Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Guest SIG

52X

Recommended Posts

Guest SIG

1. Imi explica si mie cineva viteza asta care se vehiculeaza,52x sau 48x etc,ce reprezinta concret,caci ptr. mine deocamdata e o chestie abstracta.2. De ce sunt diferente intre CD R si CD RW la scriere,citez: "...scriere CD R-52X,CD RW-32X" Merci.

Share this post


Link to post
Share on other sites

52x este viteza maxima pe care o poate atinge unitatea (fie scriere fie citire).1x = viteza unui cd-audio = 150KB/sLa RW mediul este diferit si nu permite viteze asa mari de scriere, chiar daca unitatea poate 32x, blank-urile mai mari de 16x sunt rare si scumpe.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest SIG

1.Deci 52X are legatura doar cu viteza de citire sau scriere a CD ROM-ului sinu are nici o legatura cu viteza de rotatie a CD-ului(rot./s) care e aceeasi la toate CD-urile,DVD/CD playere etc.?2.Odata inscriptionat un CD la o viteza de 52X el nu poate fi citit decat cu unaparat care are "puterea"de a citi tot de 52X?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. La viteza de 52x discul se va invarti mult mai repede decat la 1x. Viteza de rotatie este aproximativ proportionala cu numarul din fata lui x. Aceasta viteza nu e deloc aceeasi la toate unitatile.2. Odata inscriptionat un CD la 52x (precum si la oricare alta viteza) poate fi citit pe orice unitate indiferent de viteza acesteia (TEORETIC). Practic daca scrii la viteza de 52x nu prea e bine si unitatile mai vechi sau mai proaste nu vor citi acel disc. Eu folosesc 8x pentru CD-uri importante pe care vreau sa le pastrez (muzica, mp3), 16x pentru programe care oricum in cativa ani sunt depasite si 4x la DVD (aici sunt alte standarde, X-ul NU mai e 150KB/s).

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 Sigur ca are legatura cu viteza de rotatie . Cu cat rata de transfer e mai mare CD-ul trebuie sa se roteasca mai repede , distanta dintre "biti" fiind constanta pe disc. Oricum viteza de transfer variaza si e mica la inceputul discului ( circa 4X ) iar maximul de 52X e atins chiar la marginea exterioara a discului pentru ca viteza unghiulara de rotatie este constanta si deci laserul citeste in unitatea de timp un arc de cerc tot mai mare ( deci mai multi biti ) cu cat se departeaza de centru.2 Un CD inscris sa zicem la viteza de 4X poate fi citit si la 52X ( la citire conteaza performanta unitatii optice , daca e de 52X va citi cu maxim 52X la sfarsitul discului). La scriere conteaza calitatea CD-ului ( viteza maxima care e inscrisa pe el , 4X , 16X , 48X ,etc ) deoarece cu cat viteza de rotatie e mai mare energia primita de un punct de pe disc pentru a se "inscrie" e mai mica ( puterea laserului e evident constanta ). Deci CD-urile care suporta viteze mari la scriere sunt mai sensibile si au nevoie de o energie mai mica pentru a inscriptiona un bit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am scris in acelasi timp. :)O mica remarca. Puterea laserului nu este constanta. La inceputul scrierii orice blank are o zona de teste unde se scriu niste date de test cu diferite intensitati ale laserului. Apoi se citeste rezultatul si se determina intensitatea optima a razei laser pentru discul respectiv si la viteza respectiva de scriere.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da , ai dreptate , dar nu am vrut sa intru in detalii fara rost si am dat o explicatie mai simplista . Oricum mai sunt si alte lucruri care trebuie luate in considerare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

52x... o viteza mentionata pur fictiv,...nu atinge nici o unitate viteza asta,...sau , poate, mai rar, asa, cand ajung pe la 48x, iti va plesni cdul in unitate!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cam asa este. S-a ajuns totusi la vitezele astea pe criterii de marketing: in opinia utilizatorilor obisnuiti cu cat are mai multi X cu atat e mai buna! Nimic mai fals.

Share this post


Link to post
Share on other sites

52X este rata de transfer maxima teoretica care este atinsa de CDROM-urile de calitate si nu explodeaza nimic. A nu se confunda viteza de transfer cu viteza de rotatie unghiulara a CD-ului. Daca rata de transfer creste progresiv si atinge 52X la exteriorul discului , viteza de rotatie este la majoritatea CDROM-urilor constanta , adica CD-ul se invarte cu viteza corespunzatoare 52X si la inceput unde rata de transfer este mica. cristimm ce vrei sa spui , ca unitatile noi sunt mai proaste decat cele vechi ? Asa o fi , dar timpul de copiere a scazut mult si asta conteaza. Un CDROM 52X copiaza un CD in circa 2.5 minute , pe cand unul de 4X o face in peste 15 minute :toimonster:

Share this post


Link to post
Share on other sites

daca scrii cd-uri pt cd/mp3 playere AUTO, vezi sa nu le scrii cu prea mult - 40+ X, ca pana la urma o sa te trezesti cu HU praf ( din experienta vb )in rest eu scriu cu 32 X sau 16X, am scris si cateva cu 48, inca nu au sarit in aer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu tot timpul am scris cu maxim 16x chiar daca unitatea permitea si 52x.Dar cel mai bine cu 12x. Le citeste mai clar si nici nu stresezi unitatea cd-rw (tine mai mult).

Share this post


Link to post
Share on other sites

cristimm ce vrei sa spui , ca unitatile noi sunt mai proaste decat cele vechi ? Asa o fi , dar timpul de copiere a scazut mult si asta conteaza. Un CDROM 52X copiaza un CD in circa 2.5 minute , pe cand unul de 4X o face in peste 15 minute :toimonster:

Nu am spus asta. Ce am vrut sa spun este ca numarul de X nu este suficient pentru a aprecia o unitate optica. Eu personal blochez unitatea pe 32x pentru a nu face galagie. Prefer sa copiez un disc in 6 minute in loc de 3 dar sa nu-mi faca in cap precum un avion cand decoleaza!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu personal blochez unitatea pe 32x pentru a nu face galagie. Prefer sa copiez un disc in 6 minute in loc de 3 dar sa nu-mi faca in cap precum un avion cand decoleaza!

La 32x ar trebui ca discul de 700M sa se copieze in 2.5min, adica 2min si 30s, in 6 min viteza este undeva pe la 13.33x

astea mai noi sunt cu viteze PMPO :finga: :rolleyes:

Eu am un CD-writer cu maxim 40x si odata am facut o proba, caci nu credeam ca scrie la 40x. Bineinteles, am cronometrat, etc. S-a scris cd-ul la 40x si s-a verificat. Nu au fost probleme. Nu am mai repetat faza, scriu la 12-16x, dar m-am convins ca intr-adevar nu e exagerare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.