Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
tiritrobo

Proiectare charger solar.

Recommended Posts

As putea sa-ti recomand sa folosesti mai multe montaje identice, in paralel (ajungi la 17 module...). Asa pastrezi schema cu aceeasi eficienta si, in caz ca un montaj se defecteaza, raman celelalte ca sa incarce. Cat despre celule se specifica, citez (Eng): "As more cells are added, the charging current increased.", asa ca poti mari numarul de celule fara probleme in acest caz.

Problema acestui tip de oscilator este ca daca se incearca folosirea unui tranzistor mai puternic, si cu factorul beta mai mic, acesta nu va oscila.

Sau poti folosi MC34063 pentru incarcare, http://www.onsemi.com/pub_link/Collater ... 063A-D.PDF (fig. 13) si ceva teorie (Eng): http://www.intusoft.com/onsemipdfs/AN920-D.pdf .

Sau poti incerca ideile de aici (Eng): http://watsonseblog.blogspot.com/2008_0 ... chive.html .

Ceva de citit (Eng): http://www.electro-tech-online.com/elec ... -5v-5.html , http://skemarangkaian.com/6v-to-12vdc-c ... schematic/

Daca vrei mai multa eficienta tranzistoarele FET sunt solutia.

Link to comment
Share on other sites

As putea sa-ti recomand sa folosesti mai multe montaje identice, in paralel (ajungi la 17 module...). Asa pastrezi schema cu aceeasi eficienta si, in caz ca un montaj se defecteaza, raman celelalte ca sa incarce. Cat despre celule se specifica, citez (Eng): "As more cells are added, the charging current increased.", asa ca poti mari numarul de celule fara probleme in acest caz.Problema acestui tip de oscilator este ca daca se incearca folosirea unui tranzistor mai puternic, si cu factorul beta mai mic, acesta nu va oscila.Sau poti folosi MC34063 pentru incarcare, http://www.onsemi.com/pub_link/Collater ... 063A-D.PDF (fig. 13) si ceva teorie (Eng): http://www.intusoft.com/onsemipdfs/AN920-D.pdf .Sau poti incerca ideile de aici (Eng): http://watsonseblog.blogspot.com/2008_0 ... chive.html .Ceva de citit (Eng): http://www.electro-tech-online.com/elec ... -5v-5.html , http://skemarangkaian.com/6v-to-12vdc-c ... schematic/Daca vrei mai multa eficienta tranzistoarele FET sunt solutia.

Inseamna ca daca eu ma infing cu un curent de circa trei amperi de la panou in charger o sa am un curent semnificativ de incarcare a bateriei? Si ce tranzistor mai omenesc gasesc sa pun in loc?
Link to comment
Share on other sites

Nu vei avea 3A ci este cel absorbit de montaj, la iluminare maxima a celulelor solare. Curentul de incarcare al acumulatorului, daca se va folosi un incarcator care sa absoarba 3A din celulele fotovoltaice, tinand cont de randamentul mai scazut, va fi undeva in jurul a 800mA (la 60% eficienta). Problema nu este tranzistorul ci miezul magnetic, mai exact cantitatea de energie pe care o poate stoca la un singur impuls.

Aici (Eng): http://www.madscientisthut.com/forum_ph ... p?f=12&t=3 am gasit o simulare interesanta a acestui circuit, cauta "JT_sims.zip" (este conceput ca joule thief dar prin eliminarea ledului poti adauga dioda de redresare) si, dupa instalarea LTspice IV iti permite sa modifici parametrii si sa observi comportamentul oscilatorului.

Dau o idee, poate o analizeaza careva si da un raspuns. Aici (Eng): http://trensains.com/simple_inverter.htm este prezentata schema unui invertor push-pull, de putere, alimentat la 12V. Daca alimentez partea de comanda a fet-urilor la 12V din acumulator si transformatorul (2x3V in primar si 14V in secundar) in alimentez de la panoul fotovoltaic, comandat de FET-uri atunci ar fi posibila incarcarea fara problemele care apar la tensiune joasa (trebuie adaugata o punte de diode pentru redresare). Se poate opri consumul electronicii invertorului cu doua diode de selectate a alimentarii.

Ca transformator se poate folosi unul pe tole, caz in care frecventa va fi joasa (montajul este reglat la 50Hz) sau, daca se foloseste un tor de ferita, se poate mari frecventa modificand rezistenta de 12kohm.

Ca posibil montaj de oprire la lipsa tensiune pe panoul solar se poate face cu un tranzistor care controleaza alimentarea CI la pinul 14.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines