Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

controlarea relantiului la oltcit cu yac si pic


Recommended Posts

salutaresunt fericitul posesor al unui oltcit de care nu vreau sa ma las nici in ruptul capului. Recent i-am pus un GPL cu o instalatie suplimentara pentru apa (care incalzeste gazul). Dimineata am vazut ca daca tin mai apasata pedala de acceleratie ar putea sta la relanti fara probleme din prima. Asa mi-a venit ideea sa folosesc un yac de cielo pentru a construi un fel de soc automat.pentru asta voi avea nevoie de un procesor care sa citeasca turatia masinii si care sa comande yac-ul mai inainte sau mai inapoi.stie cineva cum pot citi turatia mai simplu? la instalatia gpl am un fir infasurat pe fisa centrala si cand nu mai mai merge motorul taie alimentarea gazului. Pot citi cumva turatia cu un pic citind doar fisa centrala?cumva cu un traductor hall?revin cu alte detalii cand am....

Link to comment
  • 2 years later...
  • Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 9 months later...

Daca te intereseaza doar turatia (aproximativa) poti folosi prima idee - un fir infasurat pe fisa centrala.

Daca te intereseaza si momentul exact al scanteii pentru a construi (/utiliza) un delcou electronic - atunci iti trebuie o citire cat mai exacta a pozitiei arborelui cotit si asta o poti face prin citirea pozitiei de pe volanta (cel mai indicat si exact)  ori citirea pe fulie si alt exemplu citirea pozitiei axului delcoului (era pe dacia un model de delcou folosit la unguri cu senzor optic).

Comanda socului o poti face apoi cu un microcontroler sau mai simplu cu o inversare a consumului de energie dintr-un condensator care este in paralel cu yacul.

Daca turatia este mica - sa apara consum mic pe condensator si astfel el sa-si mentina tensiunea (de 12V) si sa comande yacul.

Daca turatia este mare - sa apara consum mai mare pe condensator el nu va reusi sa mentina tensiunea de 12V  si nu va mai comanda yacul.

 

Asa cred ca va functiona la prima vedere/gandire.

Link to comment
  • 2 weeks later...

Deja au fost sugestii. Poti pune poze cu acela piese. Ce ai facut pana acum su unde te-ai incurcat.

 

O chestie buna pentru o masina(nu neaparat a ta), daca poti citi turatia si viteza, este sa porneasca din telecomanda. Iarna sa o gasesti deja calda si vara cu aerul conditionat.

 

Oricum va fi munca multa la ce vrei sa faci, eu sugerez ca mai bine inlocuiesti motorul cu totul, cu un motor modern. Nu sunt scumpe, sau poti cauta chiar SH. Trebuie apelat la service autorizat ca sa recunosca schimbarea RAR.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines