Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
csl1131

MASURARE bobine

Recommended Posts

daca sa zicem ca am o bobina pecare nu ii stiu valoarea...cum pot sa ii aflu valoarea...presupunand ca e in ceva de plastic sau pe ferita sau ceva ce nu ii pot cunoastea permabilitatea relativa a miezului, si/sau numarul de spire

Share this post


Link to post
Share on other sites

Depinde de gama valorilor bobinei.O metoda e rezonanta cu un cond de valoare cunoscuta. E principiul Q-metrului si este destul de precis.A doua e masurarea modulului impedantei la o frecventa cunoscuta. Sursa trebuie sa fie sinusoidala. Faci un divizor de tensiune cu bobina necunoscuta si cu o rezistenta cunoscuta. Masori tensiunile inainte si dupa divizor. Cateva calcule si determini inductanta.A treia... Aplici un salt treapta de tensiune si masori curentul. Viteza de crestere a curentului depinde de tensiunea aplicata si de inductanta bobinei. dI/dt=U/LPersonal prefer metodele care folosesc rezonanta (mi se par mai precise), dar le folosesc si pe cele cu masurarea modulului la o frecv cunoscuta.Cirip

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.adelaida.ro/product_info.php ... cts_id=166

 

Mie mi-a fost util. Desi recunosc ca nu e ieftin, totusi din comoditate nu a construit unul, ci am preferat sa cumpar. Am scos si schema, o am pe undeva.

Se vede totusi o diferenta intre ce am eu si ce e in poza. Al meu are cleme "crocodil" pentru toate conexiunile. Nu are jumperi, ci comutatoare DIP. Probabil au vrut sa-l faca mai ieftin...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pe vremuri se mai foloseau punti RLC.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A doua e masurarea modulului impedantei la o frecventa cunoscuta. Sursa trebuie sa fie sinusoidala. Faci un divizor de tensiune cu bobina necunoscuta si cu o rezistenta cunoscuta. Masori tensiunile inainte si dupa divizor. Cateva calcule si determini inductanta.

te rog sa postezi exact cum, eventual si calculele, probabil sunt si pe net pe undeva dar nu stiu pe unde...si eu nu am nevoie sa imi iau dinala, pt ca nu o sa il folosesc decat la 2-3 bobine probabil si nu se merita..asa ca mai bine ma descurc cu osciloscopul si placa se sunet(daca merge pana la 20khz frecventa aia,sau trebuie sa fie mai mare,gasesc un generator de sunet)

Share this post


Link to post
Share on other sites

probabil sunt si pe net pe undeva dar nu stiu pe unde

Nu sunt... Sau cel putin nu erau... Acum sunt pe net, ptr ca le-am postat eu. :supz: :rock: :yawinkle: Buhahahaha...Cateva comentarii. Incerca sa "mirosi" frecventa de rezonanta a bobinei si sa stai departe de ea. In jurul rezonantei erorile devin f mari. Masoara la cateva frecvente si daca L se mentine aprox acelasi, masuratoarea e corecta. "Rezonanta" o include si pe cea provocata de capacitatea sondelor, firelor, etc.Foloseste un generator cu impedanta de iesire cat mai joasa, altfel ai erori.Spor!Cirip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pentru putin.Chiar te rog se ne povestesti cum a mers.Cirip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am aplicat si eu candva metoda de mai sus si masuratoarea a fost destul de precisa pt. ce voiam eu. Am masurat cateva bobine cu inductanta mare (drosele).Pentru inductante mai mici (filtre pt. boxe), am folosit adaptorul de la Adelaida, caci nu am un generator sinusoidal de frecventa variabila si amplitudine constanta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest SIG

1.In varianta "puntii Wheatstone" vreau sa stiu daca pot lega puntea direct la secundarul unui transformator de sa zicem 9 V.2.Pentru "rezistentele variabile" se gasesc potentiometre variabile de 50 ohmi sa zicem,sau cam ce valori sa aiba potentiometrele?3.Daca pun o bobina cu inductanta cunoscuta in schema puntii trebuie sa reglez potentiometrele pana cand ampermetrul citeste chiar 0 A sau aproape de 0A,ce abateri se poate eventual fata de 0A? Orice corectare si completare e binevenita. Daca e aiurea,spuneti-mi cum sa lucrez cu puntea,si ce sa contina puntea,ca sa masor inductanta bobinelor.Merci.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.