Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Nemesis

Filtru subsonic : simplu si eficient ?

Recommended Posts

Ce spunetzi despre un filtru subsonic cu panta de 12db/octava care se poate face cu un filtru trece sus de ordinul 2 . Acest filtru de care vorbesc poate fi gasit si calculat la sectiunea calculators/active filters/active 2nd order high-pass filter a programului WINISD versiunea beta.Nu am pretentia ca este un filtru foarte performant dar sunt curios daca se merita realizat adica daca performantele merita efortul de a fi realizat.Eu as dori o panta mai abrupta adica de cel putin 18/24 db/octava si in acest scop as monta 2 filtre de astea in serie si o sa pun niste operationale mai bune (cred ca TL072 - 741 e belea cu zgomotul de fond).

Share this post


Link to post
Share on other sites

(cred ca TL072 - 741 e belea cu zgomotul de fond)

io am fol tl072 intrun preamplif si nu se aude nici un pic de zgomot de fond dar mai stii .. la un filtru .aia nam facut asa ca nu pot spune cu exactitudinedaca vrei filtru subsonic (36db\oct) uitate aici http://sound.westhost.com/project99.htm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Scuze n-am avut intentia sa scriu ''...cred ca TL072 - 741 bla bla.....'' . Voiam sa zic numai despre 741 ca e cam zgomotos. Despre TL072 nu stiu nimic decat ce am citit prin carti si cataloage , practic inca nu l-am folosit insa datele de catalog il declara destul de ''silentios''.

 

Revenim la subiect. Schema aia o stiu insa mi se pare un pic complicata decat filtrul subsonic realizabil cu filtrul trece sus de ordin 2 prezentat in WINISD.

 

Ma gandeam s-o fac pe asta din winisd pt ca de ex acolo prin simpla adaugare de celule rc se poate mari panta de taiere a infrasunetelor. Problema este ca n-as putea prevedea efectele cauzate de modificarile de faza care au loc insa cred ca cel putin din punct de vdere didactic o sa incerc si schema din winisd.

 

A facut cineva filtrul ala de la http://sound.westhost.com/project99.htm

sa-mi zica si mie ce a obtinut.Nu de alta dar se apropie sarbatorile si am nevoie de o astfel de schema care sa mearga din prima si bine (adica sa nu bage cine stie ce bazaconi neaudiofile :finga: in gama de peste 40 hz).

Share this post


Link to post
Share on other sites

741 este un amplificator operational de uz general iar TL072 esteun operational dual de zgomot redus cu intrare pe J-fet asa ca diferenta este majora. :weedman:

Share this post


Link to post
Share on other sites

daca gasesti TLE2072 diferenta e si mai uriasa...eu mi-am facut filtrul ala..si pot sa spus ca merge bine...adica face ceea ce trebuie sa faca..sa taie frecventele ff joase...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest bzfcocon

Poti sa faci filtrul linistit cu TL 072, nu o sa auzi nici un zgomot. Mai ales pe un subwoofer. Alternativ, NE5532/34. Exista, bineinteles, si op-ampuri mai bune,, dar si mai scumpe si mai greu de gasit

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.