Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Caut un driver MOSFET simplu


Mondan

Recommended Posts

Dau PWM dintr-un PIC cu val intre 0V-5V.Trebuie aplicat acest PWM pe grila a 2 MOSFETI (push-pull)Pornesc MOSFETII cu un optocuplor, si un Zerner impiedica tensiunea G-S sa sara de 20V. De ce ar fi mai bine cu IR2110 de exemplu ? De ce trebuie sa le dea curent mare in grila ?Ii atac prost cu acest montaj facut de mine ? Voi pierde la randamnet sau se vor incalzi ?Cum am putea realiza IR2110 din component discrete ?

Link to comment
  • Replies 19
  • Created
  • Last Reply
Guest smilex

Cum deschizi MOS-ul cu opto? Pune o schema.Curentul de comanda mare modifica rapid tensiunea de pe capacitatea de intrare, iar MOS-ul trece intr-un timp mai scurt dintr-o stare in alta. Daca timpul asta e mare, MOS-ul se incalzeste exagerat.La pretul asta nu merita simulat nici un CI.

Link to comment

Valorile rezistentelor sunt relative, nu mai stiu ce am pus. Mai am placa, dar e atat de mizerie ca nu pot ajunge la ea.Imi dau seama ca nu-i furnizez un curent prea mare de incarcare cu sarcina a grilei. Auzi tu sarcina - parca poate sa se incarce cu "goluri". :rade:

Link to comment
Guest smilex

Daca conform datelor de catalog opto rezista la 50 V (ca pe schema), solutia prezentata e ok. Iti dai seama ca la asemenea curenti de comanda timpii de comutatie sunt foarte mari si varianta se poate folosi numai la frecvente mici (50Hz).

Link to comment

Trebuie aplicat acest PWM pe grila a 2 MOSFETI (push-pull)

Intrebare: ai deja deadtime si cele doua semnale in antifaza direct din pic sau asta vrei s-o faci din driver?

De ce ar fi mai bine cu IR2110 de exemplu ? De ce trebuie sa le dea curent mare in grila ?

IR2110 este bun pentru multe aplicatii care necesita fastswitching si cel mai importat iti baga deadtime fix in caz ca nu ai direct din pic (asta in cazul in care nu ai ECCP la pic).Legat de curent, un mosfet cu cat are capacitatile dintre jonctiuni mai mari cu atat necesita un curent mai mare, la viteze mari de comutatie acele capacitati trebuie incarcate si descarcate rapid altfel cum spui tu o sa ti se incalzeasca mosii :) si de ce nu sa-si dea si duhul.Montajul acela desenat de tine nu este foarte ortodox, foloseste optocuplorul inainte de driver.Ah abia acum am realizat ca este vorba de pushpull si nu half sau full bridge, presupun ca vrei sa faci o sursa care se alimenteaza de la 12-24 volti, atunci va trebui sa folosesti un pic care sa stie ECCP sau EPWM, nu mai retin exact denumirea, dar acel pic este capabil sa-ti bage un deadtime (delay) intre cele doua semnale de iesire, apoi poti sa ataci cu un driver gen tc4420. Daca vrei musai cu izolare optica ataci optocuplorul cu pic si dupa optocuplor pui driverul cu alimentare dedicata 12-15 volti
Link to comment
  • 2 weeks later...

Ma gandesc daca pun 2 optocuploare pe grila MOS-ului. Unul ii da +12V si altul il pune la masa, iar LED-urile lor vor fi legate ca unul sa se aprinda la curent intr-un sens si altul la curent in celalat sens ?Da pot sai ii dau deadtime din PIC. Am un dsPIC30f.Desi nu prea "simt" eu care e treba cu dead time-ul. Poate doar dupa ce ard MOSii si nu mai banii de altii am sa inteleg. :cry: Acum am doar niste exemple in datasheetul PIC-ului. Spar sa merga.. :nas:

Link to comment
  • 1 month later...

Am ca punct de plecare:

http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... e=en549701

 

Sau cautati cu google :" Microchip RESONANT CONVERTER ".

 

Singurul lucru interesant mi se pare redresarea cu MOSi in loc de diode.

 

Dar e prea complicata sa cum e. As vrea sa o mai simplific.

 

CNY17 pe care l-am folosit rezista la 60V, dar are doar 150mA maxim "pe out"... fara de 2-3A cat da IR2010.

 

IR2010 cost 9 RON ... e cam scump.

Driverele asta imi incarca pretul...ca mai bine iti cumperi un convertor :ras:

 

Ei ataca traful cu 2 MOSFETi ceva de genul sursa de PC, numai ca acolo ai bipolari. Redresezi 220 alternativul in tensiune simetrica pe 2 condensatori. Ai avantajul ca decuplezi primarul trafului printr-un cond de 4.7uf, sau 1uF la sursa PC. Astfel sasa sa faca BUM este mult mai mica.

Dar trebuie sa cumperi 2 condensatori "barosani" pe intrare, ceea ce nu-mi convine.

 

Daca redresezi in tensiune simpla 220 alternativ ai nevoie de un singur condensator (ca in convertoarele chinezesti), dar sansa sa faca BUN, daca energia reactiva este prost controlata este mult mai mare.

 

Pentru a descarca fisierele trebuie sa va logati. Schema apare impreuna cum PCB-un. O logare pe site-un Microchip va fi folositoare oricum.

 

Deci vreau sa simplific schema aia la extrem... si ma inspir dupa convertoarele chinezesti.

Link to comment

Am incercat sa dau mai multe detalii despre ce am spus ca sa nu mai deschid alt subiect pentru acesta "tampenie".Din link-ul de mai sus am descarcat un PDF care are titlul:"Switch Mode Power Supply (SMPS) Topologies (Part I)" si numele: AN1114La pag 43 avem un tabel:pana la 500W merge Push-Pull sau Half Bridgepana la 1000W trebuie Full Bridgepeste 1KW ZVT Full Bridgepeste 2KW mai multe ZVT Full Bridge in paralel: aici n-am inteles faza: se pun mai multi tranzistori in paralel sa atace primarul ? Sau se pun mai multe perechi de infasuraturi primare ?Dar ce e ala ZVT Full Bridge ?! La pagina 23-24 apar figurile 22 si 25.In figura 22 apare un grafic cu aliura de rezonanata. Eu nu am inteles ce reprezinta graficul ? Ce are pe abscisa si pe ordonata ? De exemplu pe axa Y (pe inaltine) ce este ? Putere ? Tensiune ? Intensitate prin primar ?

Link to comment

la ce frecventa va lucra mos-fetul?nu prea e buna acea schema...foloseste un opto dedicat(ex:hcpl3120).

De unde se pot cumpara astfel de optocuploare pentru drive MOS? Ca nu am gasit.Multumesc si pentru linkurile de mai sus. Am mai inteles ceva in plus nu chiar tot.
Link to comment
Guest smilex

Exista opto dedicate: FOD3180 (f. bun), HCNW3120, etc. Neconvenabil e ca trebuie alimentate cu tensiuni separate galvanic. Poate fi rezolvat cu convertoare DC/DC: AM1D, AM2D, NKE, NMJ, etc.

Se pot folosi si opto de mare viteza: HCPL7710, HCPL7723, etc. Astea au un curent mic la iesire deci necesita driveri (+ alimentare), fie cu discrete, fie cu CI specializate (ex: TC4420).

Exista pe net o gramada de locuri de unde poti comanda (ex: http://adelectrocom.ro/ iti aduce de la tme). Sau poate gasesti prin localitate vreo firma care iti aduce la comanda (de la tme sau farnell).

Link to comment

cred ca majoritatea electronistilor mai in varsta au inceput si cu realizarea unui radioreceptor;acolo este o aplicatie usor de inteles a circuitului rezonant LC paralelacordul era de fapt aducerea frecventei circuitului de intrare cu bobina pe bara ferita si condensatorul variabil la valoarea frecventei postului de radio receptionatfactorul de calitate era dat de realizarea bobinei cu sarma speciala(multifilara)si cond. variabil cu aerde fapt functionarea se bazeaza pe faptul ca circuitul rezonant paralel prezinta impedanta max la frecv. de rezonantaLC legate in serie au aceeasi frecventa de rezonanta dar impedanta prezentata la borne este minimaaceasta proprietate este folosita la sursele prezentate mai suscaracteristica de care intrebati arata ca numai la frecventa de rezonanta pot trasfera max. de energie activa,in stanga si dreapta acestei frecv. energia care trece este ,,vamuita'' de circuitul serie LCsant mai multe caracteristici functie de factorul de calitate al circuitului rezonant

Link to comment
  • 3 months later...

Mai am nevoie de ajuror.

 

Luam ca exemplu driverul de aici:

http://www.hardwareanalysis.com/images/articles/large/11524.gif

Posted Image

 

Imaginea este mare.

 

Eu cred ca nu e bine atatcat in tensiune tranzistiorul MOSFET de sus, dar avand in vedere ca sunt multe scheme astfel, probabil eu ma insel. Nu inteleg unde naiba ma blochez. :sparge: :nas:

 

Driverul este IR2011.

Q2 (MOSFETul de jos) este intre VDD (tensiunea negativa) si punctul care da la difuzor.

Vazut doar el este ca si cum ar avea sarcina (difuzorul) in drena (in ""colector). Neglijam filtrul si restul.

 

Ca tranzistorul MOSFET sa intre in conductie i se aplica o tensiune in Grila fata de Sursa de vreo 10V. Acest tenbsiune o poate furniza IR2011 pentru ca are si tensiune negativa Vdd si are si vreao 10-20V pozitiv fata de VDD (adica este alimentat).

Pana aici sunt de acord.

 

Apoi cand Q1 (MOSFETul cel de sus) intra in conductie Q2 trebuie sa fie blocat. El insa are sarcina (difuzorul) in Sursa (in emitor). Este un fel de repetor. Adica tensiunea pusa pe difuzor este tensiune lui din grila fara necesarul lui de deschidere.

 

Eu vreau sa fac un aplif, acelasi tip de MOSFET. Dar in schemele astea avem:

Alimetare fianal +/-60V.

 

Alimetare IR2011 doar 10-20V fata de -60V. Cum poate tensiunea asta sa il deschida pe primul daca lucreza ca repetor ?

Adica ii poti da cel mult -60V+(10..20V)=-40..-50V ceea ce nu-l deschizi complet pe primul care are drena in +60V

 

A doua intrebare este daca IR2011 poate merge si comandat in 0-5V ? In datasheet pare a fi, dar practic astfel de schema nu am vazut.

 

Eu vreau sa ii dau PWM dintr-un PIC cu A/D pe 10 biti. Daca s-o auzi prost riscul meu.

Acest pic poate sa imi dea un PWM bun ca timp, dar doar intre 0-5V, doar cu mazim 25mA (verificat, nu aprinde bine nici un LED barosan, alea comune se aprind bine.)

 

Poat pune direct acest driver pe pinii PIC-ului. In Multe scheme apar 2 drivere. Unul de la 0-5V la 0-12V si altul, acest IR.

Eu cred ca e o intarziere inutila, dar poate ma insel din nou

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines