Asi Posted July 12, 2011 Share Posted July 12, 2011 Practic am nevoie de ceva comutator care dintr-o miscare (mecanica, sau electrica) sa imi comute vreo 50 de contacte adica ma refer sa treaca fiecare fir "A" in conexiune cu firul 1 SAU cu firul 2, avand in total 50 de fire ce trebuiec comutate simultan fie pe setul de 50 de fire "1", fie pe setul de 50 de fire "2". Nu stiu daca m-am facut inteles (tensiunea ce o comut atinge maxim 12V iar curentul maxim atins este de 300mA, adica cerinte destul de mici) Exista asa ceva? Eu sunt inginer mecanic, daca ar fi dupa mine as insira 50 de comutatoare cu bat si as prinde cele 50 de manetute de ceva sa le actionez simultan, dar e cam mare si cam ciobanesc, altceva mai simplu? in stilul selectoarelor de intrare la amplificator care comutaul cate 3fire de-o data (as vrea de 50 daca exista ) De asta intreb, poate ceva electric? (ma uitam pe la kvm switchuri care totusi comuta cate 15fire la monitor plus alte cateva pt mouse, tastatura, unele si tastatura si audio, retea.. poate se aduna de 50 de fire comutate simultan, dar am impresia ca nu e un simplu comutator are si ceva electronica in care nu vreau sa-mi bag nasul) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 12, 2011 Share Posted July 12, 2011 Pai cam putine detalii;dar cred ca merge cu 50relee comandate simultan... Link to comment Share on other sites More sharing options...
XAN77 Posted July 12, 2011 Share Posted July 12, 2011 sunt si relee cu 2 sau, poate, mai multe perechi de contacte. Ai iesi la maxim 25 relee. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asi Posted July 13, 2011 Author Share Posted July 13, 2011 ok, relee cu cate doua, dar ceva mai .. compact? (dupa cum spuneam tensiunile si curentii din firele alea sunt foarte mici (cateva care au 12V si ~300mA, restul <1V, <50mA) (releele pe care le-am vazut eu au cam 3cm cubi, daca pun 50, sau chiar 25 mde din alea.. unde le pun.. vreo jucarie mica, cam cat un hdd extern, nu vreun monstru.Cred ca cea mai compacta solutie la care m-am gandit e sa fac o rozeta cu 50 de contacte (legate fiecare la cele 50 de fire de intrare), si rozeta respectiva sa poate rasuci un pic. Pe placa de sub rozeta sa existe 100 de contacte, 50 pentru prima varianta, 50 pentru al doilea traseu.Chestia e ca as vrea ceva gata facut. Un buton si-un led sa imi spuna pe ce canal sunt 1 sau 2, si la apasarea butonului sa se execute comutarea canalului. si evident, 150 de "ceva" sa le pot lega cumva firele (ar fi ideal cu o mufa, DD-50 - gen rs232 dar cu 50 de pini, pentru fiecare set de 50 de fire, 1 de intrare doua de iesire), cu surub sau chiar cu lipire cu fludor (nu sunt cabluri prea groase, fire din cablu utp de retea (asemanator doar ca e un cablu cu 300 de fire)) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ratza Posted July 13, 2011 Share Posted July 13, 2011 Pentru ce ai nevoie poţi folosi relee reed. 50 de relee ar fi o placă de 100mm x 50mm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
H Robert Posted July 13, 2011 Share Posted July 13, 2011 Ar putea folosi un comutator cu came vreo 3 astfel de comutatoare cu 10 intrari pe o parte 10 pe cealalta, dar ocupa spatiu mai mult ca cele 50 de relee Link to comment Share on other sites More sharing options...
ALEy Posted July 13, 2011 Share Posted July 13, 2011 Teai gindit sa apelezi la un cunoscator (electronist ,auomatist) In principiu daca este in Cc, foloseste 1,2,3,4 ULN 2003,2004si astfel montate fata verso pe un cablaj comandate de eternul 4017 rezolvo problema. Eu pot sa fac asta ( contra cost) daca apelezi la mine. Alex tel 0766459289Succes. de fapt te pot rezolva si daca este in Ca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
radusa Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 La curentul dorit nu cred ca veti gasi IC-urile decodoare/demultiplexare dorite. Vor trebui puse Tz pe iesiri pt amplificarea de curent, sau arii de Tz (tip ULN) cum a mentionat "ALEy', dar va iesi destul de mare. Cred ca tot cu relee miniatura este cel mai simplu. Eu am de la Omron niste relee din seria G6S, care suporta pe contacte pana la 2A la 30V. Ca dimensiune sunt 15x7.5 mm si au fiecare doua perechi de contacte (DPDT). Cu 25 bucati din acestea v-ati rezolvat problema. Puse unul langa altul pe un cablaj iese la 100x30 mm, apropiat cu ce a spus si 'ratza'. Este posibil sa existe relee si mai mici, dar nu am stat sa caut. ----------M-am uitat tot la Omron, seria G6J are 10x5.7 mm. Asta inseamna o placa de 75x20 mm, cu 26 relee pe ea, 25 pt comutare si unul pt semnalizarea starii.Mai mic de atat nu cred ca mai merge decat cu relee SMD, dar nu stiu daca suporta curentul de 0.5A. Link to comment Share on other sites More sharing options...
XAN77 Posted July 17, 2011 Share Posted July 17, 2011 initiatoru topicului nu a spus nici pana acum, despre ce fel de semnale este vorba.Este important pentru ca daca sunt semnale analogice variabile ca amplitudine si/sau frecventa atunci singurele solutii sunt comutatoare cu contacte sau relee, unde eu as alege releele, grupate dupa tipul semnalelor, poate chiar mai multe pcb-uri, functie de releele la dispozitie si tipul semnalelor, nu ar iesi deloc ceva foarte mare.Daca sunt diverse tensiuni de comanda, tensiuni continue, se pot pune numai tranzistori, eventual mosfeti. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asi Posted July 24, 2011 Author Share Posted July 24, 2011 Am rezolvat pana la urma. Am montat relee (a montat un prieten electronist, eu am venit cu piesele si cu berea)Semnalele sunt multe si diverse, unele sunt de alimentare, unele sunt in impulsuri, altele sunt digitale complet (TX RX de la usb), multe din ele perfect analogice. Fac parte dintr-o statie de masurare cu mai multe traductoare in diverse zone si nu avem mai multe placi de achizitie si trebuie sa comut firele (destul de des), de aceea am cautat ceva releu sa nu tot frec mufe (si am inglobat o mufa generala din aia neagra pamblica, cum este la cablul IDE ca mod de conectare la cutiuta magica)Putin cam zgomotoasa cutiuta cand 50 de relee se gandesc ca cupleze, dar nu e asa o problema Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.