Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa in comutatie cu tiristori


Recommended Posts

Dupa cum spune titlul,am gasit intru-un alimentator pt un copiator HP,sursa de alimentare,care in loc de tranzistori are 2 tiristori.Din pacate pe net nu am reusit sa gasesc nimic despre sursele in comutatie cu tiristori.Daca cineva detine ceva scheme/documetatie ar fi excelent.Cer scuze moderatorilor daca subiectul a mai fost dezbatut pe forum.

Link to comment
  • Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ar fi o idee buna un datasheet pentru tiristor pentru ca nu am gasit nici un datasheeet pentru TV506IR, nu de alta dar google nu stie de el, si site-ul bulgaresc are doar acel GIF si acel text. Un tiristor obisnuit nu poate lucra in acea schema, poate doar unul GTO de aceea este necesar un datasheet. Eventual si numarul de spire ale bobinelor transformatorului pentru ca si acelea lipsesc iar fara aceste doua detalii schema nu poate fi pusa in practica. Singura referire este la televizoarele vechi cu tiristor in baleiajul orizontal. Singurul loc unde am gasit putina teorie este aici (Eng): http://obsoletetellyemuseum.blogspot.co ... s3520.html .

Link to comment

Ar mai fi la indemana tiristoarele rusesti asa-numite de "inalta frecventa", cum sunt cele folosite in baleiajul orizontal TV, unele urcand pana la 30KHz.Tiristoarele rapide comune, la care te referi, cum sunt si cele cu "R" din vechea productie IPRS (AEG), nu se preteaza mai sus de ordinul kiloherzilor, ceea ce e putin pt smps.Atasez un tabel cu cele rusesti:post-7511-139829296043_thumb.pngCu KY221 s-ar putea face ceva, am vazut si o schema de invertor de sudura cu mai multe in paralel.

Link to comment
Guest smilex

Tiristorul trebuie sa fie rapid.Schema e functionala (teoretic). Timpul de conductie e constant, dat de L1+C2. Distanta dintre impulsuri e variabila. L1 trebuie sa suporte curentul uzual, impreuna cu C2 formeaza un circuit oscilant care la deschiderea tiristorului, descarca C2 pe L1 si inverseaza curentul la completarea oscilatiei formate intre cele doua, blocand tiristorul. Deci timp de conductie fix. Tiristorul se amorseaza la atingerea tensiunii de deschidere a diacului pe C4, care are un anume curent de incarcare din care "fura" T2. Interesanta varianta.

Link to comment

Presupun ca si factorul de calitate al bobinei L1 trebuie sa fie cat mai mare altfel nu poate "stinge" tiristorul si asta ar insemna o bobina in oala de ferita. Cred ca frecventa de lucru si latimea impulsului sunt dictate de timpul de "stingere" al tiristorului de catre L1-C2.Cred ca T2 doar face reglajul tensiunii prin lipsa impulsului (descarcand condensatorul C4 nici tiristorul nu se amorseaza in acel ciclu) cand tensiunea a atins valoarea reglata si lucreaza pornit/oprit.Schema este interesanta doar daca pretul tiristorului, si al montajului, este mult mai mic decat a unei variante clasice pe tranzistor.

Link to comment
Guest smilex

Asa este, factor de calitate foarte bun, pe tor.Doar ton este dictat de L1-C2. Dupa amorsare, tiristorul descarca C4 prin R3 intr-un timp aprox 3xC4x R3, iar dupa blocare, incarcarea C4 se face de la zero intr-un timp determinat de curentul dat de R2 (toff). Daca tensiunea la iesire e mare, T1 se deschide si scoate din curentul cu care se incarca C4. Tensiunea de amorsare a diacului (poate 30V) este mai tarziu atinsa, astfel se mareste toff. Daca T1 este bine deschis, nu se mai atinge tensiunea de amorsare.Schema e interesanta pentru cei ce dispun de un tiristor rapid (poate din TV), si nu-i gasesc o intrebuintare. :da

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines