Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
aygun

temporizator pentru aerul conditionat

Recommended Posts

Asadar , am o situatie la un prieten care detine o pensiune in Costinesti . Omul doreste sa puna senzori pe usi si pe geamuri astfel incat sa opreasca aerul conditionat daca se uita usa sau geamul deschise vreme de vreo 2 min . Se intampla ca , oaspetii sa deschida geamul si sa lase si aerul conditionat pornit . Asadar , m-am orientat catre senzori pe care sa ii pun pe usa ( cum sunt cei de alarma cu contact magnetic ) . Vreau sa inseriez trei senzori iar acestia la randul lor sa comande un mic temporizator . Dupa ce s-a deschis contactul sa intre in temporizare ( reglabila ) intre 5 secunde si 2 minute . Temporizarea este necesara pe perioada in care se circula pe usi . Daca nu ar avea temporizare ar taia tensiunea la agregat instant . Lucru nu tocmai placut .Asadar , un astabil cu 555 care sa actioneze la deschiderea contactului si sa reseteza cand se reinchide contactul. Ma puteti indruma ?(Ideea ar fi ca sa inceapa sa temporizeze cand se deschide contactul si nu la impuls. Daca contactul ramane deschis - sa zicem 10 secunde - sa actioneze un releu .Daca in cele 10 secunde contactul revine la pozitia sa initiala ( normal inchis ) temporizatorul sa revina la zero si sa astepte al contact deschis .)Multumiri

Link to comment
Share on other sites

solutia cu taiatul curentului nu e placuta deloc , o sa cedeze compresorulcel mai bine ar fi sa gasesti niste telecomenzi si sa actionezi cu ajutorul senzorului butonul de off al telecomenziip.s. la cat castiga nenea ala cu pensiunea nu stiu dec e se zgarceste la curent , dar asa sunt afaceristii de la malul marii

Link to comment
Share on other sites

Crezi ca asa ceva te ajuta?

Releu de temporizare

Releu electronic temporizator de scara

Temporizator Automat Scara

Releu de timp cu temporizare la revenire

Temporizator electronic

Releu de timp

Releu electronic de timp

Releu electronic de temporizare

 

uite aici niste informatii http://byrev.blog-u.net/idei-bune/automat-de-scara-releu-de-timp-cat-si-de-unde.html

Link to comment
Share on other sites

Daca vrei raspunsuri tehnice mai bine deschideai subiectul in sectiunea:Casa mea » Instalatii » Automatizari.

Sorry @RoGeorge dar de cand cu reorganizarea forumului sa de-a naiba daca mai gasesc ceea ce trebuie.Rog un moderator sa mute topicul . Multumesc !
Link to comment
Share on other sites

solutia cu taiatul curentului nu e placuta deloc , o sa cedeze compresorulcel mai bine ar fi sa gasesti niste telecomenzi si sa actionezi cu ajutorul senzorului butonul de off al telecomenziip.s. la cat castiga nenea ala cu pensiunea nu stiu dec e se zgarceste la curent , dar asa sunt afaceristii de la malul marii

Sincer iti spun , nu ma prea intereseaza . Vrea sa fie cat mai ieftin . Initial vroia fara fire . Piuitori din alea de alarma cu baterii ptr caile de acces. Cand a auzit ca e nevoie si de baterii ... etc , etc i-a cam trecut . Cedeaza compresorul ? Not a problem . Sunt inca in garantie ;)
Link to comment
Share on other sites

@briobit - merci frumos insa alea sunt al naibii de scumpe . Ideea ar fi ca sa inceapa sa temporizeze cand se deschide contactul si nu la impuls. Daca contactul ramane deschis - sa zicem 10 secunde - sa actioneze un releu .Daca in cele 10 secunde contactul revine la pozitia sa initiala ( normal inchis ) temporizatorul sa revina la zero si sa astepte al contact deschis .La un moment dat gasisem niste scheme cu 555 dar acum sunt tare obosit si deja nu prea mai stiu ce caut . Va spun sincer !

Link to comment
Share on other sites

Asadar , un astabil cu 555 care sa actioneze la deschiderea contactului si sa reseteza cand se reinchide contactul. Ma puteti indruma ?

Circuitele basculante (adica orice circuit care basculeaza intre 2 stari posibile stabile, nu numai cele cu 555) se impart in 3 categorii:

 

1. Circuite basculante bistabile, prescurtat bistabile - astea isi schimba starea (basculeaza) daca primesc un impuls din exterior. De la sine nu basculeaza. Adica ii dai un puls si apare semnal la iesire. Ii mai dai un puls si dispare semnalul de la iesire. Si tot asa la nesfarsit.

 

2. Circuite basculante astabile, prescurtat astabile - isi schimba starea (basculeaza) de la sine fara impulsuri din exterior. Adica iesirea oscileaza cu o anumita frecventa, la nesfarsit.

 

3. Circuite basculante monostabile, prescurtat monostabile - au o stare stabila in care stau de obicei. La primirea unui impuls din exterior basculeaza si dupa o perioada de timp revine de la sine in starea lui initiala (stabila).

 

Tie iti trebuie un temporizator, adica un circuit basculant monostabil, deci trebuie sa cauti scheme de monostabil sau temporizator sau timer cu 555.

 

Eu as merge mai degraba pe un timer cu microcontroller. Avantajul ar fi ca il poti face sa emita semnalul de oprire in locul telecomenzii. Asa e mai elegant, protejezi aparatele si scapi si de niste fire de 220 insirate intre montajul tau si instalatia de AC. Ca un upgrade il poti pune sa emita inca un semnal pentru oprirea TV-ului.

Link to comment
Share on other sites

Foarte corect ! Acum vazut ce am scris . Vroiam sa zic monostabil cu temporizare.Problema cu microcontrolerul sare din schema . Omul are 11 camere a cate trei zone de supraveghere ( un geam si doua usi ) Daca ar fi sa cate un senzor la fiecare usa si geam aj ajunge din start la 33 de perechi ( senzor si magnet ). Crezi ca se merita sa iau alte 11 microcontrolere ? In plus nu le am cu microcontrolerele . Cum ii programez jucariile ? Altfel , nu o sa ii iau cine stie ce banuti din simplul motiv ca ma stiu cu omul .Deja auzise de baterii ptr senzori care tiuie si se cam uita chioras. Da , ai dreptate , e elegant , frumos si safe . Apoi cum programez led-ul la microcontroler ? De multe ori unitatile de comanda ale AC-urilor au un singur buton de ptr power On si Off.Apesi odata , On ; Apesi a doua oara , Off. In situatia data , daca aerul e oprit si ala emite impuls IR de On / Off nu risc sa ii porneasca aerul conditionat ? Deci ai acu IR-ul cade din start .Un monostabil cu iesire temporizata ar fi super . O sa mai sap. Merci frumos !

Link to comment
Share on other sites

Revin cu ceea ce am gandit in maniera asta mai batraneasca ( old but good school ).

 

Voi utiliza trei contacte magnetice care vor alimnta la randul lor un releu de 5V ( pe post de schimbator de stare a contactelor ) . Voi lua contactul normal inchis al releului si il voi inseria pe alimentarea unui temporizator ajustabil :

 

http://www.kpsec.freeuk.com/projects/timer.htm

 

Pe iesirea aluia va aparea un releu ale carui contacte sa tina un compresor de AC. Se mai poate face ceva , un mic artificiu , punand trei relee mai mititele si insumand contactele .

 

 

Nu e cea mai cea solutie dar nu stiu sa programez attiny ptr ca la deschiderea contactelor sa inceapa sa temporizeze iar daca contactul revinela pozitia initiala sa reseteze counterul. Toata jucaria va fi alimentata la un 12V.

 

Daca cineva ma poate ajuta cu un program ptr un attyni ar fi super ( contracost desigur ).

Link to comment
Share on other sites

Crezi ca se merita sa iau alte 11 microcontrolere ?

Da, pentru ca sunt foarte ieftine, unele costa sub 1 euro bucata.

Apesi odata , On ; Apesi a doua oara , Off. In situatia data , daca aerul e oprit si ala emite impuls IR de On / Off nu risc sa ii porneasca aerul conditionat ?

Nu risti. Desi butonul pe care apesi e acelasi, telecomanda emite coduri separate pentru ON si OFF. Ca sa verifici daca e asa fa urmatoarea proba:1. Iei telecomanda si apesi butonul ON/OFF ca sa opresti aparatul.2. Ia telecomanda si mergi in alta camera sau undeva de unde sa nu bata pana la aparat.3. Mai apesi o data butonul ON/OFF. Teoretic acum ar trebui sa porneasca aparatul dar nu se intampla nimic pentru ca semnalul de la telecomanda nu mai ajunge la receptor. Aparatul ramane oprit.4. Te intorci in camera cu aparatul de aer conditionat (AC) si apesi o singura data butonul. Acum ar trebui sa porneasca, nu? Dar nu porneste.5. Daca mai apesi inca o data atunci porneste.Explicatia este ca telecomanda emite coduri diferite pentru fiecare apasarea a aceluiasi buton: ON - OFF - ON - OFF - ON... si tot asa.Daca nu ai rezolvat intre timp, iti fac eu gratuit softul.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines