Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recommended Posts

A incercat cineva o regenerare a catodului unui tub VFD in acelasi stil ca regenerarea lampilor?15 secunde la 2.5x tensiune nominala filament fara tensiunea grila si anod1 minut la 1.5x tensiune nominala filament cu tensiune nominala grila si anod15 minute la 1x tensiune nominala filament fara tensiunea grila si anodAm un tub VFD care are zone intunecate..merita sa incerc sa-l repar asa sau il voi strica detot? :dsaf Multumesc!

Link to comment
Share on other sites

La VFD-uri mai repede se strică stratul de fosfor, din cauza metalelor care antrenate de electroni, ajung la anod. "Otrăvirea" anodului apare înaintea scăderii emisiei catodului. Nu este ca la cinescop. La cinescop avem un catod foarte mic şi o zonă de afişare foarte mare. La unele VFD-uri şi ochi magici foarte uzaţi se poate vedea o înnegrire a luminoforului cu umbre unde se află electrozi. De-asta supraalimentarea filamentului nu aduce o îmbunătăţire prea mare. Nu am încercat, dar ar putea să meargă curăţarea fosforului dacă se încălzeşte sticla pe care este situat anodul, la flacără. La EM84 merge faza, la VFD nu am încercat.

Link to comment
Share on other sites

Am povestit într-un topic mai vechihttp://elforum.info/viewtopic.php?f=28&t= ... az#p260346

Apropo de "uzat", aveam si eu un EM84 uzat, caruia am reusit sa-i mai redau putina viata. Explicatia mea(poate nu prea corecta): negreala aia cred ca se face din cauza ca oxizi de pe catod sunt depusi pe stratul de fosfor. Astia impiedica electronii sa mai ajunga pe "ecran", asa ca zona innegrita o sa lumineze mult mai slab. Tubul meu abia se vedea cu Ua=400V, deci n-aveam ce sa pierd. Am incalzit la aragaz (foc mic!) sticla tubului unde este stratul de fosfor, maxim 10 secunde sa nu se topeasca sticla. Apoi l-am lasat sa se raceasca lent. Am repetat procesul de 3 ori, si se vedea ca de fiecare data ecranul devine din ce in ce mai mult un alb uniform. La sfarsit, dupa ce l-am testat, nu lumina ca unul nou, dar de cel putin 3 ori mai bine decat inainte. Imi pare rau ca n-am facut si niste poze...

Link to comment
Share on other sites

Regenerarile tuburilor electronice, indiferent de ce fel, sunt o frectie care a fost utilizata de smecheri pentru a lua banii celor mai putin familiarizati cu electronica. Regenerarile trebuie uitate...La unele lampi "ochi magic" se poate obtine o oarecare luminozitate prin supravoltarea anodului, nicidecum a filamentului. Tubul e consumat...a murit definitiv, trebuie lasat sa sa odihneasca in pace. :rade:Chiar daca pe moment resuscitarea a dat roade, fenomenul tine doar putin timp dupa plecarea doctorului si asta doar in unele situatii - rare dealtfel, in care nu stiu sigur daca nu alta componenta a fost de vina.Chestia cu lungirea vietii tuburilor cinescop alb negru prin regenerare am trait-o personal asa ca... :nebun:Eu am cerut unui astfel de specialist sa-mi regenereze si PL500...ia ghici?

Link to comment
Share on other sites

La TV-urile cu lampi cu filamente serie la retea mai mergea regenerarea cinescopului alimentand filamentul cu o tensiune mai mare de la un transformator separat si punand in scurt fostele fire de alimentare ale cinescopului. La ce tensiune era la retea nu conta prea mult pentru celelalte lampi, si ele destul de uzate pe la sfarsitul anilor 80 cand faceam eu treaba asta.Concret foloseam transformatoare de sonerie (din alea de 3+5V - 44 de lei...) si alimentam cinescopul pe 8V, in sarcina erau 7 si ceva, cam 7,5.Nu era mare lucru, dar mai prelungeam "agonia" pentru ca in zona unde eram nu gaseai cinescoape noi...am avut un TV "Miraj" prin vecini "regenerat" asa care a mers de prin 88 pana dupa revolutie, cand si-a luat omul TV color - Mirajul a ajuns la mine, pentru "tocat".

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines