Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Zgomot de fond amplificator creat de frigider.


Guest Ake

Recommended Posts

Guest Ake

Buna,

Am o statie Panasonic SA-HE40 5.1, cu o problema: in subwooferul activ se aude brum cand porneste compresorul frigiderului care nu este pe acelasi circuit electric din apartament. Cand se opreste compresorul dispare si brumul printr-un pocnet.

La inceput am crezut ca e de vina amplificatorul incorporat al subwooferului, dar deconectandu-l de la statie brumul dispare, iar cablul de semnal subwoofer statie este de buna calitate.

Dupa parerea mea ar trebui schimbate niste condensatoare de filtraj cu valori mai mari. Mai jos sunt linkuri la Blocul de alimentare si cel de amplificare.

Eu banuiesc C707 (470uF/400V) la iesirea din punte, C859, C860 si C861 (560uF/35V) in secundarul trafului T701 si C644, C645, C694, C695, C544, C545, C594, C595 (470uF/35V) pe alimentarea de +_ 30V a circuitelor de amplificare.

Rugamintea mea este daca ma poate ajuta cineva recomandandu-mi ce sa schimb si cu ce valori. Multumesc.

 

Power Circuit: http://viewer.zoho.com/docs/tWvKb

Digital Amp 1: http://viewer.zoho.com/docs/sWmuh

Digital Amp 2: http://viewer.zoho.com/docs/fWq3h

Link to comment
  • Replies 18
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest Ake

Poti sa imi spui exact ce condensator sa cumpar?Totusi e bizar pt ca nici un alt aparat audio din casa nu e influientat de acest frigider, deci si filtrarea statiei lasa de dorit.

Link to comment

ar mai fi o incercare , sa pui condensatori dupa ramurile redresate , alea de +/- 30V (100-330nF/100V) , intre bratele puntii redresoare tot asa condensatori ... pe urma vezi daca tot asa face, deparazoiteaza frigiderul ala de pureci si paduchi cu un condensator 10-22uF/minim400V~

Link to comment
Guest Ake

Da, o sa incerc cu deparazitare la frigider si cu condensatori intre bratele puntii redresoare. Poti sa-mi spui te rog ce valori sa fie acestia din urma?

Link to comment

Niste generalitati despre redresare:Pt ca solutia sa fie optima va trebui sa verifici deoarece valoarea necesara este in functie de mai multe elemente de circuit parazite din sarmele de legatura, transformator si comportamentul diodelor.Ai avea nevoie de un osciloscop pt asta.Dar in cazul tau nu ai nevoie de asa ceva, deci te sfatuiesc sa lasi puntea asa cum e. Condensatorul/condensatorii se pun pe punte pentru a diminua zgomotul diodelor, nu au nici o influenta asupra zgomotului venit din exterior.IAr la frigider nu te sfatuiesc sa pui 10-22u pt ca e prea mare. Sau in caz ca il pui pune-l pe motor, nu direct pe borne, numai vezi ce modifici sa nu pierzi garantia. De il pui direct pe borne numai bine o sa iti traga frigiderul ala intre 0.7 si 1.5A, e drept va fi energie reactiva si nu o platesti, dar de ce sa incarci reteaua?Pana una alta testeaza cu subwooferul deconectat de la sursa de semnal daca mai apare bruiajul. Apoi incearca cu intrarea pusa in scurt. Incearca si sa inversezi apoi stecherul in priza la subwoofer.Din diagrama mi se pare ca subwooferul e fara impamantare. In caz ca nu e asa incearca sa izolezi borna de impamantare sa vezi daca dispare fenomenul.Sa identificam pe unde intra zgomotul si apoi sa incercam sa ii dam in cap.

Link to comment

Intr-adevar nici statia si nici subwooferul nu sunt alimentate cu impamantare. Cand deconectez subwooferul de la statie brumul dispare. Am incercat sa inversez stecherul in priza si nimic. As alege ideea cu filtrele recomandate mai sus. E ok daca montez pe prelungitorul care alimenteaza tv + statie + subwoofer + calculator (~1A consum). Filtrul ales de ce amperaj sa fie? Este valabila teoria "cu cat este mai mare (ca amperaj ) e mai bine"? Am gasit ceva: http://www.schurter.ch/en/Products/EMC- ... sche_daten E OK are 16A.

Momentan folosesc un prelungitor protejat APC P5BV-GR http://www.apc.com/products/resource/in ... ku=P5BV-GR cu specificatia EMI/RFI Noise rejection (100 kHz to 10 MHz) 30dB

 

Multumesc

Link to comment

brumul de retea nu se situeaza intre cei 100khz -10Mhzaceeasi problema o am si eu, dar atunci cand folosesc un radiator electric cu ulei de 2000W , fara vreun ventilator(motor), si doar cand folosesc semnal provenit de la PC (desktop).am incercat sa il deparazitez, sa il impamantez, sa ii fac si parastasuri, dar fara succes.

Link to comment

Problema se rezolva foarte usor. E vorba de neadaptare de impedante. Ce impedanta de intrare are subul? coboar-o la 10kohm si inainte de ea inseriaza o rezistenta pe firul cald de circa 100 ohm cat mai aproape de iesirea statiei.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines