Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
sxnel

NEI 2044TX sasiu I 200 probleme pornire !

Recommended Posts

NEI 2044TX sasiu I 200 Sursa probata cu sarcina fictiva debiteaza cele trei tensiuni, corect , 115v,26v, 16v . Problema apare cand pornim tv-ul din butonul de retea .Se aude un "borborosit" puternic in difuzor iar sursa tiuie intermitent . In regim de stand-by, "tensiunea de start " care se obtine din U1 (115v) prin cadere de tensiune pe o rezistentza de 5,6K/3w (R605,care se incinge imediat) scade vertiginos catre 0 .Am schimbat tranzistorul driver (BC639) si condensatorii din zona, trafo driver masurat "la rece" nu prezinta scurt .Defectul persista dupa aceste inlocuiri . Pe bara principala tensiunea ramane constanta in tot acest timp , chiar daca Ustart tinde sa scada . Are cineva vreo idee cum sa rezolv defectul asta ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

vezi si tu cu trafo linii deconectat si apoi pe rand , cu bu deconectat , driver, etc , vezi cum ai semnalul si tensiuniledesi nu scade tensiunea mare , nu stiu de ce am impresia ca e trafo linii cel cu probleme totusi tot tu singur poti sa iti dai seama ce este exact , daca stai putin si il iei la purecat , nu se poate sa nu-i dai de cap

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am incercat deja cu tranzistorul driver deconectat , dar cu tr. driver in montaj si tensiunea de start e mare rau , pt ca, normal , nu se inchide circuitul iar trafo driver pare sa nu aiba scurt . Se poate ca trafo linii sa aiba scurt si sa influenteze tensiunea de start, iar U1 sa fie ok ? N-am incercat cu BU deconectat , dar nu mai am timp pt ca in seara asta plec la munte intr-o scurta vacantza . :smt039 O saptamana o sa "ies din circuit " ca sa-mi incarc bateriile ! :partyman:

Share this post


Link to post
Share on other sites

ia tv-ul cu tine si arunca-l de pe munte :yawinkle:

Share this post


Link to post
Share on other sites

In stand-by,in colectorul tranzistorului Q601 ai 115V. In baza lui Q601 nu trebuie sa ai tensiune de deschidere sau impulsuri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In stand-by, in colectorul lui Q601 am (la pornire ) doar 15 v si astia in scadere rapida spre 0 ... In schimb, in baza sunt 0,54 v !!! de care se pare ca este "vinovat" TDA 8305 A . Daca nu imi fac bagajul acum o sa pierd trenul... pt un NEI !!! :axe: Poate sa fie totul ok si din cauza TDA-ului sa se "deschida" Q 601 in halul asta incat pune ,practic, in scurt Ustart ??? Gata, ma opresc deocamdata aici , restul peste o saptamana , oricum astept sfaturi si pareri pana atunci ! :supz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am revenit , dar se pare ca nu s-a inghesuit prea multa lume cu raspunsuri sau sfaturi :toimonster: , ori ati fost cu toti plecati "la munte" ??? :partyman: Nu se prea poate ,...cred ca as fi "nimerit" pe vreunu, cu Nei-ul , daca era asa ... :smt003 ... Nu , inca nu l-am aruncat de pe munte ! (cu toate ca unul dintre sfaturi m-a indemnat la asa ceva :supz: )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Verifica si IC803 (LM317T), sursa comandata care alimenteaza TDA8305 si componentele din jurul ei. In stand-by pe pinul 2 al IC803 nu este tensiunea de 12V.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vezi cat e in baza driver-ului in Stand-by. in mod normal trebuie sa fie aproximativ 0V.( driverul sa fie blocat ). in"ON" in colector trebuie sa ai tensiune alternativa ( masoara cu un instr. care separa c.c. de c.a. ) deconecteaza baza bu508 cand faci aceasta masuratoare in ON, pt. ca in caz ca tr. linii e defect, driverul vede o sarcina mica in colector si tensiunea alternativa din C driverului scade catre 0.eventual baga un semnal de la un sincroprocesor de alb-negru ( vezi sa alimentezi corect sincroprocesorul si ai grija cu reactia de finalul de linii- fa un divizor rezistiv!! ) in baza driver-ului, ca sa vezi daca e de la 8305.astfel poti sa-ti dai seama, si fara osciloscop, daca e tr. linii defect sau altceva.parerea mea e ca tr linii e defect, dar nu e o regula.baza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uneori, ambitia este cea mai mare prostie ! :toimonster: Am inlocuit trafo linii si televizorul a pornit . Tensiuni normale , functionare normala . La comanda std-by iese fum din R 605. Tensiunea de start tinde catre zero . In baza lui Q601 am 0,6 v in std-by !!! Am inlocuit TDA 8305A si nimik nou sub soare . Tot in starea de std-by , la iesirea IC803 , care in mod normal ar trebui sa fie 0 V , am 1,3 v , care deschid baza Q601 si astfel imi pune la masa potentialul din colector, iar R 605 scoate fumuletz ! OOOOk inlocuiesc si IC 803 , insa rezultatul nu este cel asteptat ...Verific si schimb Q 809 a carui baza, cand este la masa, tv-ul porneste dar in std-by, el ar trebui sa blocheze iesirea lui IC 803 , ceea ce NU se intampla ! Simt ca este aici nenorocitul asta de defect si numai nu pot sa-l scot la iveala si gata !!! Mai are cineva putzin interes pt beleaua asta a mea ? Va rog, o mana de ajutor , daca nu v-am plictisit prea mult deja cu NEI-ul asta ... :prayer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Comanda de On/Off ( Standby) vine din pinul 41 al uProcessorului. Daca uProcessorul are pinul 41 in stare "1" tranzistorul Q809 e saturat, Vce809=0.2V si la iesirea IC803 ai 1.25V. Tv-ul e acum in stand-by, iar in baza Q601 nu trebuie sa ai impulsuri, deoarece IC100 nu e alimentat. Daca tensiunea continua in baza Q601 e mai mare de 0.3V in Stand-by de vina pot fi: Q601, IC100,IC803 sau pb de traseu (baza e legata la un potential ridicat).Daca pinul 41 e in stare"0", Q809 e blocat, iar tensiunea la iesirea IC803 ( pin 3) e de 12V. IC100 se alimenteaza cu +12V, impulsurile de c-da apar in pinul 26 si ataca baza lui Q601. Acum tv-ul ar tb. sa porneasca, si sa functioneze normal.Ia vezi ce tz. e Q601, tb. sa reziste la 115Vcc fara sa se strapunga. Vezi sa n-ai riplu pe +5V ( alim. uProcessorului ) pe +12V( alim IC100 TDA8305 ) sau pe 115V(alim generala ). Verifica si +5V in Standby sa fie corecta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stiu "mecanismul" de pornit/oprit al acestui tip de tv, tocmai de aceea nu-mi explic ce se intampla ...Q 601 este un BC639 . Am deconectat R 607 prin care primeste tensiunea de la IC 803 pe baza si tensiunea in colector ramane la 96 v , in std-by. Dupa reconectarea R607 , desi tensiunea pe pinul 2 a lui IC 803 este de 1,3v in colectorul lui Q601 se intampla acelasi lucru : tensiunea scade cu repeziciune catre 0 incalzind-o excesiv pe R605. Am inseriat cu R 607 , 3 (trei) diode 1N4148 , iar acum , in std-by tensiunea de start ramane la 97 v iar in lucru are 17 v . Asta s-a intamplat pt ca nu-l mai suportam in fatza , recunosc, nu am de ce sa fiu mandru dar, nu asta este intotdeauna scopul...

Share this post


Link to post
Share on other sites

La unele NEI-iuri (tinand cont ca stand-by se face pe LM317),daca pe acest LM317 scrie ca este fabricat de catre firma VORTEX,ar trebui schimbat urgent(sunt "demente")

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.