Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

energie alternativa-panouri solare


Guest roadrian

Recommended Posts

Guest roadrian

Va salut domnilor! Am si eu o intrebare pt. cei ce se pricep si care sunt de meserie!De ceva timp ma gandesc sa fac ceva pt a avea ceva energie alternativa dat fiind faptul ca se scumpeste pe zi ce trece!Dar am o problema (nu sunt de meserie) si nu stiu cum sa calculez necesarul de curent ce imi trebuieste.Pt. o gospodarie normala cam ce marime sa fie panourile fotovoltaice?Am vazut ca uni comercianti spun ca cele de ,,240 wp sunt dintre cele de cea mai mare putere la care poti lega si centrala electrica''.... asa sa fie ?????va rog un sfat de la dv..Va multumesc anticipat

Link to comment
  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Depinde de consumul propriu; intr-un an soarele ne da cu fotovoltaicele ( celule PV adica photovoltaice) cam 130Wh ori 2000 de ore cu soare adica 260 kWh pe 1 mp de panou PV. La un consum de-al tau de, sa zicem, 100Wh rezulta 2,4kWh pe zi, adica 876 kWh intr-un an. Daca facem raportul rezulta cca 3,3 mp de panou PV..dar asta teoretic; se mai ia un coef. de la 2 pana la 4 (depinde de orientarea panourilor, performantele aparaturii s.c.l.). In cazul tau, daca luam coef. 3 rezulta 10 mp; astia inmultiti cu 130 da 1300 si inmultit cu 5 euro (la cheie) da 6500 euro..M-am referit mai sus la un sistem off-grid adica esti independent. Pentru on-grid (adica sa produci energie si pentru vanzare) am vazut ca preturile se injumatatesc chiar. Consumul luat in calcul este mic pentru o gospodarie dar.. cu 6500 euro cumperi aprox. 65 MWh energie deimpartit la cons. pe an de mai sus rezulta..74 ani!!. Deci ai grija daca poti plati in timpul vietii (macar) aceasta investitie! Aceste calcule si supozitii sunt pur teoretice.

Link to comment
Guest roadrian

Multumesc pt. raspuns !Trebuie sa mai studiez inca pt. ca nu inteleg mare lucru dar eu daca am la retea un consum de 250 kw pe luna cam ce putere trebuie sa aiba panourile sa ma pot macar apropia de acest consum?????Respect!

Link to comment

Un consum de 100W in fiecare ora (100Wh) inseamna 72 Kwh pe luna adica de 3,5 de ori!! mai putin in varianta autonoma!.Sa va explic, ca e simplu. Un bec de 100W (putere) intr-o ora consuma 100Wh (deci am inmultit puterea cu timpul); in 2 ore acelasi bec consuma 200Wh s.a.m.d.O luna are 30 zile* 24 ore=720 ore. 250Kw (cons. tau) /720 ore=0,347Kwh, adica 347W (fata de 100 cat am luat exemplu din primul post) intr-o ora. Cu acest calcul am facut si verificarea!. Economisirea e cea mai buna metoda de a ramane cu mai multi bani in buzunare! In loc de concluzie inmultiti tot ce am scris anterior cu 3,5! Posibil sa fie exagerare, preturile au mai scazut dar..sa platesti in 2 vieti (nu 3 cum a reiesit din calcul) aceasta investitie..Scump d-le, scump!.

Link to comment

ce am citit undevaIn urma cu 2 ani m-am interesat de pretul uni instalatii de electicitate neconventionala. eu eram interesat de independenta fata de reteaua nationala iar vanzatorul mi-a explicat ca cel mai bun randament o da o instalatie hibrida (eoliene si panouri fotovoltaice). In cazul meu, o casa cu 2 camere, bucatarie, baie ,hol si cateva becuri in curtea casei. Dar m-am desumflat repede cand mi-a spus pretul 22.000$ . Ce mai mare problema sunt electrocasnicele pentru ca au consum destul de mare, frigiderul, microundele, aspiratorul, masina de spalat. Parerea mea este ca in viitorul apropiat se vor ieftini, asa ca mai aveti rabdare.revinMomentan, in tara noastra, aceste panouri au un pret foarte ridicat. Estimativ, investitia va fi recuperata in cel putin 10 ani de la montare. Pretul unei instalatii solare mici – medii porneste de la 3-4 mii euro si urca pana la cateva zeci de mii. Panourile solare fotovoltaice pot fi utilizate atat pentru cladiri cat si pentru autoturisme, rulote, iahturi si ambarcatiuni. Un astfel de panou va alimenta cu succes aparatura electrica portabila.

Link to comment

roadrian, banuiesc ca ai luat deja in calcul ca soarele nu va lumina si noaptea , astfel incat o parte din energia furnizate de panou pe timpul zilei va fi utilizata pentru incarcarea unui banc sanatos de baterii , iar cheltuielile cresc , baterii bune , invertor puternic, plus randamentul la incarcare , sunt multi factori . problema se poate rezolva partial pentru iluminat poti folosi un sistem mai mic care va face fatza pentru un consum de 200-300w pe becuri , si pentru restul electrocasnicelor ramai pe electrica, astfel, incarci bateriile ziua cand nu folosesti becurile si le descarci noaptea .spor la treaba la toti.

Link to comment

"roadrian, banuiesc ca ai luat deja in calcul ca soarele nu va lumina si noaptea". Nu inteleg eu bine? Pai s-au luat in calcul cele 2000 de ore cu soare/an, de ce repeti? Cat despre gaini le-am executat cu oczia Pastelui! :da

Link to comment

domnule gica ori nu m-am exprimat eu romaneste ori dumneta nu m-ai inteles, prin ceea ce am zis ca daca a luat in calcul ca soarele nu lumineaza si noaptea , acolo am vrut sa subliniez faptul ca pana la acel moment in discutia ce a decurs intre forumisti nu sa discutat nimik despre baterii sau metode de iluminare dupa apus (sper sa nu fi sarti vreu rand pe unde sa scris asta ). si astfel va trebui sa se inmagazineze energie in baterii. poate m-am facut inteles acum :sparge: spor la treaba .referitor la cele 2000 ore , un an are aprox 8700 si ceva , astfel daca fac o medie vor fi cam 10 ore de lumina pe tot parcursul unei zile dar trebuie luat in calcul ca panourile vor trebui orientare dupa soare pentru o mai mare eficienta, daca nu , nu cred ca se va ajunge la cele 2000 ore , care raportat la o zi ar fi cam 5 ore si 30 minute, ceea ce nu cred ca mai toate zilele va fi soare puternic, sanatate si soare-n policristalina sa aveti.

Link to comment

Mai Mihaita ma vad nevoit sa-ti spun ca s-a luat in cosiderare, in simularea mea, un coeficient de..3. Te rog, in continuare, citeste mai atent! Si daca faci raportul 8700 la 2000 iti iese 4,35, adica un sfert de zi cu soare, adica aproape 6 ore/zi. (de, mai sunt si nori!).

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines