Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema Amplificator cu 6n3c


Recommended Posts

  • Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Caut o schema simpla , eficienta , testata pentru tuburile 6n3c , cam de 2 x 30 Watiidetalii constructive despre transformatoare.

Incearca sa te impaci cu ideea de 2 x 18 (20) W daca vrei ca tuburile sa reziste in timp.Scheme sunt destule.
Link to comment

Pentru a nu mai deschide un topic nou...a facut cineva amplificator cu 4 lampi 6P3S cu filamente alimentate in serie?Am un transformator interesant care ar avea anodica ok, dar ca infasurare de filament as putea folosi o infasurare de 25V - numai buna pentru 4 filamente de 6,3V inseriate, ar da 25,2V...nu cred ca se supara daca le dau doar 24,8, atat am masurat alimentand un bec de far de Dacia din infasurarea aia...pentru pre-uri as avea inca o infasurare de 10V de curent mai mic, pe care as redresa-o si as folosi lampi cu 12V la filament...ECC8X...Va rog nu dati raspunsuri caragioase, legile lui Ohm si Kirchhoff le stiu si eu, dar intreb daca nu apare o distributie inegala a tensiunii la filamente pentru lampile destinate alimentarii filamentelor in paralel...Solutia "mai bobineaza un secundar pt. 6,3V nu merge, e un C-Core lacuit si impregnat, imposibil de desfacut...altfel decat cu flexul...Eventual are cineva o solutie eficienta si nu prea complicata de sursa in comutatie gata calculata (inclusiv traful chopper) care sa transforme 25Vca in 6,3Vcc....?Daca solutia ar merge as putea alimenta infasurarea independenta de 25V cu o tensiune de aprox. 120V pentru a reduce brumul indus de alimentarea filamentelor in c.a. am vazut in multe situatii solutia de a alimenta infasurarea de c.a. cu o tensiune continua fata de masa pentru a ridica potentialul filamentelor fata de catod - in special in cazul etajelor SRPP.Pentru a ma justifica: am incercat sa alimentez doua lampi 6N3P (nu am gresit, sunt duble triode) la o tensiune stabilizata de 12,5V si aveam 5,3, respectiv 7,2V pe filamente. Desi lampile erau noi, am incercat si cu alte exemplare si tot asa...s-a mai redus diferenta, dar eram departe de cadere de tensiune egala pe cele doua filamente...sursa folosita era una de PC...deci CC in comutatie.

Link to comment

Sunt si eu de parere ca trebuie sa incerci. Tu singur ai spus:

12V la filament...ECC8X...

. Deci si acolo tot in serie vrei sa conectezi filamentele.Daca filamentele ar trebui alimentate toate in paralel nu s-ar fi pomenit nimic despre legarea acestora in serie. Normal daca este dubla trioda se poate alimenta la 12,6V si chiar in foile de catalog (chiar la lampi care au nevoie de curent mare de filament , vezi 6C33C) se mentioneaza curentul atat la legarea in paralel cat si legarea in serie. Mi-a mai trecut prin cap acum o varianta dar ca randament nu este viabila: sa pui in paralel cu fiecare filament o rezistenta si asa mai echilibrezi caderea de tensiune pe fiecare filament dar tragi curent mult mai mare din traf si nu cred ca ai de unde si in plus rezistentele vor degaja caldura, dar ..... merita sa incerci. Cu cat rezistentele au valori mai mici (curent mai mare tras din traf) cu atat caderea de tensiune pe filamente se va echilibra.
Link to comment

Pai ECC-urile merg, am vazut ca si in tv-urile cu lampi cu filamente serie se foloseau EF183 si EF184, care au 6,3V/300mA.Intrebarea era daca a incercat cineva cu 6P3S. Nu as face un montaj ca sa vad ca nu se poate utiliza in varianta propusa de mine.Ca solutie de siguranta ar merge si cu rezistente, ca e destul de solid secundarul respectiv, dar atunci daca schimb lampile va trebui reajustat montajul...

Link to comment

Cu ani in urma am intampinat si eu aceeasi problema,am avut un traf foarte bine facut,avea toate tensiunile necesare in afara de filamente. Pentru filamente aveam la dispozitie un secundar de 24V/1,5...2A,iar transformatorul nu imi venea sa-l stric,asa ca mi-am adus aminte de o schema foarte simpla de echilibrarea curentilor prin grupuri rezistive egale teoretic ,dar tehnologic putin diferite alimentate in curent alternativ,prin montarea unor condensatoare paralel pe fiecare rezistenta. Cele doua rezistente de 1K sunt pentru eliminarea brumului,rezistentele trebuie sa fie egale ca valoare,sau poti gasi un potentiometru de 2K2/2W legandu-i cursorul la masa si gasind punctul optim in care brumul dispare. Fii sigur ca totul va fi OK.

Link to comment

Multumesc mult, la asa ceva ma gandeam si eu, dar nu stiam cum sa pun problema...Practic iese ceva oarecum invers decat echilibrarea tensiunilor la conectarea electroliticelor in serie...Pentru brum cred ca am un reostat de vreo 700 de ohmi, o sa-l folosesc pentru teste si apoi voi inlocui ramurile cu rez. bobinate de putere, reostatul are vreo 30W cred, e cam cat 12 cm de coada de matura...din alea liniare cu inel reglabil.

Link to comment

Multumesc mult, la asa ceva ma gandeam si eu, dar nu stiam cum sa pun problema...Practic iese ceva oarecum invers decat echilibrarea tensiunilor la conectarea electroliticelor in serie...Pentru brum cred ca am un reostat de vreo 700 de ohmi, o sa-l folosesc pentru teste si apoi voi inlocui ramurile cu rez. bobinate de putere, reostatul are vreo 30W cred, e cam cat 12 cm de coada de matura...din alea liniare cu inel reglabil.

Nu este nevoie de o putere asa de mare(poate doar pentru probe!?),prin rezistentele de 1K + 1K la 24V trec cam 12mA,deci puterea este foarte mica,asa ca merge foarte bine chiar un semireglabil de 0,5W,eu am pus acolo pentru siguranta o putere de 1W la acele rezistente.In ceea ce priveste solutia propusa de mine dv. ati intuit foarte bine,poate fi echivalat cu ce ati spus mai sus.
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines