Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
pusttiu

need help cu un tesla

Recommended Posts

am intrat de curand in posesia unui magnetofon tesla SONET B3 si am nevoie de o schema pt el.este ffunctional , dar are o mica problema la partea mecanica, rola care ar trebui sa traga banda merge cam nasol si ns de ce. care ma poate ajuta, ms mult schema e pt a scimba niste c-uri care par umflate :) cand am sa fac o posa am sa o pun aci. pm sau ym : pusttiuc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am eu o schema, incerc sa o scanez.Schema se gaseste in cartea "Scheme de televizoare, magnetofoane si picupuri", vol. 2 "Magnetofoane si picupuri", de Silisteanu si Presura, atat in editia din 1971, cat si in cea din 1975 (sau 1976).

Share this post


Link to post
Share on other sites

ms pt schema , inca nu am verificat,,, dar pare buna :) iar legat de rola presoare, nu e vina ei , e vina butonului ca nu se blocheaza pe play si tre sal tin cu mina, iar rola se invarte mai greu pt ca e prin frictiune ( daca intelegi ce vreu sa zic eu is mai sec in explicatii :)) ) si cred ca patineaza, da inca nu am terminat cu radio si nu am timp acum de magnetofon. cu stima , florin c.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nu stii ce inseamna tehnica pana nu vezi desfacut un tesla , magnetofon pe lampi. nu stii ce e o auditie pin nu asculti o melodie pe un amplificator pe lampi si un sunet redat tot de un aparat (nu radio neaparat) pe lampi . am ascultat aseara (pe la ora 0.si ceva :)) singura banda pe care o am la magnetofonul asta tesla sonet b3, se aude bn, chiar f bn pt varsta lui , cu toate ca banda are un zgomot infernal , magul are un corector de ton si niste reglaje incat toate se aud beton. AM O SINGURA PROBLEMA... magul nu stie decit 2 viteze 4cm/s si 9cm/s acum am scris tot ce srie pe el , am o singura banda si e inregistrata destul de demult si se aude nasol, un canal e cu 9cm/s si altul e cu 19cm/s si nu pot face comparatii. magul stie sa redea pe fiecare canal separat, cum a fost inregistrat, asa ca CUMPAR sau SChimb orice pe o banda stereo inregistrata pe 9 sau 4cm/s de la cineva care nu o mai foloseste. eventual o sa caut unu mai veche si o sa ma chinui eu sa o inregistrez. ms , postati aici sau pm .

Share this post


Link to post
Share on other sites

e adevarat ca o minune tine doar 3zile, atat a tinut si tesla :(( acu se aude doar un zg de fond,,, un barait si din cind in cind mai trece si sunetul de pe banda,,,, la fel face si cind ii bag semnal din exterior. banuiesc ca e un condensator uscat,,, pe la preu sau final, poate chiar de decuplare .... care ai patit asa ceva poate ... ma ajuti si pe mine , ps: se auzea chiar fain. :((

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poate ai scurt sau rezistenta scazuta intre filament si catod la ECL82 sau EZ80 sau prin ECC. Pune alte lampi si incearca. Scurtul poate sa apara numai cu lampa incalzita, la rece poate parea ok. Oricum verifica si la rece cu un MOhm-metru. Verifica si electroliticii din filtraj si decuplare catod finala.Bafta!

Share this post


Link to post
Share on other sites

SALUT am patit si eu la fel cu magul meu sonet b3 mergea doar citeva secunde si dupa aceia nu se mai auzea in difuzor aproape nimic , doar un pic de zgomot de fond , amschimbat condensatorii electrolitici de pe preamplificator ( placuta unde sint doi tranzistori ) si de atunci merge perfect .incearca si tu sa-i schimbi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pentru a trece pe 9/19,scoti de pe axul motorului rola ce antreneaza volanta,gasesti un strungar sa-ti faca o rola dubla la diametru si o montezi la loc.Motorul va sta inclinat putin dar nu este o problema(vezi mod de fixare )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cunoaste cineva o metoda de reconditionare a unei role presoare,tot pentru un Tesla B3 (cauciuc imbatranit si lipicios),evntual o returnare in matrita.Ce material s-ar putea folosi?Cauciuc vulcanizabil,silicon..?si manualul pentru B3

Share this post


Link to post
Share on other sites

chiar m-ar interesa si pe mine reconditionarea rolei presoare, am un akai gx4000d cu rola foarte casanta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca nu este deja clei, incercati sa o fierbeti 3-4 minute. De cele mai multe ori am obtinut rezultate bune.Cauciucul isi recapata partial elasticitatea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pe o bara de textolit (bucsat in interior cu tubul de bronz al rolei initiale) se trage fortat, o bucata de furtun de cauciuc cu diametrul interior adecvat. Apoi, pe un strung sau folosind o bormasina se ajusteaza diametrul exterior la cel dorit folosind hartie de smirghel...Daca rola initiala este inca in stare buna atunci se ia din diametrul ei si se trage peste un tub de cauciuc care se poate si lipi pe rola. Apoi se ajusteaza diametrul...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Executare rola cauciuc: se face un desen de executie pentru rola existenta apoi se indeparteaza de pe rola veche cauciucul si se curata la luciu metalic cu o perie de sirma (ideal ar fi sa o sablati cu material -alice sau nisip -fin) pentru a pastra armatura metalica.Se executa pe strung o mica matrita cilindrica ,un capac inferior cu un stift de ghidare central care va fixa armatura ,si un capac superior cu o gaura fi =fi stift.Toate piesele vor ghida pe con.Se va tine cont de contractia cauciucului dupa racire-2-4% si de adausul de rectificare a suprafetei.Varianta profesionista:matrita cu camera de transfer-se obtin suprafata si dimensiunile matritei direct in piesa de cauciuc dar este mai complicata executia. Armatura sablata se acopera cu un primer -solutie ce asigura aderenta cauciuc-metal.Se ia amestec crud de cauciuc natural duritate 60-65 Shore ,se taie fisii la latimea armaturii,se ruleaza pe armatura si se introduce in matrita .Se mai pune un adaus si se inchide matrita.Se preseaza cu o forta max 40 kgf/cmp de matrita si temperatura de 150-160 grade Celsius.Timp de vulcanizare 8-10min.Se scoate piesa,se raceste ,se debavureaza.Se executa o piesa de prindere pentru a o fixa pe strung pentru rectificarea suprafetei la cotele din releveu.Pare complicat dar daca cautati un atelier ce executa repere din cauciuc,se poate executa.Esentiala este executia matritei.Imi cer scuze,poate am fost un pic incoerent-am avut o zi nebuna -dar va pot ajuta cu sfaturi.Cu stima,I Zamfir

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.