Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

La ce se foloseşte creionul de fază?


Vizitator ziziktre

Postări Recomandate

Vizitator ziziktre

Vă salut! În primul rând vreau sa mulţumesc tuturor ce activeaza pe forum şi celor care l-au pus pe picioare. Pentru un începător ca mine, este o mină de aur.

 

Aş dori să ştiu, la ce se foloseşte creionul de fază?

 

Posted Image

 

Menţionez ca am căutat pe forum însă nu am găsit nimic care m-ar putea ajuta.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Acest creion de faza sau creion de tensiune, este o surubelnita cu un bec in interiorul ei, este folosita pt a verifica daca exista sau nu tensiune pe anumite conductoare, carcase etc..., daca se aprinde cand atingi un coductor, fir, inseamna ca exista tensiune pe acel fir, daca nu se aprinde inseamna ca nu exista, e foarte important sa se stie daca exista sau nu tensiune pe un anumit fir, daca nu ai sti ca exista tensiune pe o faza , si tu ai atinge un conductor care se afla sub tensiune circuitul se va inchide prin tine si te vei electrocuta,se mai numeste si indicator de tensiune.

Link spre comentariu

Atenţie! Pe vremuri, cele construite corect aveau un prag de aprindere, să zicem 60Vca şi tot ce depăşeşte e considerat periculos ptr om. Astea din ziua de azi abia se aprind la 220Vca, deci atenţie mare, e bine ca verificarea cu creionul de tensiune să fie completată şi de una cu un aparat de măsură.

Link spre comentariu
Vizitator ziziktre

@iulian72: Observ cu stupoare că deşi aveţi 197 de mesaje, nu cunoaşteţi regulile acestui forum:

 

3.14 -Incercati sa AJUTATI colegii de forum daca puteti, daca nu abtineti-va. Daca un user primeste glume in loc de raspunsuri atunci cand intreaba ceva "simplu" cu siguranta ca nu va invata ceva...

 

 

Mesajul dumneavoastră exprimă o lipsă totală de seriozitate şi entuziasm pentru acest domeniu, aşa că nu pot înţelege cum de sunteţi:

 

 

Ocupaţia: inginer .....

Interese: Electronica - scheme, montaje, etc.

 

când dumneavoastră faceţi băşcălie în loc să împărtăşiţi cunoştinţele dumneavoastră cu alţi oameni.

 

Dacă aţi fi citit cu atenţie mesajul meu, aţi fi văzut că sunt un începător. Am căutat pe forum însă nu am găsit nimic relevant în legătură cu acest subiect. Totodată Google nu mi-a fost de folos. Nu înţeleg, ce are întrebarea mea? Trebuia să mă nasc expert?

 

 

Nu mi-am făcut cont pe acest forum pentru " a mă da scris ", nici pentru a mă da cu nasul pe sus, nici pentru a ţine lecţii de morale. Sunt doar un începător curios şi vreau să aflu cât mai multe pentru că mă pasionează. E ceva greşit în asta?

 

 

Cu siguranţă voi mai avea multe alte întrebări, dar deocamdată toate celelalte mi-au fost rezolvate prin postări anterioare ale altor membri. Ce rost mai avea să mai întreb?

 

 

Sper să nu mă înţelegeţi greşit. Repet, nu sunt aici ca să vă ţin lecţii de morală, nici să fiu cu nasul pe sus sau mai ştiu eu ce altceva. Vreau doar să învăt cât mai multe.

 

 

 

Vă rog frumos, dacă doriţi să mă ajutaţi cu răspunsuri folositoare pentru un începător ca mine, apreciez. Dacă nu, vă rog să ignoraţi topic-urile mele şi să lăsaţi băşcălia pentru că doar vă pierdeţi timpul.

 

 

@robert230,suntonlain,zal,adicontakt: Mulţumesc foarte mult pentru mesaje. M-au ajutat. Am înţeles acum ce face acest creion de fază.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

se foloseste ca sa vezi daca ai tensiune la priza...

se foloseste astfel:introduci in priza capul cu"surubelnita" si pui degetul PE CAPUL CREIONULUI DE FAZA daca se aprind becul...inseamna ca ai tensiune la priza...

Foarte gresita explicatia de mai sus.

Creionul de tensiune indica daca avem sau nu Faza pe un conductor.

Ca sa verifici o priza, nu este de ajuns sa verifici daca exista Faza cu ajutorul creionului respectiv, fiind necesar sa verifici daca exista si Nul, acesta neputand fi verificat cu creionul mai sus mentionat. Daca faza exista si nul-ul este intrerupt consideri ca aceea priza nu functioneaza (De exemplu cand sa ars siguranta fuzibila de pe Nul a tabloului electric) Pentru a verifica corect acea priza trebuie sa utilizati un voltmetru setat pe AC si domeniul de masura corespunzator cu tensiunea care se vrea a fi masurata.

Link spre comentariu

@ziziktre:mi-a placut cum ai prezentat relatia ce ar trebui sa existe intre ,,avansati" si ,,incepatori"dar gandeste-te ca cei ce raspund sant oameni f diferiti,poate au timp limitat dar totusi doresc sa ajute,mai sant intr-o pasa proasta si gresescvoi va prezentati cam nedefinit ,,incepatori" si trebuie sa recunosc ca de multe ori ezit sa raspund ca sa nu se simta deranjat ca prea am luat-o de la zeroe o simpla propunere,poti sa o ignori,dar cum ar fi sa incepeti cu o introducere despre cat va preocupat electronica,ce ati citit pana acum,daca aveti si niste realizari practicedaca spuneai de exemplu ca deja ai folosit un creion de tensiune,ca stii ca poti afla ce sigurante sant arse la tablou,ca stii ca nu se foloseste la bateria auto dar aivrea decat principiul de functionare primeai raspunsuri mai la obiectintrebarea este despre creionul de faza dar eu nu stiu daca stii exact ce este faza si nulul la reteaua de 220vacpoti primi raspunsuri simple de tipul:poti sa vezi daca ai tensiune la prizadar poti sa vezi mai multe:daca ai nulul intrerupt,daca ai rezistenta de izolatie proasta,daca ai impamantarea proasta la masina de spalat sau frigiderexista o valoare a curentului electric ce poate trece prin corpul omului fara sa produca un efect daunator;un baiat destept(probabil neamt) a gandit asa:exista un dispozitiv simplu,ieftin care sa dea un semnal inteligibil,reproductibil cand este parcurs de acel mic curent?raspunsul a fost becul cu neon care inseriat cu o rez de sute kohm(al meu are 470kohm) da o lumina perceptibilaavantajul major?-lipsa firelor de masura;un fir este inlocuit de corpul uman iar celalalt de partea metalica a surubelniteicand eram tanar si nu existau voltmetre digitale foloseam si voltmetrul analogic pe 500vca dar stiam rezistenta interna a acestuia(asta cand depanam tv cu lampi la care intr-o pozitie a stecherului aveau faza la sasiu)

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

ziziktre, inainte de a da cu bita in cei avansati, inceraca sa faci ce au facut si ei: adica au muncit si citit sute de ore ca sa stie ce stiu acum. Simplu, nu? Un elev de liceu ar trebui sa stie ce e aia o faza (nu, nu o poanta prosata facuta colegului sau o actiune al poarta Selei), o siguranta, un tranzistor, un voltmetru sau creion de tensiune.

Deci, cum zicea si Lenin: invatati, invatati, invatati si abia apoi puneti intrebari, complectez eu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări