Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Guest Alexander666

Masurare parametrii T/S de unde cumparam echipament?

Recommended Posts

Guest Alexander666

Am gasit pe internet tot felul de scheme care permit masurarea parametrilor T/S ai difuzorului.Intreabarea mea este:-de unde cumpar un generator de semnal (Banuiesc ca semnale audio 20Hz-20Khz right?)..cum se numeste el in comert sau daca exista in comert.-un frecventiometru (sau cum s-o numi) ..pentru a masura frecventa exacta a generatorului.-un amplificator liniar?...Ce fel de amplificator? E bun un amplif audio de casa? (O statie sony F235R?) sau trebuie altceva?-un ohmetru..am deja un multimetter digital.. e bun?Exista o firma care furnizeaza aceste echipamente? Aveti careva de vanzare? sunt dispus sa cumpar asa ca va rog sa-mi scrieti.Daca puteti realiza din montaje..e foarte bine si asa..Am nevoie.. tre sa ma prind si eu care e treaba cu parametrii T/S

Share this post


Link to post
Share on other sites

generatorul de fecventa si frecventmerul, pot fi inlocuite cu un program generator de ton pt PC (astfel de programe se gasesc free pe internet)un amplificator audio cu controller-ul de ton oprit este f bun pt masurari de parametriiAparatul digital de masura poate fi folosit ca ohmetru fara probleme

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cu ohmmetru masori rezistenta bobinei difului.Apoi il treci pe Vac si masori caderile de tensiune care trebuie.Partea nasoala e ca unele aparate au erori destul de mari in alternativ.Daca ai un osciloscop ar fi mult mai indicat sa masori tensiunea cu el decat cu voltmetrul digital.frecventz metru nu iti trebuie deoarece vei folosi placa de sunet asa ca stii exact ce fr. generezi.Sa ai numai grija sa nu fie pornit nici un fel de corector de ton, egalizatoare si alte efecte ce modifica semnalul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Depinde ce difuzoare vrei sa masori. Ca sa faci masuratorile trebuie sa cobori destul sub fs, si daca difuzorul are rezonanta pe la 30Hz e nasol... iti trebuie echipamentAdica: Generator de semnal - daca e bun arata(corect) amplitudinea de iesire si frecveta si nu mai ai nevoie de frecventmetru(unul bun e scump); personal nu am incredere in placile de sunet, poate decat in alea profesionale dar si alea sunt foarte scumpe...Amplificator: trebuie sa coboare foarte jos in frecventa si sa aiba distorsiuni cat mai mici Multimetru: aici devine nasol... majoritatea nu sunt facute sa masoare sub 40Hz sau peste 1000, ca sa nu mai vorbim ca unul "mai de firma" incepe de la cateva milioane in susEu am un Versatester romanesc- e un generator de semnal (sinusoidal si dreptunghiular) care afiseaza atat nivelul de iesire cat si frecventa. Mai stie sa si masoare semnal(amplitudine si frecventa) dar nu poate sa si genereze si sa si masoare in acelasi timp. Daca ar putea sa faca asta ar fi foarte util... alta problema pe care o am cu el e faptul ca nu stiu cata incredere pot sa mai am in ceea ce-mi indica...PS. Dl. Vasile a facut masuratori de parametri TS. Poate vrea sa ne spuna si noua cam ce tip de echipament a folosit si la ce rezultate sa ne asteptam! I-am fi foarte recunoscatori.PS2. Informatii utile se pot gasi in Help-ul de la Bass-Box si pe pagina lui Rod Eliott

Share this post


Link to post
Share on other sites

Deci ce mai bine e sa ai acces la un osciloscop, cu ala poti masura corect perioada si amplitudinea.Vasile a facut el masuratori, dar la difurile alea nu poti fi sigur ca parametrii nu variaza. :rolleyes: Sunt curios care e cea mai buna metoda de a determina Xmax. (experimental, nu din dimensiunile bobinei si a lungimii pe care e distribuit campul)Eu am aplicat de cateva ori c.c. pe difuri sa vad unde scade BL la 0.7 din val de repaos. :axe: Asa e ceva mai exact decat in regim dinamic...dar cam stresant pt difuri.Am incercat sa masor cat mai repede(<2s) si cu pauze lungi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Vasile

da, toate firmele care se respecta precizeaza ca toleranta la parametrii este de +/- 20% asa ca daca sunt si NoName acei parametrii o sa varieze cam multisor de tot.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Alexander666

Am inteles. Una din probleme ar fi ca am folosit acel program http://www.speakerworkshop.com/ dar din nefericire nu functioneaza corect! Cel putin pe placa mea de sunet nu masora bine. Am un audigy ZS sau cum se numesc... :rock: dar din cate stiu nu se recomanda pt acel program. Daca execut pe aceelasi difuzor 100 de masurari 100 de rezultate strict diferite voi avea.(sistem cuplat la canalele front cu optiunea 2 speakers din mixer..pt ca laca e 7.1)

 

Programele de generat semnal (este unul chiar in WinISD) si amplificatorul meu Sony cu corectorul de bass si inalte la 0 nu prea merg bine. Nu inteleg de ce... Am pus multimetrul digital dar ce masoara ala acolo va speriati. Cresc cifrele alea si scad ceva de speriat. nu inteleg ce valori sa iau in consideratie.

 

De-asta ma gandeam sa cumpar un generator de frecvente separat.

 

Vale de unde ai cumparat minunea? As vrea si eu unul... cat despre amplificatorul meu sony acum are tranzistoarele finale arse.

 

Offtopic: cum fac si eu sa-l repar? Am sunat la Bucuresti la SONY si mi-au zis ca nu mai importa piese pentru ca e model mai vechi de 5 ani. este un amplif F235R din 1998. Ei asta nu imi place mie. Are cineva idee daca pot sa mai fac ceva cu el? Este o bijuterie si nu vreau sa-l pierd.

 

Inca o chestie... cat de tare tre sa dai ampliful cand facem masurarile? (eu in asnamblu sony generator win isd am folosit mai toate pozitiile al potentiometru de volum ..dar cum ziceam valorile erau haotice).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest SIG

In primul rand trebuia sa pui o rezistenta de 1 kilo si inca una de 8-10 ohmi in serie si sa reglezi volumul pana masori pe rez.mica o tensiune de 8mV -10mV.Apoi schimbi rezistenta mica cu difuzorul si incepi sa lucri cu el.Tu daca ai pus direct difuzorul la amplif si din greseala daca ai avut multimetru pe curent si nu pe tensiune ai facut scurt la iesirea amplifului si ti s-au ars finalii.Eu am cules aceasta metoda de pe alt site,nu stiu pe site-ul cu care ai lucrat tu cum sunt prevazute metodele de determinare a parametrilor,dar "scurtul"ramane scurt pana la urma.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Vasile

Cea mai sigura metota este osciloscopul, generatorul de semnal si un pic de matematica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Alexander666 La

http://www.audiodiycentral.com/resource ... %201.0.zip

ai un manual detaliat de utilizare pas cu pas al softului.

Intr-adevar ai nevoie de o placa de sunet cu 2 canale si ar mai trebui sa iti construiesti si ceva hardware.

Daca nu, metoda lui Vasile e intr-adevar cea mai sigura. Tutoriale mai gasesti la http://www.audiodiycentral.com/ntutorials.shtml.

Bafta!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu nu am cumparat generatorul... daca puteam sa-mi permit asa ceva imi luam si un osciloscop sau macar un multimetru foarte bun...Intr-adevar cea mai sigura treaba e cu generator bun si osciloscopEu cumosc doua moduri de a aplica tensiunea la difuzor: 1. din Bass Box: aplici 10V de la un amp de 100 pe difuzorul inseriat cu un rezistor de cca 1k2. de la Rod Eliott: aplici <1V pe difuzor inseriat cu o rezistenta de 5-10ohmi(de putere)Oricum ideea e ca masuratorile se fac la semnal mic, acestia fiind parametri de semnal mic. Si eu ma astept ca dufurile de la Kon sa varieze in parametri dar macar avem o idee...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Vasile

Am terminat de masurat inca o tura de difuzoare de la KON, sambata imi incasez cascavalul si de Luni sunt disponibili :goodman:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Alexander666

de unde cumpar un osciloscop si un generator de semnal?are cineva? vreo adresa de internet>multumesc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.