Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

control motor bipolar cu ajutorul unui PIC


Guest m3_catalin

Recommended Posts

Guest m3_catalin

Salut

Am realizat schema de aici: Posted Image

Am folosit inloc un PIC16F877A cu care reusesc sa trimit corect secventa pe intrarile driverului L293D.

Asta e codul identic cu cel din tutorialul dupa care m-am inspirat

 

void msdelay(int itime){  //function to generate time delayint i,j;for(i=0;i<itime;i++)for(j=0;j<1000;j++);}void main(){	TRISA = 0; // Port A pins are configured as outputs	TRISB = 0; // Port B pins are configured as outputswhile(1){			  PORTB = 0xAA;       msdelay(10);				PORTB = 0x66;       msdelay(10);				PORTB = 0x55;       msdelay(10);        PORTB = 0x99;       msdelay(10);
acesta este tutorialul:

http://www.ingeniumblog.net/2009/12/int ... er-motor/#

 

Problema mea este urmatoarea:Desi am masurat infasurarile motorasului bipolar(scos dintr-un dvdrom, identic cu cel din tutorial), motorasul nu se invarte.

Am incercat sa conectez altfel pinii de iesire pe motoras in speranta ca nu i-am legat corect, dar tot acelasi lucru.

Tensiunea in circuit o stabilizez cu un lm7805 si scoate ok 5v cand nu pun integratul.Cand montez integratul si pornesc am doar 2.5v pe iesirea stabilizatorului LM7805.Cred ca asta e buba dar nu stiu cum as putea s-o remediez.Sa pun 2 stabilizatoare si sa leg cate unul la fiecare pin de alimentare? 8 respectiv 16?

Cand pornesc circuitul axul motorului prezinta un cuplu de pozitionare parca atunci cand il invart cu degetul, daca opresc circuitul axul se invarte liber fara rezistenta.

Microcontrolerul si circuitul de comanda au surse diferite de alimentare.

De ce am doar 2.5v pe alimentare cand pornesc?

Fara integrat imi scoate 5v curat.

multumesc

 

later edit: am montat al 2-lea stabilizator lm7805 pentru alimentarea motorului bipolar in parte la pinul 8 al integratului l293d.

Intr-adevar circuitul l293d limita tensiunea la 2.5v iar pe motoras nu aveam cei 5v necesari.Acum ii am.La fel se comporta doar ca axul are o rezistenta mai mare acum la invartirea cu degetul.

Solutii ?

Link to comment
 • Replies 8
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Probabil "cade" sursa din care alimentezi stabilizatorul 7805. Poate ea sa debiteze un curent suficient de mare pentru actionarea motorului? Driverul suporta maxim 1A, dar sursa livreaza acest amper? Iar motorul de ce curent are nevoie ca sa porneasca?

Link to comment
Guest m3_catalin

Probabil "cade" sursa din care alimentezi stabilizatorul 7805. Poate ea sa debiteze un curent suficient de mare pentru actionarea motorului? Driverul suporta maxim 1A, dar sursa livreaza acest amper? Iar motorul de ce curent are nevoie ca sa porneasca?

Actionarea motorului are nevoiede 600mA, conform circuitului integrat, atat poate l293d.Alimentarea mea e un 16.6V, 625mA de la un alimentator de imprimanta.Sa fie asta problema ?Am sa incerc luni cu un alimentator de laptop, 19v, 3.42A.
Link to comment
Guest m3_catalin

am pus alimentarea la un 19v, 3.42A si mi se invarte motorasul foarte ok cu urmatoarea problema: dupa 3 secunde de mers incepe sa miroasa a ars si il scot din functiune.Cum as remedia aceasta problema ?Sa pun o rezistenta de limitare a curentului pe alimentarea motorului, la pinul 8 ?

Link to comment

Neaparat. Tensiunea e prea mare. Problema e ca si rezistenta va trebui sa fie de putere maricica si se va incalzi binisor, pt. ca pe ea se disipa diferenta de tensiune de la 19V la cat ii trebuie motorului pt. mers normal. As incepe cu 15 ohm/10W si daca nu porneste as scadea la 10 apoi 5 ohmi. Un bec de 12V/10W ar fi iarasi o incercare, daca gasesti. O bucata dintr-o rezistenta de resou ar fi de asemenea utila pentru incercari (toata rezistenta de 220V/600W are cam 80 ohmi).

Link to comment
Guest m3_catalin

da la pinul 8 pun tensiunea stabilizata 5v.nu scrie pe motor nimic, niste cifre si litere, probabil serii de fabricarie sau ceva similar..am cautat pe google si nu apare nimic despre asa ceva

Link to comment

Atunci diferenta de care vorbeam 19-5=14V este pe 7805 si se incalzeste bine. Rezistenta serie la pin8 unde acum ai 5V va fi atuncimai mica, incearca pe la 5 ohmi. Cauta valoarea la care porneste sigur.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines