Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Nemesis

Limitator de putere pt amplificatorul audio

Recommended Posts

Asa cum se poate vedea si din titlu vreau sa fac un limitator de putere pt un amplificator audio (sper ca asa s-ar chema limitatorul asta :smt001 ).Cel mai bine v-ati putea da seama de principiul de functionare , din schema pe care am conceput-o chiar in seara asta.In mare uita-ti cam ce ar trebui sa faca acest montaj. Tensiunea de la iesirea amplificatorului este redresata si apoi divizata cu un potentiometru la o valoare dorita de utilizator (de aici de fapt se stabileste respectiva limitare).Tensiunea divizata merge apoi catre un etaj bistabil care in momentul in care detecteaza depasirea pragului dictat de divizor va comanda saturarea tranzistorului q , care la randul lui va pune intrarea amplificatorului la masa . Cu alte cuvinte odata cu depasirea unei anumite tensiuni la iesirea amplificati\orului montajul format din limitatorul propus de mine + amplificator va intra in starea ''mute''. Se va ramanein aceasta stare pana cand se va apasa butonu reset , sau pana se va restarta alimentarea limitatorului - asta bineinteles doar in cazul in care tensiunea de iesire a amplificatorului nu va avea o valoare mai mare decat cea prestabilita ca maxima. Am uitat sa precizez ca in serie cu tranzistorul q se poate monta o rezistenta care sa permita sa se mai auda totusi ceva in boxe in timpul ''mut ingului'', nu de alta da sa nu se intre in panica (virgula) ca s-a stricat ampu.Pt o parte din piesele montajului am trecut deja cam ce piese ar merge , iar pt restul trebuie sa se calculeze in functi de voltajul de la iesirea ampu-lui - asa in general pe potentiometru ar trebui sa fie in jur de 3-6 v la o valoare a acestuia de ,sa zicem ,1k.Poate va intrebati de ce nu am proiectat limitatorul sa-si revina singur dupa o anumita periada din starea de ''mute''. Raspunsul ar fi ca nu doresc sub nici o forma depasirea unei anumite puteri , putere imediat peste care ar putea aparea limitarea semnalului ceea ce ar avea consecinte ''mortale'' :smt003 asupra difuzoarelor. Consider ca atata timp cat amplificatorul va fi folosit doar pana la pragul la care intra in scena limitatorul faptul ca trebuie sa apeshi pe ''reset'' la fiecare depasire accidentala a pragului prestabilit nu e mare scofala pe langa , sa zicem , costul unor difuzoare noi.Scuzati-mi postul kilometric . Astept pareri si chiar recomandari. :partyman:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut Nemesis,Schema pare ok, dar oare nu ar fi mai avantajos sa faci un Automatic Level Control (ALC)? ALC-ul nu va taia brusc semnalul, ci va introduce o atenuare in asa fel incat sa stabilizeze nivelul de la iesire. Ascultatorul va constata ca peste o anumita pozitie a volumului, nivelul sonor nu mai creste, nu o intrerupere brusca a sunetului. Cum ti se pare ideea?Cirip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Schema aia vreau s-o folosesc la sonorizarea unei mici discoteci acum de sarbatori si probleme e ca nu voi umbla doar eu la volum (adica nu voi fii tot timpul in preajma amp-ului) si ma tem sa nu vina vrenul din prietenii mei ''neadiofili'' incarcati bahic :partyman: si sa-mi rupa la propriu boxele.Pe viitor m-am gandit si eu la o schema mai evoluata ,insa problema e ca nu prea am timp (duminica e Craciunul din cate stiu).Pare buna si ideea ta cu ALC buna (de fapt cam asta m-am gandit cand am zis ''o schema mai evoluata'') numai ca momentan nu am nici o shema de ALC.Daca dispunetzi de una sau mai multe scheme de ALC v-as ruga sa mi le aratati si mie , si cine stie , daca nu mi se par prea complicate poate chiar o sa construiesc o pereche.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ala nu face nimic altceva numai ca sa faca sa ti se para ca se aude mai tare.. dupa cum scrie si acolo ala mareste volumul pe joase si pe unalte ca sa para ca se aude mai tare la un vol relativ mic...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Parerea mea este ca acest circuit nu o "sa-si faca" treaba pentru care a fost proiectat din urmatoarele motive:1) caderea de tensiune intre colector si emitor in saturatie s-ar putea sa fie mai mare decat semnalul ce trebuie scurtcircuitat la masa. Deci tranzistorul practic nu va pune nici un semnal la masa. Daca semnalul e mult mai mare decat aceasta tensiune de saturatie, atunci s-ar putea sa merga...repet fara a scutcircuita la masa complet semnalul. Oricum, trebuie pusa o rezistenta de 10KOhm intre sursa de semnal si colectorul tranzistorului (altfel se strica sursa de semnal daca nu are protectie la scurtcircuit). Daca motivul 1) s-ar putea sa nu fie un impediment, atunci motivul 2) cred (mai mult ca sigur) ca este un impediment major.2) tranzistorul Q de tip NPN nu conduce decat intr-un singur sens. Sensul de conductie al curentului este indicat de sageata de la emitor. Acest lucru inseamna ca doar alternantele pozitive vor fi puse la masa. Deci, la iesirea amplificatorului va rezulta un semnal total denaturat in care alternantele negative vor avea amplitudini maxime, iar alternantele pozitive valori minime. Acesta este un semnal cu o puternica componenta continua negativa ce nu prea face bine difuzoarelor de joase.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Intr-adevar la faza 2) inca nu m-am gandit si ai dreptate ,n-o sa taie decat semialternanta pozitiva. Asa ca pt a nu mai apare problemele semnalate de Adi Florin cred ca cel mai bine ar fi sa montez un releu care sa faca treaba tranzistorului q. Releul ar sunta perfect la masa si componete pozitive si negative de tensiune. Releul ar urma sa fie alimentat intre colectoul tranzistorului q si borna de + , ia la intrarea amplificatorului ar trebui sa mearga contactele releului (N.D.). Alte recomandari ? Haideti repede ca maine plec si eu acasa :tonqe: .Apropo daca nu mai apuc sa mai scriu nici un post anu asta ''preventiv'' va urez sarbatori fericite si la multi ani !!! :partyman:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cu releu o sa mearga, dar sa nu uiti sa pui o rezistenta de 10KOhm in serie cu iesirea sursei de semnal (ea va fi impedanta de sarcina a sursei de semnal atunci cand pui intrarea amplificatorului la masa).

Share this post


Link to post
Share on other sites

am un filtru pasiv 2-order Linkwitz-Riley (tweeter visaton Sc-10 8 ohm; W130 sc 4 ohmi) si as dori sa imi spuneti cum sa pun si ce valoare trebuie la o protectie cu polyswitch-uri astfel incat sa nu am mai mult de 50W pe difu de bas si sa nu imi ard tweeteru; poliswitch-urile ar fi cele de pe hi-end.ro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut,

 

Am un amplificator auto ( low cost ) Cougar C600.4 Bridgeable 4 Channel Car Hifi Amplifier 2000W ( http://www.hifi-tower.co.uk/Cougar-C600-4-Bridgeable-4-Channel-Car-Hifi-Amplifier-2000W_i2554.htm ), vreau sa pun la iesirea lui doua difuzoare domotec 360W ( nu stiu cati W RMS au, sincer nu stiu nici cum pot sa aflu ). Cele doua difuzoare nu suporta puterea pe care o scoate amplificatorul pe canal.

Daca se poate vreau sa stiu urmatoarele:

Cum pot afla/masura puterea pe care o scoate amplificatorul ( nu am incredere in ce scriu fabricantii )?

Cum pot limita puterea respectiva pentru a nu scoate fum din difuzoare?

Cum pot sa calculez puterea RMS pentru difuzoare?

 

Multumesc anticipat...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cum pot afla/masura puterea pe care o scoate amplificatorul

Ai nevoie de un osciloscop si un generator de semnal.Se poate aproxima (fara masuratori) daca se stie la ce tensiune se alimenteaza amplificatorul si ce tranzistoare are in etajul final.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru raspunsuri...Nu am un osciloscop la indemana, dar presupunand ca vreau sa limitez puterea amplificatorului la jumatate? Ce ar trebui sa fac?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Exista scheme de limitatoare. Daca oferi datele necesare asa cum am spus mai sus, se poate aproxima puterea amplificatorului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Din pacate am fost putin ocupat in ultimult timp....Nu stiu ce tranzistoare are in etajul final, tot ce stiu e ca se alimenteaza de la bateria auto deci undeva in jurul a 12V

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.