Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aplicatii Mosfet


radud5

Recommended Posts

Prima schemă este pentru protecție la descărcare (acumulatori 12V) sub o anumita tensiune reglabila din R4 dar și protecție la supratensiune reglabila din R1. Eu am testat schema cu următoare concluzii:

- tranzistorul T1(IRF4905) poate fi utilizat fără radiator până la un curent de 6A, pentru curenți mai mari se pot pune mai multe tranzistoare în paralel(cu câte o rezistență de 10k în drenă), și bineînțeles se va modifica (sau elimina) siguranța

- curentul consumate de montaj:

- când montajul este în afara limitelor reglate din R1 si R4 este de 3mA

- când montajul este în limitele reglate din R1 si R4 este de 12mA

 

A doua schemă este o punte redresoare cu cădere zero de tensiune (randament 100%) cu Mosfet, cu aceeaşi menţiune: dacă se doreşte un curent mai mare se pot folosi mai multe tranzistoare în paralel cu câte o rezistenţă în drenă

Protectie descarcare.pdf

post-23374-13982928558_thumb.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Deştreaptă şi simplă ideea de punte comandată din a doua poză, s-ar putea chiar să meargă. La tensiuni mari trebuie pusă ceva protecţie în poartă să nu se străpungă. La pornire, diodele drenă-sursă fac redresorul să se comporte ca un redresor normal, aşa că asigură tensiunea de alimentare a operaţionalelor pînă la pornirea propriu-zisă.

dacă se doreşte un curent mai mare se pot folosi mai multe tranzistoare în paralel cu câte o rezistenţă în drenă

Un MOS d-ăla ţine 50A, suficient pentru orice aplicaţie de joasă tensiune la care mă pot gîndi, în afară de electroliza bauxitei :rade: Nu ştiu de ce-ar fi nevoie de mai mult de-atît.Faza cu rezistenţă în colector nu-i valabilă decît la bipolari. Bipolarul cînd se încălzeşte îi scade Uce, sat, îi creşte beta şi riscă să intre-n ambalare termică, preluînd tot curentul. La MOS nu-i aşa, poţi lega liniştit 2 mosfeţi fără rezistenţe-n drenă, deoarece Rds, on creşte odată cu temperatura, deci curentul mai mare e preluat de tranzistorul mai rece. Aşa curentul se distribuie relativ egal între tranzistoare şi nu apare riscul de ambalare termică.Nah, cred că e subiect de Secţiunea începătorilor.
Link to comment
Share on other sites

Faza cu rezistenţă în colector nu-i valabilă decît la bipolari. Bipolarul cînd se încălzeşte îi scade Uce, sat, îi creşte beta şi riscă să intre-n ambalare termică, preluînd tot curentul. La MOS nu-i aşa, poţi lega liniştit 2 mosfeţi fără rezistenţe-n drenă, deoarece Rds, on creşte odată cu temperatura, deci curentul mai mare e preluat de tranzistorul mai rece. Aşa curentul se distribuie relativ egal între tranzistoare şi nu apare riscul de ambalare termică.

Din ce am înțeles (din fișierul pdf atașat), diferă capacitatea pe poarta la fiecare tranzistor. Toate aplicațiile pe care le-am găsit au cel puțin câte o rezistenta pe poarta.

Paralel mosfet.PDF

post-23374-139829286434_thumb.gif

post-23374-139829286436_thumb.jpg

post-23374-139829286438_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

A încercat cineva folosirea MosFet-urilor în locul diodelor în alternator la fel ca aici?

 

 

Posted Image

 

 

Nu cred ca în alternator se folosesc diode schottky

Care ar fi câștigul MosFet faţă de diodele normale pentru 20A?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.




×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines