Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme cu DVD AllView 4013C


Guest geoil

Recommended Posts

Guest geoil

Am un DVD AllView 4013C cu cipset MT1389DE, care a functionat ireprosabil mai bine de 6 ani. In ultimul timp fiul meu care are 3 ani invatase sa bage singur DVD-uri in aparat si sa-l porneasca pentru a vedea desene animate. Insa ieri a bagat 2 DVD-uri o data si l-a pornit. DVD-ul a functionat cu ambele DVD-uri in el mai bine de 1 ora dupa care a inceput sa scoata niste zgomote ca si cum dvd-ul ar fi fost descentrat dupa care a incetat sa functioneze. Am desfacut aparatul, am scos din el DVD-urile si am incercat sa-l pornesc. Imi lua comanda de inchis/deschis, imi lua DVD-ul incerca sa-l citeasca (am constatat ca lentila optica functioneaza), incearca sa-l invarta de 1-2 ori (desi nu reuseste) si apoi imi afiseaza NO DISC. Ceea ce ma intriga este faptul ca inainte de a se defecta pe afisajul care este rudimentar si are doar 5 caractere imi afisa mesajul prin baleiere acestuia, acum insa imi arata ODISC si nu-mi mai ia nici o comanda. Punand degetul pe cipsetul MT1389D am constatat ca acesta se incinge destul de tare (nu pot tine degetul pe el mai mult de 40-50 secunde pentru ca incepe sa ma friga). Defectl ar putea fi la blocul optic din cauza ca a fost fortat de cele 2 DVD-uri bagate o data sau este un defect al chipsetului? Ma poate ajuta cineva pentru ca nu am nici un fel de documentatie de service despre DVD-rui si nu am nici de unde sa fac rost.

Link to comment
  • Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Deconecteaza motorul si alimenteaza dintr-o sursa externa de max 5V (ar fi bine sa fie si reglabila).Ar trebui sa se invarta usor si sa nu consume foarte mult (un miliampermetru inseriat ar fi foarte bun).Acest test va va spune daca motorul a patit ceva sau nu datorita sarcinii suplimentare (nu atat din cauza greutatii dvd-urilor cat mai ales din cauza frecarii mai pronuntate prin faptul ca grosimea dubla a produs o apasare mai pronuntata intre axul motorului si piesa magnetica de deasupra lui).Si mai probabil ar fi sa se fi defectat driverul din cauza curentului mai mare cerut de motor la suprasarcina (ambalare termica).Aceasta ar putea fi si cauza pt care afisajul nu mai functioneaza corect. Verificati tensiunile de iesire din sursa (de regula sunt notate langa fiecare pin al mufei).

Link to comment
Guest geoil

Toate tensiunile sunt notate pe placa. Am mai gasit niste postari pe diverse forum-uri cu valorile tensiunilor si le-am masurat pe toate. Tensiunile sunt bune. Sursa debiteaza tensiunile corecte, iar pe placa de alimentare nu exista nici o componenta care sa se incinga. Daca ar fi un consum suplimentar acesta s-ar traduce si printr-o incalzire a driverului motorului insa acesta este foarte rece. Am sa verific motorul . Este foarte posibil ca aceasta sa fie una din cauzele nefunctionarii. Uitandu-ma la el am constatat ca daca are pusa piesa de deasupra care apasa DVD-ul sau CD-ul acesta nu se mai invarte deloc, insa daca il las pe liber da semne ca ar misca ceva. Multumesc pentru informatii. voi reveni cu detalii.

Link to comment

la mine este vb despre un silva schneider si cam o jumatate de an a stat nefolosit si plin de praf,si acum o saptamana cand am inceput sa il folosesc,mia cititi cu greu un cd apoi a doua zi imi scrie no disc....lam desfacut si iam sters lentila ca era plina de praf si iam facut proba dar degeaba,cd-ul in invarte f putin la inceput,apoi deloc.

Link to comment

Am facut garantii la silva schneider si pot sa spun ca motoarele erau o problema la ele.In general se pot rezolva(daca sunt ele de vina se vede pe driver ca se incalzeste rapid) in felul urmator.Se desfac firele se alimenteaza separat invers(sa se roteasca invers) si se da in el cu isopropanol si se lasa asa 5 minute chiar alimentat cu 1v in plus,apoi se alimenteaza corect si iar se lasa 5minute sa mearga.Ultima faza se repeta alimentarea inversa de aceasta data se da in el cu spray de contact uleios si se lasa 5minute sa mearga.Asa am salvat zeci de motoare de dvd.La curatirea lentilei e bine ca inainte de a sterge lentila sa se sufle cu aer comprimat laserul abia apoi sa se stearga.

Link to comment

si isopropanolul de unde il procur?si ce rol are el asupra motorului?:( :jytuiyu

Isopropanolul este alcoolul isopropilic si se gaseste in general la magazinele sau depozitele de electronice(eu asta il folosesc si la curatarea lentilei pentruca nu lasa urme)si rolul aici il are de a curata motorul de eventualele depuneri din interior.
Link to comment

Am folosit si WD-40 este un spray care indeparteaza depunerile de praf deblocheaza si unge.Se gaseste pe la Praktiker, Baumax si alte magazine asemanatoare. Insa trebuie avut mare grija sa nu stropiti lentila pt ca lasa urme uleioase. Eu am acoperit lentila cu o bucatica de folie de plastic peste care am pus un servetel. Dvd-ul este un Philips pe care il chinuie fiica-mea zilnic si merge impecabil.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines