Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

ding electronic


Guest costyn_man

Recommended Posts

  • Replies 13
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest costyn_man

cam asa, de fapt vreau sa pun acest "ding" ca vertizare pentru semnalizare, frina de mina, temperatura etc, mentionez ca la capitolul microcontrolere sint.....afon!deci este vorba de un singur sunet nu melodie muzicala.

Link to comment

Exista niste "alarme" mici care se lipesc la usa. Sunt compuse dintr-o parte care contine un magnet si cealalta parte e alarma propriu-zisa, care are si un contact reed. Alarma are un comutator cu 3 pozitii off--chime-alarm pe pozitia din mijloc scoate un ding atunci cand se deschide contactul. Iei o sonerie din asta si o demontezi si gasesti o solutie. Costa 5 RON.Alta varianta ar fi sa cauti telefoane de jucarie, costa cam 2 RON. Astea au o gramada de tonuri, iti alegi ce melodie vrei. Pt. ce te chinui sa construiesti?La telefoane ai putea chiar sa folosesti mai multe melodii, in fct. de ce vrei sa semnalizezi.

Link to comment
Guest costyn_man

am o asemenea alarma insa ce am scoate un sunet de peste 110 db si suna exact ca o alarma, de ce am nevoie?, de multe ori am plecat cu semnalizarea pe avarii pornita sau a ramas pusa in timp ce opream sa-mi astept nevasta de la magazin, releul de semnalizare nu face deloc zgomot si mai uit sa ma uit dupa ce opresc daca semnalizarea este pusa.la Cielo exista un asemenea ding, oricum nu vreau acuratetea acestuia dar oricum un sunet mai placut.

Link to comment

Pai o varianta simpla ar fi sa pui in paralel cu becurile de semnalizare (in paralel cu indicatorul din bord), un buzzer din acela care doar il alimentezi si suna (cu oscilator incorporat). Nu ma intreba unde se gaseste ca nu stiu, dar poate la magazinele de electronice, eu am acasa 2 astfel de buzzere.Acest buzzer il alimentezi printr-un condensator in serie, iar in paralel cu buzzerul pui o dioda invers. Condensatorul se incarca prin buzzer si se descarca prin dioda (si bec). Astfel obtii niste bip-uri.Sirena pe care o ai probabil are doar pornit-oprit, nu si acea pozitie mediana. Nu volumul ar fi fost problema, caci o rezistenta in serie cu difuzorul o reducea aproape la "tacere".In locul buzzerului se poate pune si alt montaj, alimentat la 12V desigur.

Link to comment
Guest costyn_man

am gasit in comert(la rusi) o sonerie "bing-bang", care suna destul de placut, o sa merg pe mina lui one si o sa-i mai iau din volum si de asemeni nu m-am gindit si la faza cu luminile ( ideea lui minitehnicus) este o idee excelenta.acum ramine de pus in practica, cred ca mai astept putin, afara e o "caldura"....de crapa pitrele.

Link to comment

Si daca tot montezi un sistem de atentionare, modifica si la blocul de lumini, in momentul in care scoti cheia din contact si luminile sunt pornite sa te atentioneze. :smt001

eu ma gandisem la un asemenea sistem..vezi http://www.niqro.as.ro/poz.htm
Oricum, s-au gandit si altii inainte. De ex. Dacia Logan are aceasta sonerie cand se deschide usa si ai luminile aprinse. Dupa cateva bip-uri se opreste, nu suna in diperare daca stai cu usa deschisa. De asemenea, la unele modele semnalizeaza cand depasesti 120km/h. Cred ca treaba cu luminile se gaseste pe majoritatea masinilor, exceptand bineinteles clasica Dacie. Pe multe modele te avertizeaza optic si acustic ca nu ti-ai pus centura si lista poate continua.
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines