Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplificator clasa a


alex

Recommended Posts

imi poate sugera cineva o schema testata pentru un amplificator de 50w/8ohmi in clasa a?nu conteaza tensiunea de alimentare. multumesc anticipat

Link to comment
  • Replies 17
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • figher_ionut

    4

  • alex

    3

  • Den

    2

  • franzm

    2

Top Posters In This Topic

Posted Images

Nu oricine se apuca de asa ceva. Iti sugerez sa citesti pe aici despre mosfet power folower http://sound.westhost.com/project83.htm.Ai o schema pur clasa A, simpla de construit.Tot ce trebuie sa faci e sa maresti numarul de finali +tensiunea de alimentare + o racire deosebit de buna,pentru un randament sa zicem de 20% in conditii ideale. Altfel poti opta pentru un amplificator simetric,in pushpull,schema poate are cineva mila si ti-o deseneaza,desii dupa cum ai inceput postul nu cred ca se va obosii cineva,un amplificator clasa A de 50W nu se incepe cu doua randuri. De citit (nu de executat): http://www.diyaudio.com/forums/solid-st ... r-one.html. E chiar primul link pe google. Nu-mi vine sa scriu.Daca nu ai cunostinte temeinice nu are rost..

Link to comment

mersi frumos!eram mult prea grabit pentru ca ma tot batea cineva la cap sa-i arat o schema dupa care o sa-i lucrez un amplificator.Am hotarat ca o sa-i ajunga 2x20w din schema de mai jos, in care voi folosi ca finali 2sd1047(ii aveam prin casa).Ce parere aveti despre fidelitatea lui?

post-15472-13982928716_thumb.jpg

post-15472-139829287167_thumb.jpg

Link to comment

Nu inteleg ce te complici cu tampenia aia de schema.

Eu as fi de parere sa iei driverul asta:

http://www.national.com/pf/LM/LME49810.html#Overview

Ii pui 3 perechi de finali bipolari de 150W bucata + driverii aferenti si gata-i amplifu. Pt Clasa A reglezi curentul de mers in gol la 1A si vei avea 8W in 8 ohmi, destul zic eu. Mai departe va merge pe clasa AB.

Alimentare in jur de +-25V si poti spera la un 20W in 8 ohmi 40w in 4.

 

Daca ai radiatoare mari poti sa urci mia mult de 1A curent in gol.

 

Dar dupa parerea mea costa prea mult si nu merita.

Link to comment
Guest cduna

Mai poti sa incerci BA-1 (single ended) sau BA-2 (push-pull), cel din urma poate sa ajunga mai usor la puterea ceruta. Le gasesti pe passdiy.com sau pe diyaudio la rubrica Pass Lab.

Link to comment

multumesc frumos pentru raspunsuri...am ramas la schema de 20w..merge destul de binisor iar puterea este de ajuns pentru ce voia respectivul.

Link to comment
  • 2 weeks later...

Multimesc pentru raspuns.Cu regrete o spun ca inca nu mam apucat :jytuiyu dar inainte de a ma apuca mai vreau sa inteleg ceteva chestii despre amlificatoarele in clasa a.Din catee am inteles amplificatoarele in clasa a au un sunet foarte pur dar un randament scazut.Voi la cat estimati puterea de iesire si puterea consumata din schema la care mam referit mai inainte.Se pot face modificari pt o putere mai mare.

Link to comment
Guest sergio_20082008

puterea papata e de 3 ori mai mare...spre ex daca scoate 20 w sinus, va papa 60 wati, iar daca folosesti tole E+I iti va trebui un traf de aprox 140w pt varianta mono..

eu ti-as recomanda mje 15003 pt finali si un rezistor de 1K/2-3 wati pe iesire (sa stea conectat in permanenta) pt ca atunci cand pornesti amp-ul rezistorul sa descarce condesatorul de pe iesire..

 

O schema mai bunicica e asta http://www.tcaas.btinternet.co.uk/jlhesl.htm (o am la favorite pt ca as dori sa incerc si eu o schema in clasa A), e cu toate update-urile, foloseste piese mai moderne, si se explica exact de ce se doreste mje 15003 mai mult decat 2n3055 ca finali in schema respectiva.. si ce aduce fiecare schimbare (in valorile componentelor si in calitatea acestora) in calitatea sunetului, sound stage s.a.

Are chiar si o poza cu amp-ul, carcasa si o aproximare exacta pt radiatoarele de pe finali..

 

daca vei da acolo jos, ""back to index" vei avea un site dedicat acestui amplificator, cu tot ce trebuie pt constructia amplificatorului, cu review-urile celor care l-au construit s.a doar ca e in engleza..

mai exact:

http://www.tcaas.btinternet.co.uk/index-1.htm

contine tot ce iti trebuie...

Link to comment

E foarte intereseanta schema pe care miati recomandato si va multumesc.Singurul lucru care nu imi place e cablajul si cred ca am sa desenez eu altul dar pana atunci fac montajul in aer sa vad cum se aude.Pentru test am sa folosesc 2sc5200 pt ca nu pot cumpara acuma finalii recomandati de dumneavoastra.Daca ati facut si dumneavoastra acest amplif puteti posta niste poze?

Link to comment
Guest sergio_20082008

Nu m-am apucat de el, datorita faptului ca , acum sunt implicat in proiectul comun "PSA 150S", unde astept sa se stranga banutii de la ceilalti useri ca sa putem demara proiectul..

Initial, dupa doua luni de documentatie, am vrut sa construiesc JLH amp-ul din link-ul pe care l-am postat, dar, mai intai am dorit sa am un amplificator de putere mai mare,la care sa ascult fara ca, vara, temperatura camerei sa creasca prea tare (cazul amplificatoarelor in clasa A), si odata cu aceasta sa vina si o factura la lumina mai mare..

Acesta (JLH amp) este un proiect de viitor la care trebuie sa strangem bani seriosi ca sa avem ceva compact si elegant pe masa, ca in cazul PSA 150 S , unde ai la 800 ron o sursa in comutatie si un amplificator stereo, micut, elegant si cu un cablaj profesional si compact..

Eu deja m-am apucat de strans banuti, si urmeaza ca de la anul sa ma apuc incetul cu incetul sa cumpar componente.

Cablajul de pe site este urias datorita faptului ca s-au folosit componente de cea mai buna calitate : rezistori de cea mai buna calitate , care se pot monta pe radiatoare ( http://ro.farnell.com/jsp/search/browse ... 025+203968), condensatori nepolarizati 'ampohm' sau audionote pt intrare (care nu sunt prea accesibili ca pret--pot ajunge la 70 ron bucata), s.a.

..

Din ce am observat pana acum la amplificatoarele in clasa A, este faptul ca au gain mic, asta insemnand ca odata cu realizarea amplificatorului trebuie si niste boxe pe masura (cu difuzoare de cel putin 90 db sensibilitate), dar si un preamplificator si o sursa de semnal serioasa pt ca nu prea tolereaza sursele de semnal obisnuite (mp3 de la pc) ci o sa trebuiasca sa folosim ori formate .flac ori cd-uri track originale..

 

 

Deja m-am interesat, acum o luna de trafuri, pretul pt un singur traf este de aproximativ 270 ron FARA TVA (am estimat pretul) iar pt doua (recomandat) la 300VA aprox 300 ron fara TVA la petratoriod:

300VA 230V /2x19V - 142.7 RON + TVA

350VA 230V /2x19V - 160.4 RON + TVA

400VA 230V /2x19V - 180.1 RON + TVA

450VA 230V /2x19V - 193.9 RON + TVA

500VA 230V /2x19V - 209.7 RON + TVA

 

Nu cred ca va trebuie mai mult de 300VA !

 

Cu respect,

Ioan Dorel Macovei

Technical Manager

 

PETRA LTD.

Frumoasa Street 6, 700729, Iasi, Romania

Tel/Fax: 0040 232 234796 / 227005 / 221281

Mobil: 004 0722 /346959

[email protected], http://www.petra-toroid.ro

 

 

 

Deci trebuie investitie sanatoasa..

 

Ceea ce ni se ofera pt preturile de mai sus:

> Tip formular: Cerere oferta

> de pe site-ul http://www.petra-toroid.ro

>

> Nume: sergiu craiescu

> Email: ----------------------

> Telefon: -----------------------

> Tensiune primar: 210-220-230

> Frecventa: 50/60

> Alte cerinte: izolatie foarte buna, eventual hartie ceruita sau ceva mai bun, va fi folosit pt un amplificator audio in clasa A (consuma non-stop 250W adica aprox 22-23 V cc 6 amp)

> Power: 500

> Secundar 1 volt: 19

> Secundar 1 amp: 6

> Secundar 2 volt: 19

> Secundar 2 amp: 6

> Cantitate: 1

> Alte cereri: rog un pret pt acest traf cu izolatie foarte buna, eventual hartie ceruita sau ceva mai bun, va fi folosit pt un amplificator audio in clasa A (consuma non-stop 250W adica, mai exact aprox 22-23 V cc 5-6 amp), va functiona cam fierbintel, de aceea am cerut de 6 amp 500W (un pic supradimensionat)..

 

cateva detalii despre rezistorii folositi de nenea de pe site-ul ala..:

http://www.caddock.com/Online_catalog/M ... Series.pdf

 

Detalii despre puterea debitata de catre amplificator (ultima schema din josul paginii) , cu alimentare tip "capacitance multiplier" in 8,6 si 4 ohm presupunand o sarcina rezistiva care sa nu aiba variatii de impedanta...

 

am incercat sa traduc cu aproximatie ceea ce apare in josul paginii:

http://www.tcaas.btinternet.co.uk/jlhupdate.htm

 

Domnule Ionut daca dispui de 2sc5200 si 2sa 1943 (pt probe) poti incerca amplificatorul din link-ul urmator: http://diyaudioprojects.com/Solid/Jean- ... Amplifier/

 

La acest amplificator nu-ti mai trebuie condensatorii scumpi pt intrare si nu-ti mai trebuie nici 4 finali pe canal (adica 100 ron numai pt finali)..

Iar ca sa scapi de butucii de pe alimentare poti folosi schema 2 din link-ul de mai jos, si reglezi Ual cum vrei :

http://www.tcaas.btinternet.co.uk/jlhcapmult.htm

post-32929-139829293112_thumb.png

Link to comment

Multumesc pentru lamuriri.Dar de death of zen ce parere ai e tot clasa a?Schema lui psa 150 este publica? Mar interesa si pe mine.Am vazut ca in documentatia atasata de maestrul sorin ca nu sunt notate valorile componentelor.As dori si eu schema si miar face si mie placere sa ma implic dar sincer nu prea am bani.Sper sa nu va suparati pe mine ca vreau schema pe tava eu doar mai incerc sa invat si sa mai fac cate ceva de pe acest forum.Cred ca o sa comand si eu un pcb de psa incep chiar de azi sa strang banuti.PPana cand se pot face comenzi?

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines