Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
SOLDAN CONSTANTIN

Milivoltmetru B3-42

Recommended Posts

Multumesc foarte mult,astazi am desfacut un aparat analogic rusesc T 4353 i-am dat jos scala .am scos la imprimanta din manualul service pagina cu scala ap.analogic ,original si am suprapus-o peste scala T 4353 si am montat totul la loc ,am pus o rezistenta aditionala ca sa am 100 microamperi ,functioneaza dar nu prea stiu cum sa verific nivelul si la ce frecvente trebuie verificat?

Link to comment
Share on other sites

Pai in manualul milivoltmetrului sunt date niste tolerante in functie de frecventa semnalului si gama de tensiuni. E undeva in primele paginii, cred ca de acolo ar trebui inceput, un sin curat dintr-un generator a carui amplitudine se cunoaste/poate masura cu alt instrument deja calibrat.

Link to comment
Share on other sites

E cam irelevant la ce frecvenţă faceţi măsurătoarea. Problema poate să apară datorită neliniarităţii. Voltmetrul este true-RMS, adică de valori efective. Este chiar o raritate, dacă avem în vedere că majoritatea instrumentelor analogice sînt de valori medii, cu scala notată în valori efective pentru semnal sinusoidal. Ăsta indică valoarea RMS indiferent de forma de undă. Cum funcţionează, foarte pe scurt, semnalul este amplificat şi aplicat pe filamentul pentodei legată în conexiune diodă. Aceasta face parte dintr-un lanţ de reacţie negativă care modifică indicaţia acometrului. Practic inerţia termică a filamentului, care dă de fapt temperatura acestuia, determină indicaţia. Neliniaritatea detectorului se regăseşte pe scală. Aşadar, ce vreau să insinuez este că nu contează frecvenţa la care faceţi verificarea, ci este esenţial să verificaţi în mai multe puncte pe scală. Ca să puteţi compara, folosiţi un voltmetru de curent alternativ sinusoidal şi un generator de semnal sinusoidal, nu contează ce frecvenţă. Cred că puteţi folosi chiar şi un transformator de reţea legat la priză pe post de generator de 50Hz. Verificaţi în cadrul aceleiaşi game de măsură, indicaţia în mai multe puncte: 0, 3, 4, 5... 10. Comparaţi indicaţiile celor două voltmetre. Ц4353 este făcut să funcţioneze orizontal, nu vertical, şi de aici ar putea să apară nişte erori destul de mari. Din acest motiv mă aştept la o eroare destul de mare. Chiar sînt curios să ne spuneţi ce eroare obţineţi după "transplant".

Link to comment
Share on other sites

Va multumesc pentru indicatiile pertinente,primite de la dvs,am facut masuratori la frecventa de 100hz semnal dreptunghiular ,in paralel cu un HDS 1022 semnal de la gen. de Uk-50,75v (RMS) pe scala de 300mv indicatia -0,5 ; pe scala de 100mv indicatia 5; un alt punct Uk69,40-?, scala 100mv -7; alt punct de masurare Uk-300,4 (RMS) scala 1v indicatia 3 ,scala 300mv indicatia 30; ultimul punct de masurare Uk1019 (RMS) scala10 V indicatia -1; scala3V -indicatia 10;scala de 1V -indicatia 10 adica 1V,recunosc ca osciloscopul LCD nu stiu sa-l folosesc ii mai complicat fata de unul cu tub .Am folosit un generator de functii rusesc care s-au vindut acuma citiva ani sub forma de kit. Va multumesc foarte mult d-le MIKROSHA.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines