Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
dalu

TRANSFORMATOARE REZONANTE.

Recommended Posts

<> in topicul ,,o idee,, a lansat o provocare pe care am luat-o in serios si iata la ce m-am gandit. Am exclus din start ideea unui ,, perpetum mobile,, dar studiind documentatia pusa la dispozitie de <> in topicul ,,Tesla coil,, m-am gandit ca daca aducem la rezonanta primarul unui transformator prin inseriera unui condensator cu acesta , condensator atent calculat s-ar obtine un real castig in putere in secundar la acelasi consum absorbit de primar. Consider ca cel mai mare impediment in acest caz ar fii doar cunoasterea unei bune aritmetici, necesare pentru calculul circuitului LC serie, a impedantelor bobinelor , a reactantelor capacitive ale condensatoarelor. :smt003 :weedman: :smt003 De altfel ideea nu este noua si nu imi apartine , stiu ca prin anii `70 se construiau industrial stabilizatoare ale tensiunii retelei pe baza de transformatoare ferorezonante. Electronistii mai vechi cu siguranta au ,,prins,, asemenea stabilizatoare . :smt115 :smt115 :idea1: :idea1: :coffee2: In alta ordine de idei , , cand a aparut cartea regretatului G.D.Oprescu <>, unde la pag.169-172, este prezentat un astfel de alimentator, am experimentat pe atunci (anul `87) empiric acest tip de traf. rezonant in sensul ca am inseriat cu primarul unui traf de sonerie condensatoare de diferite valori, in unele cazuri, cu valori de ordinul microfarazilor, am obtinut o crestere spectaculoasa a tensiunii in secundar . E drept ca si traful baraia si se incalzea in acest caz considerabil. :smt012 :smt017 :smt009 . Mai intervine si aspectul ca tensiunea fiind si ea defazata de condensator ,nu vor mai aparea intarzieri semnificative intre U si I, :smt003 :smt003 , crescand astfel randamentul energetic. Nu stiu daca am fost foarte coerent in expunere dar ideea pe care o propun spre dezbatere este ca daca aducem la rezonanta circuitul primar al unui transformator , putem extrage din secundarul acestui traf. o putere mai mare decat cea absorbita de primar ? :smt102 :smt102 :smt012 . A sa nu uit , un important impediment al acestor stabilizatoare stiu ca era faptul ca generau multe armonici superioare. Sa fim seriosi, oare diodele cu siliciu in procesul redresarii nu genereaza o multitudine de armonici , si putini se ostenesc sa le decupleze cu condensatoare. :smt021 :smt021 Se pare ca in principiu acest tip particular de transformator, in maniera expusa de mine ar contrazice principiul conservarii energiei, dar din cate stiu mai exista cateva asemenea constructii care sfideaza flagrant acest postulat din fizica , iar pricipiul rezonantei descoperit de N. TESLA , are inca multe taine innacesibile muritorilor de rand. :smt003 :weedman: :smt003 Astept cu interes comentariile voastre , de preferinta fara ironii . :dark1: :smt014 :smt019 :smt018 :smt024

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dalu.imi pare rau ca te dezamagesc, si poate scurtez prematur acest thread, dar raspunsul este pur si simplu "nu", din purul motiv, ca eficienta /randamentul unui traf indiferent ca este cu miez, fara, rezonant sau nu nu este niciodata mai mare de 1. Prin acordarea circuitelor primar si secundar la frecventa de lucru se obtine o crestere a eficientei transmiterii energiei din circuitul primar in cel secundar, un factor de putere mai bun prin micsorarea defazajului dintre tensiune si curent dar in nici un caz o crestere de putere reala (cel mult aparenta). De fapt trafurile Tesla sunt cunoscute ca mari consumatoare de energie. Ultimile aparute in 2003-2004, care folosesc tehnologie IGBT (asa numitele transformatore tesla cu tranzistoare dublu rezonante - "double resonant solid state tesla coil "- DRSSTC) au in cel mai bun caz o eficienta de pana la 60%. Prin introducerea unui miez de ferita, (sub 100 kHz totusi), randamentul poatre creste si el la 80-90 % dar niciodata nu depaseste valoarea unitara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok <>, nu te contrazic, DAR atunci care este explicatia afirmatiei celor care au scris biografia lui NIKOLA TESLA. cum ca acesta ar fii descoperit principiul ENERGIEI LIBERE la baza caruia sta REZONANTA ? Unii spun ca <> este un mit. dar atunci cum se explica faptul ca FBI-ul , imediat dupa moartea lui N.Tesla , a sigilat apartamentul acestuia si i-a confiscat toate lucrarile , notele si notitele, nici un manuscris original al acestuia nemaifiind vazut de nimeni pana in prezent ? :smt102 :smt012 :smt017 :smt009 . Oricum , foc fara fum nu se face.....iar TESLA era prea celebru in timpul sau in urma experientelor sale spectaculoase pentru ca sa nu ,,transpire,, o parte din misterele care il inconjurau. :smt003 :smt003 . Dar de transmiterea energiei fara fire utilizand pamantul pe post de conductor de faza ce zici ? Nu se cunosc amanunte , dar se pare ca TESLA ar fii rezolvat inca din anii 1900, problema penuriei de energie, dar marile corporatii petroliere i-au facut felul, MAREA CONSPIRATIE MONDIALA ingropand poate pentru totdeauna aceste descoperiri. :smt009 :smt010 :smt011 :smt085 :smt086 :smt087 :smt088 :smt089 :smt090 Nici 1% din descoperirile lui TESLA nu se aplica la ora actuala in lume!!!!! :smt013 :smt012 :smt091 :smt096 :smt024

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei, trasnformatoarele rezonante sunt ceva mai raspandite decat crezi. Cam fiecare televizor din lumea asta (evident, cele cu CRT), functioneaza cu etajul final la rezonanta (sau pe aproape, mai sunt si tolerante ale componentelor pe acolo...). La fel, si monitoarele de PC, cele cu tub. Etajul final de la TV e destul de simplu, pentru ca frecventa de linii e fixa. Pe vremurile de mult apuse m-am saturat sa stau la coada aceea infecta (cu liste, etc.) la magazinele unde se vindeau televizoarele, ca sa imi satisfac pofta de cateva ore de comunism televizat, si m-am apucat sa imi construiesc un televizor. Una din observatiile din timpul constructiei a fost ca daca ma joc intr-o plaja larga cu frecventa de lucru a etajului final linii (cam de la 10 pana la 20khz), dimensiunea imaginii pe orizontala variaza f. mult, iar dimensiunea maxima era pe la frecventa nominala de lucru, 15.625 hz. La monitoare PC, e mai complicat, pentru ca ai o plaja larga de frecv. orizontale de lucru, insa acolo exista blocuri comutabile de condensatori, care sunt cuplate si decuplate in functie de frecv. de lucru, pentru a aduce tot etajul mai aproape de rezonanta. Oricum, un miez magnetic e mai eficient cu cat creste frecventa, insa cu drumul asta, iti cresc si pierderile. Randament supraunitar nu vei obtine dintr-o multitudine de cauze cum ar fi pierderile in miez (eddy), perderile in circuitul de comadna, pierderi in infasurari, etc.Acuma ca a intrat FBI-ul si a confiscat tot, asta e...orice sef sau sefulet de serviciu secret care fie se uita prea mult la filme SF, fie nu intelege o iota din ceea ce are in fata, tinde sa suprareactioneze, si sa ascunda, ca poate este ceva periculos acolo.Daca vrei sa studiezi conceptele astea de free energy (desi cred ca e putin prea mult spus), cauta pe net dupa generator Searl, sau SEG (Searl effect generator). Mi se pare o idee interesanta, desi am indoieli in ceea ce priveste demonstrarea practica a acetui efect, mai ales ca unul din prezumtivele efecte ale acestui generator este contracararea campului gravitational./pisoiu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dalu, poate sunt crud, dar toate istoriile despre Tesla intra in categoria "urban miths"

 

Descoperirea lui Tesla in ceea ce priveste asa numita "free energy" este legata d exploatarea gradientului de potential de la suprafata pamantului, care este daca nu ma insel, cam de 100 V / metru, ajungand la valori de pana la 1000-4000 V/m in timpul furtunilor. Stabilind un circuit electric intre un electrod izolat, aflat la mare inaltime si pamant se poate incarca un condensator (intr-un timp destul de lung) pana la o valoare de ordinul sutelor de volti - 1 kV. asta din pacate nu este free energy.

 

Ideea cu realizarea unui sistem care sa produca unde electrice stationare in interiorul pamantului, care sa alimenteze statii electrice situate in diferite locatii pe suprafata sa este iarasi o poveste frumoasa ce e drept, dar care nu a reusit. Grupul constructorilor tesla din Richmond (TCBOR) a efectuat o serie de experiente care nu au verificat concluziile lui Tesla. Nu exista unde scalare ci doar componente E si B ale campului electromagnetic care nu pot fi gandite separat. Undele hertiene nu se pot transmite prin interiorul pamantului, ci cel mult prin intervalul dintre suprafata pamantului si ionosfera, asa cum stim cu totii, asa ca de fapt Tesla a transmis unde prin atmosfera nu prin pamant. Radiatia unui sistem rezonant tesla nu este superioara uniei simple antene, si scade la valori infime dupa cativa km. Asa ca din pacate, cea mai eficienta metoda de transmitere a energiei electrice, este cea din zilele noastre , prin conductoare de cupru... :yawinkle:

 

Uite un link interesant, scris de un cercetator in domeniu:

 

http://205.243.100.155/frames/Non-Herzian_Waves.html

 

Datorita experientelor sale ciudata si spectaculoase, presa vremii a creat in jurul lui tesla o legenda a unui experimentator de geniu, care a descoperit secrete interzise oamenilor de rand. Si poate ca fanii lui sunt vinovati in parte de perpetuarea acestui mit.

 

Confiscarea hartiilor lui poate fi interpretata prin faptul ca Tesla a lucrat in timpul vietii la o serie de experimente cu caracter militar cum ar fi cel legat de posibilitatea dirijarii de la distanta prin unde radio. La Expozitia Tehnica din 19?? de la Paris, Tesla a prezentat modelul unui submarin dirijat prin unde radio, care a impresionat publicul si presa. Este posibil ca armata sa fi fost interesata de asa ceva, mai ales ca totul se petrecea cu multi ani inainte de experientele lui Marconi.

 

 

Nu cred ca trafurile de linii de la monitoare functioneaza la rezonanta. Frecventa de 15625 Hz nu are nimic de a face cu rezonanta trafului de linii, ci cu frecventa din blocul de deflexie pe orizontala, de care depinde dimensiunea orizontala a imaginii.

Iata un montaj cu care poti aduce un traf de linii la rezonanta:

 

http://www.geocities.com/CapeCanaveral/Lab/5322/fbt1.htm

 

Arcurile si scanteile obtinute sunt mult mai mari decat cele obtinute de la un traf montat in etajul de inalta tensiune original din monitor.

 

P.S. Generatorul Searle este o alta gogorita (produce free energy si mai mult decat atat mai si leviteaza). Am pe undeva niste material pe care l-as putea scana si pune pe internet, dar stiind ca este o minciuna frumoasa nu prea cred ca merita.

 

singurul lucru fain pe care tesla l-a realizat si ramane valabil inca in zilele noastre (in afara de demonstrarea valabilitatii curentului alternativ fata de curentul continuu, campul magnetic invartitor din motoarele electrice, producerea undelor electrice, constructia cenbtralei electrice de la Niagara Falls), ramane transformatorul tesla folosit de 10.000 fani din lumea intreaza pentru a produce descarcari electrice de inalta frecventa, fara alt scop decat cel al placerii gratuite, in plus cu un mare consum de bani, timp si energie electrica :smt003

Share this post


Link to post
Share on other sites

<>, aia de la ,,mithbusters,, sant mici copii in comparatie cu tine , si cand spun asta nu e vorba de nici cea mai mica urma de ironie. :smt039 :smt041 . Imi place cat de bine iti argumentezi afirmatiile si ce biografie impresionanta si la obiect recomanzi de fiecare data. :smt115 :idea1: . Bun , sa revenim la oile noastre, eu citisem undeva ,( si nu mai stiu unde pentru ca sant un tip destul de imprastiat si nu fac notite cand citesc ceva), ca s-a pus in evidenta existenta undelor scalare , iar cea mai evidenta manifestare a existentei acestora ar fii asa numitele fulgere globulare , pe care tare asi fii curios cum le mai demontezi . Eu am vazut asa ceva cand eram copil si am fost extrem de impresionat , si acum avand viu in amintire fenomenul respectiv. :smt017 :smt012 :smt017 In ceea ce priveste ,, generatorul Searle,, te rog ,,obosestete,, si posteaza tot ce ai despre el. :prayer: :prayer: Thanks :smt006 Undele hertiene , nu pot strabate pamantul , dar ,,neutrino,, poate. Acum poate-i deplasat sa fac vreo legatura intre undele scalare si ,,neutrino,, dar Tesla nu a sustinut niciodata , ca aceste unde scalare ar face parte din spectrul electromagnetic, ba dimpotriva. :dark1: :coffee2: :sad11: :evil3: :smt024

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teslina, aia cu trafurile de linii pe la origini sunt sigur ca asa a fost, si daca m-as apuca acu sa proiectez un monitor, asa as face. E o metoda prin care obtii maxim de efect cu consum minim de energie si de material. Desigur, ca or fi si monitoare care nu mai merg la rezonanta din diverse motive mai mult sau mai putin tehnice. Complexitatea crescanda a etajelor de linii probabil ca tind sa induca rezonanta in subcircuitele de deflexie in loc de circuitul de inalta tensiune, etc. Oricum, ce e sigur e exista blocuri de capacitati comutabile in aceste etaje, care sunt selectate/deseectate in functie de frecventa de lucru, si m-am jucat cu aceste etaje (in sensul ca le cuplam cu surubelitza, asa, ca sa vad ce se intampla). Toate exeprimentele de genul asta se soldau cu inrautatirea imaginii (mai inugusta si mai intunecata).

dalu364, cauta pe net, sunt o groaza de linkuri

http://www.google.ro/search?hl=ro&q=sea ... ogle&meta=

Chestia cu free energy pare putin cam SF, insa nu as respinge categoric ideea de contracarare a campului gravitational. Faptul ca nu ne putem noi explica asa ceva, nu inseamna neaparat ca un asemenea efect nu poate exista. Desigur, ca o sa cred cu tarie asa ceva cand o sa vad cu ochii mei.

 

/pisoiu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu se stie cu exactitate cum se produc fulgerele globulare. S-a incercat producerea de plasmoizi in instalatiile de plasma focalizata (si chiat s-a reusit) dar din pacate pot fi stabilizate.

Este posibil ca si Tesla sa se fi ocupat de asa ceva. Ce stiu sigur este ca un "coiler" pe nume Robert Golka s-a ocupat si el cu producerea de descarcari globulare "ball lighting" folosind un transformator tesla gigant pe care l-a construit singur, prin 1950-1960, dar fara nici un rezultat notabil. Ideea lui a fost sa foloseasca picaturi de metal incandescent inconjurate de o patura de vapori de apa sau alte lichide inflamabile, ca substart pentru obtinearea descarcarii. Uite aici, in arhiva de pe http://www.pupman.com (cel mai mare forum de pe net al teslistilor din lume) poti gasi un thread dedicat descarcarilor de tip ball lighting (cauta in pagina):

 

http://www.pupman.com/listarchives/2005/Jun/threads.html

 

sau aici, vezi "Tesla coils and ball lightning"

 

http://www.pupman.com/listarchives/2005/Aug/threads.html

 

Un film cu traful construit de Golka (intr-un vechi hangar si utilizat pentru testarea componentelor de avioane) la obtinerea de descaracri globulare:

 

http://www.hot-streamer.com/mike2004/Aircraft_Model_Vs_Wendover_Coil_USAF_Testing.mpg

 

Si in general toate arhivele de pe http://www.pupman.com sunt foarte interesante pentru cine are chef sa le studieze

 

Undele scalare sunt o utopie, dar nu incerc sa iti clintesc credinta dalu

 

Am sa caut materialul despre SEG.

 

 

 

P.S. Linkurile pe care le-a pus pisoiu sunt foarte bune. Eu am , cred, o varianta ceva mai extinsa decat textul pe care il poti gasi aici:

 

http://www.rexresearch.com/searl/searl.htm

Share this post


Link to post
Share on other sites

<> in topicul ,,o idee,, a lansat o provocare pe care am luat-o in serios si iata la ce m-am gandit......

"dalul364" sa inteleg ca mi-a facut bine vinishorul consumat inainte de a scrie topicula ala??? :drinkers: :partyman: in alta ordine de idei, a fost pe discovery acu mult timp un documentar despre tesla si s-ar fi vorbit despre viatza lui si despre toate manuscrisele lui confiscate de fbi, despre cursa pe care a avut-o tesla cu edison in realizare retelelor de electrificare a locuintelor, tesla castigand aceasta "cursa" deoarece el a propus varianta de electrificare in c.a. si multe altele despre viata lui.la vremea aceea nu am dat prea mare importanta acelui documentar deoarece nu aveam nici o legatura cu electronica (aveam doar vro 12 ani) si nu mi se parea important.incercati sa cautati pe net acel documentar si cred eu ca va raspunde la multe din nelamuriri!!!si despre fulgerul globular a fost un documentar f interesant tot pe discovery, dar tot din motivele amintite mai sus nu prea imi aduc aminte f multe decat ca savantii au reusit sa creeze asa ceva in laboratoare dar cu cu un consum f fff mare de energieimi cer scuze pt off topicmi se pare f interesant subiectu!!!!o seara buna tuturor!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

<>, tu ai fost factorul determinant pentru a deschide acest topic in ciuda faptului ca vinul a avut si el un rol important in aceasta problema. :drinkers: :partyman: :drinkers: . Uite eu m-am cam ferit sa vorbesc despre ,,perpetuum mobile,, dar acum dau cateva exemple pe care le citeaza ALEXANDRU MIRONOV , om de stiinta de mare valoare (in ciuda faptului ca e psd-ist), scriitor , fost ministru , etc , care declara : - marele om de stiinta N.VASILESCU-CARPEN ar fii inventat prin anul 1920 o pila cu electrozi de argint , pila a pus in miscare un mic motoras, motorasul s-a invartit ceva vreme in atelerul savantului; N.VASILESCU-CARPEN murind, grupul pila-motor, in miscare, este preluat de marele neurolog Gh. MARINESCU-intre altele si cercetator al unor domenii de care medicii se cam feresc sa vorbeasca; moare si Gh. Marinescu si lasa fiului sau aparatul , tot in miscare; aceea pila si acel motor exista si astazi, se spune, si se invarte de o jumatate de secol dar i s-a pierdut urma , desi cred eu (dalu) , ca nu ar fii mare branza sa se descpere unde este, dar cei in masura sa faca asta se complac in faptul ca daca-i disparut nu se mai vorbeste de el , deci nu exista!!!! :smt017 :smt012 :smt017 :smt018 . -total neortodoxul in gandire, JUSTIN CAPRA, ar fii construit cu ceva ani in urma , un aparat mititel care , pus in priza , s-ar fii miscat in fata unei comisii onorabile alcatuita din oameni de stiinta reputati ; nimic nou in asta , numai ca aparatul n-are roti , nici zimti , nici jet, nu expulzeaza, se misca pur si simplu lent , pe baza unor interferente de campuri, suparatoare pentru legile fizicii(in atentia lui <>). Si acum sa revin la rezonanta. Rezonanta mecanica se stie ca este un fenomen de multe ori extrem de daunator. Ne aducem aminte din armata ca la trecerea pe un pod in formatie ni se ordona pas de manevra . Un batalion de soldati in pas de voie nu pot face nimic unui pod pe cand un pluton in pas de defilare poate sa aduca la rezonanta podul si sa-l avarieze iremediabil . :salute: :salute: In ciuda celor spuse de <>, sustin in continuare ca ,,grosul,, inventiilor inventiilor lui TESLA sant ferecate cu sapte lacate. Un efect al undelor scalare se pare ca ar fii calatoriile in timp-pe unii notiunea ii duce cu gandul la un film stiitifico-fantastic, pe altii la constructiile ideatice ale cercetatorilor moderni. Ezoteristii se gandesc la calatoriile astrale si proiectii ale constiintei- nici unul insa la continutul propriu-zis al cuvantului, si anume pur si simplu calatorii in timp. Sorry, trebuie sa plec undeva urgent, am sa revin cu dezvaluiri , cred eu interesante. :smt006 :finga: :smt006 :snakeman: :smt006

Share this post


Link to post
Share on other sites

dalu iti multzumesc pt aprecieri, vad ca mintile luminate gandesc la fel :supz: !!!!cu privire la "energia electrica produsa din nimic" (cum imi zicea cineva acu cateva zile) sa luam de exemplu automobilul dacia 1310.daca ati obeservat ca dupa pornirea motorului daca se deconecteaza bateria turatia motorului scade dar nu moare de tot, energia electrica necesara bujiilor fiind produsa de alternator. daca excludem motorul cu combustie interna si punem in locul lui un motor electric pe 12v nu s-ar putea obtine acelasi efect?este bine de precizat ca sunt constient de unele pierderi dar in teorie acest sistem ar putea sa mearga, iar bateria va lucra in regim tampon. ulterior bateria suferind descarcari ea se va scoate din sistem si va fi incarcata intr-un sistem separat de redresare - incarcare a bateriilor auto.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Kimnotyze

sa luam de exemplu automobilul dacia 1310.daca ati obeservat ca dupa pornirea motorului daca se deconecteaza bateria turatia motorului scade dar nu moare de tot, energia electrica necesara bujiilor fiind produsa de alternator.

Bateria actioneaza electromotorul ce pune in functiune motorul cu combustie. Daca deconectezi bateria in timpul functionarii energia electrica necesara bujiilor este produsa de alternator care este actionat de motorul pe combustie. Daca motorul nu se invarte, alternatorul nu produce energie, iar bujiile nu se aprind. Asta nu poate fi nici de departe free energy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toata problema e ca operatia asta cu scosul bateriei si mersul masinii fara ea se petrece stand pe loc. Daca pui un motor electric, probabil o sa se invarta pana isi da duhul bateria. Insa daca o bagi in viteza si incerci sa te deplasezi de la A la B, cred ca vei ramane pe loc. Pana la urma, indiferent ce faci, consumul de energie din tot sistemul (putere utila consumata pentru deplasare+pierderi) vor fi trase tot din baterie. Incearca alta chestie: ia o Dacie, scoate furtunul din carburator, scoate si benzina din el, si deplaseaza-te de la A la B cu ajutorul exclusiv al electromotorului. Sigur ca ar fi util daca ai elimina necesarul de energie pentru compresie (probabil ar fi util sa ramana supapele deschise)./pisoiu

Share this post


Link to post
Share on other sites

<>, se spune ca toate marile descoperiri au fost facute de catre cei care fie nu stiau ,, ca aia nu se poate,, fie ignorau faptul ,, ca aia nu se poate,, iar in ceea ce priveste chestia cu ,, mintile luminate,, iti multumesc pentru apreciere si ma duc mai departe pe pricipiul ,,eu stiu ca nu stiu nimic,, :snakeman: :finga: :snakeman: :supz: . Nu stiu , nu ma prea pricep la motoarele cu ardere interna , dar din cele expuse de tine , de <> si de <> , daca nu ar fii frecarea implicate in aceste ansambluri , motor- generator, cel putin daca nu am prelua lucru mecanic util din sistem , acestea ar trebui sa mearga vesnic. Poate gresesc ... cine stie.... :smt102 :smt102 :smt102 . Sugerez totusi ca discutia despre motoare s-o continuam in topicul lui <> :smt006 :smt006

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cred cu tarie ca cheia spre energii alternative se afla in sisteme cu campuri magnetice rotative, nu in sisteme clasice. In sistemele clasice cred ca s-a perfectionat tot ce se putea perfectiona./pisoiuPS: mods, schimbati titlul pls sau trageti-ne de urechi pentru off topic. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.