnostic.In privinta finalilor, treaba este complexa, deoarece pe fiecare canal sunt 10 tranzistori cuplati galvanic, adica nu sunt separati prin condensatori, care sa le asigure o oarecare independenta. Sunt ca piesele de domino, pica una, le darama pe toate. Deci, chiar daca, prin masurare, s-ar constata ca finalii sunt arsi (e vorba despre cei doi tranzistori de putere de pe fiecare canal, montati cu suruburi pe radiatoare de aluminiu), ei nu pot fi inlocuiti pur si simplu, ci trebuie verificati si ceilalti 9 tranzistori/canal, impreuna cu rezistorii si condensatorii din zona, iar apoi trebuie facute reglaje pentru noii tranzistori (iar aceste reglaje sunt interdependente, dificil de realizat fara avometru si fara a avea schema detaliata). Zici ca s-au ars finalii, asta pentru ca nu mai canta, dar poate s-a ars altceva si, tot asa, nu mai canta...Trebuie un meserias cu voltmetru si schema in fata.

Link to comment
Guest wierdguy

Gata man, mersi, uite, explicatia ta mi-a calmat incercarile si am inteles despre ce e vorba. Pe de alta parte, un meserias d-asta, cam cat practica pentru asa treaba, cu tot cu piese. Estimativ vorbind.

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines