Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

kit I.P.R.S Baneasa


Vizitator just_dark_semitones

Postări Recomandate

Vizitator just_dark_semitones

Salutare,detine cineva schema radioreceptorului din kitt-ul I.P.R.S Baneasa? schema este pe un carton perforat ce se aseaza pe 3 placi identice de montaj. radioreceptorul functioneaza pe unde medii. multumesc frumos. Gabriel.

Link spre comentariu

Este vorba de kitul "Electron 1", apărut prima dată prin1969. Conţinea 3 tranzistoare : EFT 319 (înlocuit în versiuniulterioare ale kitului cu un biet BC 250 !), 2xEFT 323 (353).Se puteau realiza 4 montaje : radioreceptor, amplificator,lampă filatoare şi generator de ton. Piesele erau conectateprin intermediul unor ştifturi şi arcuri, nu prin lipire.Schema radioreceptorului este banală, de tip reflex 1-V-3,cu detecţie pe diodă, cu etaj amplificator de audiofrecvenţăasimetric cu ieşire prin transformator, o găsiţi în mai toatecărţile lui G.D. Oprescu, I. Mihăescu, ş.a.

Link spre comentariu
Vizitator just_dark_semitones

montajul era compus din 4 tranzistori bc 171, 2 tranzistori bd 135 respectiv bd 136 (sau echivalentele lor), 2 diode de detectie efd 106(sau echivalentele acesteia), iar acordarea se executa prin introducerea barei de ferita prin miezul bobinei (ex. radio-ric). tensiunea de alimentare era de 4.5vexecutia montajului se facea pe 3 placi cu cablaj identic.conexiunile intre placa si componenta se facea prin pinii lipiti de placa.schema se aseza pe aceste 3 placi (schema pe carton fiind perforata). chiar nu are nimeni acea schema? :)

Link spre comentariu
Vizitator just_dark_semitones

rectific, acest kitt este construit de electronica bucuresti. nu de I.P.R.S Baneasa.va rog din tot sufletul, atasati schema radioreceptorului cu amplificare directa pe unde medii.cu respect,Gabriel.

Link spre comentariu

Chiar dacă nu găsiţi schema, nu-i greu deloc de "reconstituit"acel montaj. Sunt sigur că avea două etaje amplificatoare deradiofrecvenţă (2x BC 171), un etaj detector cu dublareatensiunii (2x EFD...), un etaj preamplificator audio (BC 171),un etaj pilot (BC 171) şi unul final în contratimp (BD 135/136).Acestea ar fi tranzistoarele enumerate de dvs., precum şifuncţia fiecăruia pe fiecare etaj în parte.Circuitul acordat are datele tipice ale unui montaj cu amplificaredirectă, vă puteţi inspira din schemele aflate în cărţile ai cărorautori i-am enumerat. Şi pentru etajul final găsiţi numeroasescheme având acea configuraţie, cu alimentare inclusiv latensiunea pe care aţi amintit-o.

Link spre comentariu
Vizitator just_dark_semitones

Va multumesc d-le Cristian. aveti dreptate. bine ar fii sa ma mai documentez cu privire la radio-receproarele cu aplificare directa.n-o fi atat de greu de dedus acea schema. gasisem kitt-ul med 27 in week-end. kitt-ul mai putin schemele. imi era dor de acel radio-receptor.mi-a bucurat copilaria stand intr-un hamac etc :) hei, toate cele bune. Va multumesc inca o data.

P.S. daca cineva detine schemele din kitt-ul Electronica MED 27 ,l-asi ruga sa le posteze sau sa le trimita pe mail just_dark_semitones@yahoo.com

cred ca i-ar fi de folos viitorului meu copil :)

cu respect,gabriel.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Ar fi interesant, cred, daca sub acest topic am inventaria si alte kit-uri fabricate la Electronica... ca, doar am crescut cu ele... si daca noi nu, atunci cine?

Pentru ca imi este la indemana am sa postez doua filmulete cu kit-uri IPRS din seriile comercializate prin anii 80:kit Autosalvare 7802o6hc2jjXgGA kit Catel electronic 7801:ff_I4jc9MdA :wav:
Link spre comentariu

@cristian74 cate amintiri rascolesti!Felicitari!!!

Aveam 7-8 anisori cand am realizat primul catel electronic...Am gasit la parinti in debara o cutie cu primele mele realizari si am mai gasit cate ceva dar trebuiesc un pic aranjate. :da
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salut ! Mie nu mi-a functionat niciodata comanda sonora -si am facuto de 2 ori. Din aceste kit-uri (IPRS) am construit urmatoarele (din pacate nu am decat schemele, montajele.....) : Amplificator 10 w (3 exemplare), SEDIB (semnalizator electronic directie bicicleta), comanda optica, generator audiofrecventa, miniorga de lumini (3 exemplare), mixer audio,egalizor grafic cu 5 benzi (2 exemplare), sirena autosalvare, comanda sonora (2 exemplare), sirena uau-uau si ultimul , un joculet cu integrate: 1x2. Pacat ca nu se mai gasesc si acum, iar ceea ce am vazut la M.tro nu seamana cu ce era inainte, practic sunt niste module care se conecteaza intre ele pe un panou si gata montajul, iar pretul este pe masura: 87 lei.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Amplificatorul de 10W functiona excelent, desi avea o schema aproape "didactica": driver cu BC172, etaj final cvasicomplementar cu BD139/BD140 si finale 2N3055, reactie boot-strap. Alimentarea la 22V. Am cumparat 2 kit-uri si am facut un stereo, ca sursa de semnal foloseam un walkman Sony. Imi amintesc ca o perioada nu l-am pus in functiune pentru ca nu aveam radiatoare, pana la urma s-a indurat tata si mi-a facut rost de unele recuperate din niste tv-uri Diamant 2520 sau ceva de genul, 4 bucati, erau foarte mari si raceau bine. Ce vremuri ! :101

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări