Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Parere antena CB

MARLANU

Recommended Posts

Buna ziua,de curand mi-am montat si eu o statie cb acasa ,antena folosita este un Midland ML145 http://i52.tinypic.com/9k1ert.jpg

problema este ca nu pot sa emit si sa receptionez mai mult de 4-5 Km,locuiesc la etjul 4 iar in dreapta antenei la aproximativ 2m mai am montata si o antena paraboloca de 1,2m,daca imi cumpar aceasta antena credeti ca voi avea performante mai bune?

http://i51.tinypic.com/izxsb6.jpg Antena CB de Balcon Sigma Turbo City

• Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• MARLANU

3

• +_Florin_+

3

• Rx-Tx

2

• maverik_ro

1

din pacate nici antena pe care vrei sa o cumperi cu siguranta nu te va ajuta sa emiti pe o raza mai mare de 4 ....5 km ...singura deosebire intre antena midland si cea pe care vrei sa o cumperi este de putere midlandul parca are o putere suportata de 250 de W pe cand cea cu montura fixa este de 400 de W din cate am vazut eu problemele sunt mai multe la tine , depinde fff mult de acordarea antenei , puterea cu care emite statia real ... poti rezolva toate problemele astea este sa te duci la cineva care are un powermetru si un reflectometru . pui reflectomertu intre statie si antena si vezi cu ce putere emite statia si ce putere se intoarce in statie , eu am un albrecht 5100 si o antena Midland ML145 reusesc sa emit cu ea pana la 20 de km in conditi atmosferice bune (zile senine ) am reusit cu statia si antena , pusa pe o sursa de 80 de A si antena pusa le etajul 8 pe balcon , sa emit din slatina in caracal , am vb atunci cu un coleg de pe un tir care avea un amplificator de 100 de w montat intre statie si antena

1. Nick-ul tau nu ma incurajeaza prea mult sa-ti raspund, nu te supara, dar poate ar fi o idee buna sa ti-l schimbi. Categoria aceea impreuna cu cocalarii imi provoaca repulsie. Sper ca l-ai luat "la plesneneala"...2. Banda CB este plasata in acel domeniu de frecvente (27 MHz) tocmai pentru a impiedica propagarea la distante mari a undei de suprafata. In acest fel pot exista mii de utilizatori concomitenti ai frecventei... Iti imaginezi ce ar fi daca s-ar auzi toata lumea cu toata lumea pe acea frecventa, ar fi un vuiet continuu si atat. Deci, practic nu poti acoperi prea mult in CB indiferent de putere. Daca ai statii care lucreaza in SSB si puteri de ordinul sutelor de W, poti uneori atinge 100Km, dar nu mai mult. Si e foarte bine asa... intotdeauna se vor gasi "lunatici" care sa perturbe banda, de exemplu langa Vintu de Jos este un handicapat care chiuie toata ziua la statie... din fericire nu poate sa bata mai mult de vreo 5km... La Izvin, in Jud. Timis este altul care grohaie si face ca posedatu'... la fel... 5Km :ras: 3. Antena aceea ML145 e gandita sa aiba un plan de masa masiv, caroseria autourismului de obicei. Deci pe acoperis nu va avea acest plan de masa si va merge foate prost... daca stai intr-o zona fara paraziti electrici, merita mai degraba sa-ti faci un dipol pentru acea banda. E de fapt o simpla bucata de sarma de cupru de 1,25mm diametru, lunga de 11m, taiata in doua jumatati (egale). la mijloc se poate lega (pt incepatori) direct cablul coaxial. Apoi cu un swr-metru cauti sa tai din cele 2 brate (sau sa adaugi) pana ce o aduci la un swr cat mai mic... ideal 1:1,1 - 1:1,5. Poti sa te duci pana la un swr 1:2 fara risc de a-ti strica statia, peste deja este inacceptabil. Merge foarte bine si este mult mai ieftin decat sa dai banii pe antene verticale...Hai succes!PS... daca iti schimbi nick-ul o sa-ti zic si 73 de 233YO161 / F/YO6PMX... :limb:

nu ma intereseaza atat de mult emisia cat receptia,pe canalul 1 am SWR 1,1 iar pe canalul 40 am SWR 1,2,puterea este aproape 5W,sursa pe care o am este in comutatie 15V/4A,cand emit consumul este de 1,6A,ma gandeam ca antena Sigma Turbo City avand o lungime de 2,8 m ar avea un castig mai mare decat midland ml 145

din pacate nici antena pe care vrei sa o cumperi cu siguranta nu te va ajuta sa emiti pe o raza mai mare de 4 ....5 km ...singura deosebire intre antena midland si cea pe care vrei sa o cumperi este de putere midlandul parca are o putere suportata de 250 de W pe cand cea cu montura fixa este de 400 de W din cate am vazut eu problemele sunt mai multe la tine , depinde fff mult de acordarea antenei , puterea cu care emite statia real ... poti rezolva toate problemele astea este sa te duci la cineva care are un powermetru si un reflectometru . pui reflectomertu intre statie si antena si vezi cu ce putere emite statia si ce putere se intoarce in statie , eu am un albrecht 5100 si o antena Midland ML145 reusesc sa emit cu ea pana la 20 de km in conditi atmosferice bune (zile senine ) am reusit cu statia si antena , pusa pe o sursa de 80 de A si antena pusa le etajul 8 pe balcon , sa emit din slatina in caracal , am vb atunci cu un coleg de pe un tir care avea un amplificator de 100 de w montat intre statie si antena

Sunt cunoscut de cinci ani pe acest forum sub nick-ul de marlanu si asa va ramane,marlanu vine de la marlanu de la trazniti in nato,in urma cu cinci ani aveam 120 Kg si 1,9m inaltime de acolo mi se trage si nick-ul :rade: ,multumesc pentru raspuns

1. Nick-ul tau nu ma incurajeaza prea mult sa-ti raspund, nu te supara, dar poate ar fi o idee buna sa ti-l schimbi. Categoria aceea impreuna cu cocalarii imi provoaca repulsie. Sper ca l-ai luat "la plesneneala"...2. Banda CB este plasata in acel domeniu de frecvente (27 MHz) tocmai pentru a impiedica propagarea la distante mari a undei de suprafata. In acest fel pot exista mii de utilizatori concomitenti ai frecventei... Iti imaginezi ce ar fi daca s-ar auzi toata lumea cu toata lumea pe acea frecventa, ar fi un vuiet continuu si atat. Deci, practic nu poti acoperi prea mult in CB indiferent de putere. Daca ai statii care lucreaza in SSB si puteri de ordinul sutelor de W, poti uneori atinge 100Km, dar nu mai mult. Si e foarte bine asa... intotdeauna se vor gasi "lunatici" care sa perturbe banda, de exemplu langa Vintu de Jos este un handicapat care chiuie toata ziua la statie... din fericire nu poate sa bata mai mult de vreo 5km... La Izvin, in Jud. Timis este altul care grohaie si face ca posedatu'... la fel... 5Km :ras: 3. Antena aceea ML145 e gandita sa aiba un plan de masa masiv, caroseria autourismului de obicei. Deci pe acoperis nu va avea acest plan de masa si va merge foate prost... daca stai intr-o zona fara paraziti electrici, merita mai degraba sa-ti faci un dipol pentru acea banda. E de fapt o simpla bucata de sarma de cupru de 1,25mm diametru, lunga de 11m, taiata in doua jumatati (egale). la mijloc se poate lega (pt incepatori) direct cablul coaxial. Apoi cu un swr-metru cauti sa tai din cele 2 brate (sau sa adaugi) pana ce o aduci la un swr cat mai mic... ideal 1:1,1 - 1:1,5. Poti sa te duci pana la un swr 1:2 fara risc de a-ti strica statia, peste deja este inacceptabil. Merge foarte bine si este mult mai ieftin decat sa dai banii pe antene verticale...Hai succes!PS... daca iti schimbi nick-ul o sa-ti zic si 73 de 233YO161 / F/YO6PMX... :limb:

Pentru receptie, daca ai spatiu suficient pe bloc, o antena Yagi de 3 elementi este solutia.Altfel o antena Sirio verticala de 6m montata tot pe bloc.Ideea este sa ai vizibilitate in toate directiile si sa nu ai langa antena obiecte metalice care sa-i perturbe functionarea.Poate si un preamplificator la intrarea in statie, dar daca dai pe emisie este ars instantaneu.

Poate si un preamplificator la intrarea in statie, dar daca dai pe emisie este ars instantaneu.

De ce sa fie ars, se pune un circuit cu releu cu ajutorul caruia semnalul ocoleste preamplificatorul cand statia este comutata pe "emisie".Exista si amplificatoare de emisie pentru statii CB care contin si preamplificatoare pentru receptie iar comutarea se face cu 2 relee. Am si eu unul.

Din proprie experienta pot sa spun ca nu recomand montarea si utilizarea unui preamplificator pt receptie pe intrarea unei statii CB. Motivul ar fi ca un astfel de preamplif, amplifica pe langa semnalul util si zgomotul din banda si toate semnalele parazite iar in 27 mhz sunt destule prin zonele urbane. In cel mai bun caz un preamplificator cu circuite acordate la intrare si cu o banda ingusta si o antena inchisa din punct de vedere electric gen dipol inchis sau delta loop sau altele asemenea.

Aici te contrazic putin, in cazul CB depinde de calitatea elementelor active ale preamplificatorului.S-ar putea ca zgomotul pe care il auzi sa fie propriu primului tranzistor din preamplificator si nu benzii respective. Trebuie ales un tranzistor cu performante cat mai bune in ce priveste factorul de zgomot, iar regimul tensiuni/curenti ales sa fie cel recomandat de catalog pentru a obtine acel factor de zgomot, care la randul sau trebuie sa fie MAI MIC decat zgomotul primului tranzistor din statie. Daca nu sunt indeplinite aceste conditii iese o mare varza, preul va face mai mult rau decat bine.Cea mai buna varianta care o vad pt CB ar fi un mosfet dubla poarta sau un trz cu arseniura de galiu din seria MGF urmat de un tub electronic (bineinteles cine are rabdare sa faca asa ceva).In sprijinul afirmatiilor de mai sus:trebuie tinut cont ca banda de 27MHz este destul de "silentioasa". Cu cat urcam mai sus in frecventa in domeniul undelor scurte, cu atat receptiile sunt mai silentioase. Benzi cu adevarat zgomotoase sunt cele de 3.5 si 1.8MHz. Asta pentru ca parazitii atmosferici sunt receptionati cu atat mai bine cu cat receptorul coboara mai jos in frecventa. In plus, parazitii de orice fel afecteaza amplitudinea semnalului si nu frecventa sa deci transmisiunile CB cu modulatie de frecventa sunt destul de imune la astfel de paraziti.

Ai si tu dreptate insa iti raspund cu o intrebare retorica: ce faci cand prin zona ta din oras sunt enshpe echipamente si retele de calculatoare, iluminat stradal care iti baga tot felul de zgomote in banda de 27 ? Eu n am gasit prea multe solutii iar schimbarea domiciliului nu ma tenteaza si nici renuntarea la CB.

Zgomotele din CB sunt foarte bine atenuate din filtrele existente in unele statii CB, care au filtre ANL si NB, fara a pierde simtitor din sensibilitatea transceiverului respectiv. Majoritatea statiilor mobile insa nu au filtre pentru a preveni zgomotele care apar cand dispui o astfel de statie pe masina sau intr-o zona cu perturbatii radio si electrice. Se pot construi filtre pe alimentare pentru acesta problema.

Ai si tu dreptate insa iti raspund cu o intrebare retorica: ce faci cand prin zona ta din oras sunt enshpe echipamente si retele de calculatoare, iluminat stradal care iti baga tot felul de zgomote in banda de 27 ? Eu n am gasit prea multe solutii iar schimbarea domiciliului nu ma tenteaza si nici renuntarea la CB.

Da, este posibil ca unele aparate si echipamente moderne care s-au inmultit in ultimii ani sa "paraziteze" inclusiv benzile superioare ale undelor scurte chiar si transmisiunile MF.Cand am scris "parazitii de orice fel" m-am gandit la cei atmosferici si cei provocati de motoare electrice, etc. In cazul tau ar trebui mai intai identificata calea de patrundere a parazitilor in receptor, ori prin alimentare ori pe calea de rf (prin antena). Daca transceiverul e stationar si - presupun - alimentat de la retea ar trebui sa incerci intai niste filtre pe linia de alimentare, cum spunea si Terry34, poate se rezolva. Nu toate calculatoarele si echipamentele contin circuite eficiente pentru a impiedica parazitii produsi de ele sa patrunda in reteaua de 220V. Si eu am constatat in anumite zile sau intervale orare ca banda merge foarte prost, se aude rau si sunt diverse zgomote suparatoare inclusiv pe camp (pe sosea), departe de oras. Dar nu se intampla des si de aceea fenomenul l-am pus pe seama activitatii solare in special datorita faptului ca in seara/noaptea acelor zile, neplacerile dispareau ca prin farmec ...