Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
poiuyt

2X20 fara basi

Recommended Posts

Sal am si io o mica problema cu un amplif.Sunt incepator in chestiile astea .Am facut amplifu dupa schema aceasta .htm ceva simplu .Am facut cablaju bla bla bla .... sunetul pe inalte se aude perfect problema sunt basii .Nu poate sa scoata mai mult e pocnitoare .Am zis ca e de la sursa ca numi da amperii necesari .Am pus pe baterie de masina la fel pocnitoare .Am modificat schema si ma am pus 2 condesatori de 2X0.047 in paralel in locul celui ceramic de 0.1 uf si am scos 2200 uF se aude mai bine dar cred ca am sticat ceva ca se incalzeste de l ia toti dracii (are pus radiator) .Ce credeti sa ma las pagubas si sa incerc altceva ??? sau sa mai incerc sa vad ce are .M ar interesa tot o schema de 20 25 w cu alimentare cat mai mica dar sa aiba ceva basii .Multam mult ptwww.aaroncake.net/circuits/amp20w

Share this post


Link to post
Share on other sites

N-am reusit sa-ti vad schema,vezi cum faci si poate o postezi corect.

 

Pt ca esti incepator eu ti-as recomanda sa-ti faci un amplificator cu TDA2030 sau TDA2040. Schema e usor de pus in practica pt ca are f putine piese, integratul are si el putini pini (doar 5 :yawinkle: ) are si ceva protectii incluse in integrat.Integratul scoate in jur de 20-25w la o tensiune de alimentare in jur de 30v sau daca il alimentezi simetric +/-15v.

 

Uite aici :

http://www.ampslab.com/PDF/tda2030.pdf

 

Aici afli cam ce poate integratulul si scheme de utilizare (normale si in punte)

Share this post


Link to post
Share on other sites

TDA1554...

http://www.aaroncake.net/circuits/amp20w.htm

 

in mod normal ce ai facut tu nu prea conteaza,aia ci condensatorii..desii totusi trebuia sa ia si cea basi pe ala.....

 

 

poate totusi nu ai semnalul bun, sau boxele ...

 

adica ai incercat sa vezi cum se aude de la alt amplif cu aceeasi intrare si aceleasi boxe? (vreau sa zic fara corectii de ton daca avea amp-ul cu care ai incercat asa ceva), poate problema nu e de la amp...

 

 

totusi ar fii trebuit sa se auda...p.s. unde ai pus cond ala de 2200, l-ai pus aprope de integrat, sai departe..daca e departe muta-l mai aproape, si firele folosite sunt destul de groase, ca sa nu fie cadere mare de tensiune pe ele?

Share this post


Link to post
Share on other sites

nu stiu de ce cred eu ca tu ai difuzoare de inalte.. da-ne mai multe detalii.. mai ales de sursa de alimentare

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alimentarea o fac pe 12 V si trafu scoate in jur de 1.2A .Cam mic .Boxe am incercat pe mai multe tipuri cu filtre fara filtre tot draq ala il scoate .Preamplif iau din placa de sunet a calculatorului io zic ca ar fi trebuit sa scoata ceva nu perfect ca nu ma astept de la un amplif in clasa D sa fie Hi FI dar oricum chiar sa nu poata sa scoata un bass aproximativ clar.Adica bass avea dar cam dadeam semnalul din placa de sunet mai mare distorsiona urat pe joase.Condensatorul l am pus cam departe de integrat dar totusi nu cred ca asta sa fie cea mai importanta problema

Share this post


Link to post
Share on other sites

pai daca ai un traf de 1.2A e si normal...

3. The circuit operates at 12 Volts at about 5 Amps at full volume. Lower volumes use less current, and therefore produce less heat.

asa ca un traf de vreo 5A e recomandat opt perf optime, si poate chiar 4700 pe filtraf,asta in 4 ohmi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu se aude bas nici la nivel mic ? Ca daca problema ar fi de la faptul ca are traf pre slab sau filtrare prea mica , ar trebui sa se auda bas-ul macar la putere mica la nivel mic.Uita-te inca o data la valorile pieselor pe care le-ai pus in montaj.Sanu fie cumva puse alte valori (din greseala) , si oricum daca ai cum verificale pe toate . Uite eu de ex am pus intr-un montaj o rezsistenta care in codul culorilor avea 100ohmi iar masurata avea 10.000 :rolleyes: .Vezi sa nu fie chiar condensatorii de intrare uscati sau de valoare mai mica pt ca in acest caz vei avea la intrare un filtru trece sus care ar putea atenua f mult basii.Sau poate o fi ceva dinainte de amplificator. Cum zicea cineva mai sus e posibil sa nu ai boxe/difuzoare care sa nu redea bine basii.Zii si tu cam ce boxe/difuzoare ai. Pana una alta ar trebui sa probezi amplificatorul pe niste boxe pe care le stii de bune (adica scot normal bas-ul)

Share this post


Link to post
Share on other sites

O idee.....Daca folosesti Winamp vezi cat ai dat preamplificarea. sa fie 0dB. Daca e prea mare ...distorsioneaza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai eu spun ca e clar ca nu e de winamp , pt ca omu a zis ca inaltele se aud bine . Deci daca ar distorsiona de la winamp ar trebui sa se auda prost si pe inalte.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tinand cont ca TDA1554 este folosit prin casetoafoanele auto si merge din prima, de obicei, eu zic sa reverifici schema (vezi datasheetul de la http://www.semiconductors.philips.com/pip/TDA1554.html si ce am "pictat" eu la http://www.niqro.as.ro/amplificatoare.htm ) :supz:

PS: eu l-am facut in aer, cu un radiator maricel ca se cam incalzeste

Posted Image

Share this post


Link to post
Share on other sites

Amplifu a fost pus pe boxe Electronika rusesti de la un Kashtan de 8ohmi pe boxe de la un pick-up Tesla pe 4 ohmi si pe un dif Ydd200lpb de 4 ohmi tot aia facea.Oricum bass are dar cand il dau mai tare distorsioneaza de rupe ori pacaie adica cum ii dau semnal putin mai mare (oricum nu fortez ) din winamp (sa zicem jumate din bara de sunet distorsioneaza ) e normal ? .Totusi daca il alimentez cu 12v e prea putin.Oricum fac altu care mi a zis un prieten ca e bunicel tot la fel dar pe Tda 1553q e cam acelasi draq dar stiu cum se aude si ce poate .Adica macar e e testat :d.Multam pt sfaturi

Share this post


Link to post
Share on other sites

asa repede renunti? :smt005

cel mai sigur fa-i asa: pinii 3,7,11 la masa, 5, 13, 14 la plus si lasa liber pinul 4.. si sper ca ai pus difuzoarele independent, nu cu masa comuna

 

Posted Image

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai distorsioneaza cand dai mai tare si de la faptul ca alimentarea e prea mica. Cat de tare ai vrea sa se auda la 12v ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.