Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
MARLANU

Reflectometru Powermetru DF 2465

Recommended Posts

Am cumparat in urma cu cateva luni Reflectometrul Powermetru DF 2465,toate au fost bune pana astazi cand am masurat SWR-ul cu alt refectometru, pe reflectometrul meu aveam 1:1,1 iar pe celalant aveam1:1,6 am mai luat unul imprumut sa vad care este valoarea adevarata a undei reflectate si stupoare si acesta arata 1:1,6 .Inrebarea mea este daca si cum se poate remedia acest defect ?

Link to comment
Share on other sites

Posibil sa nu fie un defect, ci totul sa tina de clasa de precizie a instrumentelelor folosite. Poate celelalte se incadrau in clasa +/- 5%, iar acesta al dvs sa fie +/10%.O oarecare problema apare daca cele trei SWR-metre erau identice.

Link to comment
Share on other sites

Ajuta-ma sa te ajut. Adica pune aici schema aparatului, ca parca nu o sa stau eu sa bat netul pt dta. Apoi incepi, in punctul ala am atatia V, acolo am ..am masurat, inlocuit, ca sa imi formez o idee..Si discutam dupa aia..Sa ma ierte yo9how, dar totusi mi se pare destul de mare diferenta intre 1,1 si 1;1,6. Daca era 1.15 sau chiar 1,2 nu mai comentam.La 2 o statie serioasa te da afara. Sau pusca finalul..

Link to comment
Share on other sites

Daca este de numai cateva luni, ar trebui sa aiba garantie. Ordinea de actiune este urmatoarea:1) schimba-l la magazinul de unde l-ai cumparat.2) daca se asigura service, mergi cu el la service si spune-le ca indica eronat.3) daca nu sunt valabile solutiile de mai sus, scoate-i schema (daca este in cartea tehnica, sau daca nu, cu pixul pe hartie dupa cum este construit in interior) si pune-o aici, sa vedem daca are elemente de reglaj. Eventual poze din interior. Poate nu este corect etalonat.Daca are elemente de reglaj se poate reetalona, dupa un altul care indica corect.Daca este prea complexa schema si nu te descurci cu scoaterea ei pe hartie, atunci ramane valabila prima solutie. (totusi nu ar trebui sa fie foarte complexa, deoarece reflectometrele acestea nu sunt profesionale si in general au o executie simpla).

Link to comment
Share on other sites

Nu m-ar mira ca "reflectometrul' in cauza sa fie o chinezarie ieftina la cuplorul este cu linii paralele pe un cablaj sau facut la "norma".Intrebare:ai comparat masuratoaream de SWR cu acelasi model de aparat sau cu alt model? Depinde in ce aplicatie vrei sa-l folosesti,dar "pocnitorile" astea gen DF XXXX in general stau cam rau la precizie,am patit-o si eu si e pacat sa crape o statie pentru asta.La capitolul asta eu zic ca nu prea se poate face rabat la masuratori.

Link to comment
Share on other sites

In general in interior sunt niste semireglabili iar reflectata se poate aduce la 0 atunci cand masuratoarea se face pe o sarcina neinductiva de 50 ohmi (dummy load) cu conditia sa ai cablurile de legatura scurte si mufele bine sudate pe cablu. Daca statia are si ea un powermetru interior atunci se poate verifica si directa prin comparare cu indicatia de pe statie73 de Adrian YO3hvv

Link to comment
Share on other sites

cristiand02 Corect, ridicatul schemei cu creionul pe hartie e ceva care se face la aparate de acest gen in maxim juma de ora, timp in care mai si bei o bere, raspunzi la telefon, ba chiar si dai berea afara, hi, hi..

Link to comment
Share on other sites

Nu l-am desfacut pana astazi ,schema este clasica http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=507 ,intradevar este o chinezarie facuta si in graba,cele doua rezistente de pe cuplor una era de 82 ohm iar cealanta de 200 ohm,dupa ce le-am schimbat cu doua identice de 75 ohm totul a revenit aproape de normal.

 

Multumesc tuturor pentru raspunsuri

Link to comment
Share on other sites

Este foarte bine ca te-ai descurcat. Acum daca masoara corect in comparatie cu celelalte doua, poti avea incredere in indicatiile aparatului.Nu uita : de cate ori schimbi antena sau cablul coaxial (sau modifici lungimea coaxialului), obligatoriu masoara VSWR-ul.

Link to comment
Share on other sites

Ma bucur pt victoria ta. Dar daca nu o sa ridici niste beri in sanatatea noastra, a celor care te-am sprijinit, o sa ti se rostoloflocesca cohlenderul firtezei minuteratului filterat.Am auzit ca cel din dreapta, de la intrarea emitatorului e cel mai sensibil.... Asa ca ai de grija...

Link to comment
Share on other sites

Off topic

Pentru comparatie prezint mai jos schema electronica si cea bloc de la reflectometrul profesional E-620, fabricat prin anii 80' in Polonia...

Cand eram la Atelierul Radio, intre anii 1986-1990, am lucrat cu standurile de masura ZPFM 2 si 3. Erau niste bijuterii, fara nicio gluma, adevarate high end-uri ale tehnicii acelor ani. Ma rog, 2-era o generatie mai vechi, adica avea lampi, dar 3-ul era cu integrate si arata superb. Si afara si inauntru. Un google dupa ZPFM3 si va luminati singur...Mai aveam si un multimetru Meratonik, cu o sonda care mergea pana la 1GHz. Afisaj cu ac si oglinda, dar mare, sa se vada din cosmos...Si nici electronica audio nu era rea deloc. Mai am magnetofonul Unitra M2405, pikup-ul Adam, si celebra Delia cu boxele Tineret 2, cele de 110W..Functionale, evident, desi la cate chefuri, pardon ceaiuri, hi, hi, le-am tarat vre-o 10 ani...In concluzie electronica poloneza era de jos palaria. Am un mare respect pt ea. Facuta si bine si serios si frumoasa. Era o placere sa te uiti la ceva Unitra...Azi nu mai stiu daca mai exista...
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines