Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Monitorizare acumulator 12V in instalatie soloara


Recommended Posts

Salut!

 

Am pus la punct recent un mic sistem solar. Am un panou fotovoltaic de 10W care incarca un acumulator deep cycle de 12V 12Ah, iar consumatorul este o lampa home-made din 6 LED-uri de putere. Totul merge foarte bine, lumina este puternica si placuta.

 

As dori totusi sa monitorizez tensiunea bateriei. Deocamdata nu ma refer la lucruri de genul decuplarii consumatorului sub o anumita tensiune. Pur si simplu vreau sa vad tot timpul valoarea tensiunii bateriei. As prefera ceva digital, ca sa pot vedea exact valoarea. Primul lucru la care m-am gandit este sa folosesc un multimetru digital ieftin ca acesta:

 

http://www.hobby-hour.com/electronics/dt830b-digital-multimeter.php

 

Ideea ar fi sa folosesc multimetrul cu functia de masurare a tensiunii DCV pana la 20V si sa-l tin in functiune tot timpul (n-am chef sa-l tot pun pe off si on). Dar am mai multe nelamuriri:

 

1. Nu stiu daca este lucru sanatos sa tin un multimetru conectat la baterie tot timpul. Nu stiu daca a fost conceput pentru asa ceva, daca poate dauna cumva bateriei sau poate ca nu rezista multimetrul in sine mult timp daca este solicitat tot timpul.

2. Nu stiu cat curent consuma un astfel de multimetru. N-as vrea sa fie chiar multimetrul acel consumator care imi descarca bateria. Daca va uitati la articolul de mai sus, acolo scrie ceva la DC voltage: "Input impedance 1mOhm". Oare ce inseamna asta? Se poate deduce cumva curentul consumat?

3. Multimetrul acesta foloseste o baterie interna de 9V. As prefera o solutie care sa nu aiba nevoie de o sursa de putere externa, pur si simplu sa masoare tensiunea de la bateria mea de 12V.

 

Are cineva o solutie mai eleganta? Poate exista ceva voltmetru cu afisaj digital conceput special pentru uz constant fara a consuma prea mult curent si fara sursa externa de curent? Sper ca nu vorbesc prostii...

Link to comment
  • Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Va multumesc pentru raspunsuri :)Pa baza informatiilor primite de la voi si de la niste colegi care se pricep la electronica, am decis sa urmez urmatorul plan:Am cumparat astazi un multimetru DT-830B la pretul de 14 RON. Voi scoate din el bateria si in loc de baterie voi conecta intrarile la care se masoara max 20VDC la intrarile bateriei printr-un LM7809. LM7809 va reduce tensiunea de intrare care variaza cam intre 10.5V si 14.5V la 9V. Astfel bateria de 12V pe care vreau sa o monitorizez va servi si drept sursa de alimentare.In cel mai rau caz multimetrul consuma 1 mA. Asta ar insemna ca prin LM7809 trece un curent de 1 mA si scaderea de tensiune e sa zicem de la 13V la 9V, adica 4V, asta inseamna un consum de 0.001 x 4 = 0.004W, ceea ce nu cred ca e problema la o baterie de 12 Ah. Sper sa fi calculat bine si sa nu am pierderi mai mari in LM7809...

Link to comment

Am realizat planul mai sus amintit, cu ajutorul LM7809-ului. Din pacate rezultatul nu e bun. Nu merge. Multumetrul arata 1.66 cam timp de o secunda dupa ce conectez tot la bateria de 12V, dupa care arata -1 continuu. Nu-mi dau seama care poate fi problema. Poate ca e din cauza ca tensiunea de la iesirea LM7809-ului e de doar 8.73V in loc de 9, ceea ce iarasi nu prea inteleg cum se intampla...

Link to comment

Da, se poate cu un mic convertor dc-dc (atentie-convertorul sa fie cu izolare galvanica intre in si out).

Aceasta este solutia corecta, cu atentionarea de rigoare.Dar daca modelul dvs. DT-830B are functia Auto Power Off,este posibil sa nu serveasca prea mult scopului propus.Oricum, la scaderea tensiunii acumulatorului sub 11 V, acelLM7809 n-ar mai fi functionat. Si un acumulator in locul baterieide 9 V a multimetrului era o solutie simpla si convenabila.
Link to comment

Deci, daca inteleg bine, problema cu LM7809-ul, care este si el un convertor DC-to-DC, este ca nu are izolare galvanica si din cauza asta nu merge bine ceva... Puteti va rog sa-mi recomandati un IC potrivit? (DC to DC de la 12V la 9V cu izolare galvanica). Pana la urma ce inseamna izolarea asta galvanica si de ce este importanta?Faptul ca LM7809-ul scade cam 2V nu ma deranjeaza, cand acumulatorul ajunge sa aiba tensiunea sub 11V, deja e bai mare (este foarte descarcat si oricum nu l-as lasa sa se descarce in halul asta). Insa tin mortis sa nu folosesc sursa de alimentare externa pentru multimetru, sa-l alimentez direct de la acumulatorul de 12V pe care vreau sa-l monitorizez.Cu functia auto power off aveti dreptate, s-ar putea sa fie o problema, dar asta e, nu e chiar asa mare tragedie.Deci, puteti sa-mi recomandati un DC-to-DC 12V->9V cu izolare galvanica raspandit, pe care am sanse sa-l cumpar de la un magazin de componente electornice? Eventual va rog sa-mi scrieti si care pin unde se leaga...Va multumesc anticipat!

Link to comment

Am fost astazi la toate cele 3 magazine de componente electronice din Cluj si le-am cerut "convertor DC-DC de la 12V la 9V cu izolare galvanica intre intrare si iesire". La doua dintre magazine s-au uitat la mine de parca as fi cerut roca de pe Marte, iar la al treilea mi-au zis sa fac rost de o denumire exacta a produsului si-mi aduc pe comanda...Totusi, sunt foarte curios, de ce nu merge cu LM7809? Poate cineva sa-mi explice, asa mai pe intelesul unui amator?

Link to comment

Dvs. practic ati unit borna COM a multimetrului (pe care se afla minusul acumulatorului)

cu borna minus a alimentarii multimetrului. In schema acestuia, cele doua borne nu sunt comune,

adica masa circuitului de masura nu este aceeasi cu masa sursei de alimentare a aparatului.

Deoarece ati utilizat un stabilizator liniar, o problema asemanatoare s-a ivit si pe circuitul de

plus. Acest gen de stabilizator nu poate asigura separarea galvanica intre intrare si iesire.

Principial, aveti nevoie de un oscilator (alimentat din acel acumulator) care sa debiteze pe

un transformator. Tensiunea indusa in secundar se redreseaza, filtreaza si stabilizeaza la

valoarea dorita (9 V in cazul dvs.). Observati ca intre bornele de alimentare ale oscilatorului

si bornele de iesire nu exista nici-un fel de legatura electrica. Transformatorul indeplineste

acel rol de separare galvanica a intrarii de iesire.

Desigur ca aceasta descriere este mult simplificata, netinand cont de toate aspectele, insa

sper ca a indeplinit cerinta dvs., aceea de a fi pe intelesul unui profan.

Link to comment

cristian_draghiescu, multumesc pentru explicatie :) Acum chiar inteleg ce s-a intamplat cu LM7809-ul si cam ce ar trebui sa fac (in teorie) ca sa mearga bine (oscilator, transformator, reresor, stabilizator). Exista vreo componenta care contine toate aceste elemente? Practic ar fi vorba despre convertorul acela DC-DC 12V->9V cu izolatie galvanica, espre care tot vorbim... Sau ati putea sa-mi recomandati o schema pe baza caruia as putea realiza instaltia din cateva componente?

 

Spitfire, m-am gandit si eu la asta, dar pe de o parte nu mai vreau sa adaug celule solare la sistem, nici chiar asa mici, tin sa ramana totul simplu, pe de alta parte vreau sa monitorizez tensiunea acumulatorului si (mai ales) cand e intuneric, deci solutia cu celule solare nu corespunde nevoilor :)

Link to comment

asta ti-ar trebui: http://www.murata-ps.com/data/meters/20pc.pdf

 

e o solutie eleganta, modelul low power are 7 mA, insa low-costul ala e putin cam relativ. ai schema la figura 8 si poti sa folosesti un LM7805 daca nu gasesti unul cu consum redus.

 

alta solutie ar fi un fumos voltmetru analogic, cu ac.

 

am si eu un panou mititel pe acasa si tot nu-mi gasesc timp sa ma apuc de el. poti sa-mi zici cum ai legat panoul la baterie ? direct sau cu regulator ori altceva?

Link to comment

Salut!

 

nicul, solutia ta pare una foarte simpla si promitatoare. Ar trebui sa-mi fac rost de un panou din acesta digital. Tu unde ai gasit?

 

Eu pana acum am incercat sa fac ceva cu un multimetru digital, nu cu un astfel de panou, multimetrul am incercat sa-l leg la baterie printr-un LM7809, dar rezultatul nu a fost bun, fiindca am unit astfel masa multimetrului cu masa sursei multimetrului, ceea ce se pare ca nu se poate face.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines