Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Numărător decadic, numărător de roți


Vizitator marcelbanu

Postări Recomandate

Vizitator marcelbanu

Sper că postez la locul potrivit...

Îmi fac o dioramă cu trenulețe electrice.

Automatizarea o fac cu relee electromagnetice, digital se pot face confuzii

și crea accidente...

 

Ce vreau să-mi fac este un numărător-comparator de roți.

Adică pleacă trenul din stație, cu 10 roți.

Ajunge într-un punct al traseului unde obligatoriu trebuie să ajungă tot 10 roți,

asta pentru a putea ridica, să zicem, o barieră.

Presupunînd că trenul se poate opri în dreptul barierii, neavînd cele 10 roți

bariera nu se mai poate ridica, decît dacă trec cele 10 roți...

Sau nu poate pleca un alt tren pe traseu dacă primul nu are zece roți în punctul de destinație.

 

Dacă are cineva o idee...

 

Pe scurt numărător1, numărător 2 o poartă ȘI iar de aici

semnalul să ajungă în baza unui tranzistor de unde să pot excita un releu...

Mulțumesc !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns
Vizitator marcelbanu

@Dr. L

Exemplul era de 10 roți, dar pot să fie mai multe sau mai puține.

Nu vor fii niciodată două trenuri cu acealași număr de roți.

Deci, va fi un nimărător la plecare iar altul la sosire. Și bineînțeles comaparatorul

sau o poartă (circuit logic) ȘI.

 

Te rog, un exemplu de integrat, sau model să știu ce să iau dacă găsesc.

Mulțumesc.

Link spre comentariu

O alta posibilitate ar fi asta:1. Un releu bistabil (electromecanic sau electronic) este in starea initiala S si comanda bariera sa fie sus.2. Un numarator reversibil asteapta in pozitia 0.3. Un senzor A la pornirea din gara sesizeaza trecerea rotilor si provoaca avansul numaratorului pana la N.4. Un senzor B inaintea barierei sesiseaza aparitia trenului si basculeaza releul in pozitia J (jos bariera).5. Un senzor C dupa bariera sesizeaza trecerea rotilor, trimite impulsuri spre alta intrare a numaratorului care isi decrementeaza continutul (numara invers N-1, N-2...).6. Cand ajunge la 0 (daca nu s-au pierdut vagoane) numaratorul trimite un puls care readuce bistabilul in S si ridica bariera. Suntem din nou in starea initiala 1.In caz de eroare bariera ramane jos si sistemul trebuie resetat manual.Un numarator reversibil CMOS este 40193 cu 16 stari/capsula (pot fi montate doua in cascada si ajungi la 16x16 stari). Trebuie sa te hotarasti la numarul maxim de roti numarate. Atentie la senzorii folositi (fotoelectric, contacte, magnetic) fiindca contactele multiple iti dau erori.

Link spre comentariu

Si mai exista in arhiva revistei Tehnium o multime de aplicatii ale CDB-urilor (numaratoare, serii de implsurii etc.) folositoare tie. Succes. As mai vrea sa adaug ca multi useri cer tot felul de scheme si solutii la problemele lor; daca ar avea rabdare sa descarce acea arhiva, s-o "rasfoiasca", vor gasi acolo o adevarata comoara..(desigur cu adaptari, modernizari, modificari).E valabil si pentru tine!.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator marcelbanu

@Drl, gica70 și Ticu,mulțumesc de răspunsuri.Ca și senzori vreau să folosesc optocuploarele folosite la mous-uri, cele ce se utilizează la rotița de scrool.Chestia cu revista Tehnium, o făcusem înainte să întreb aicidar arhiva e foarte stufoasă.Oricum, mulțumesc pentru răspunsuri.

Link spre comentariu

Dupa parerea mea, solutia pe care o vrei e destul de complicata si destul de nesigura.M-am jucat si eu putin (da' putin) cu automatizarea unei diorame, asa ca am vagi idei despre ce vrei sa faci si mi se pare mai usor realizabil un sistem de senzori plasati astfel incat sa permita celui mai lung tren pe care-l ai sa intre/iasa din zona controlata.In cazul barierei, pui inainte si dupa bariera cate un senzor la o distanta suficienta pentru cel mai lung tren, cu o logica XOR. Cand nu e nici un tren in zona controlata, bariera e ridicata. Cand un tren intra in zona, senzorul respectiv comanda inchiderea barierei. Cand trenul iese (celalalt senzor activat), bariera se ridica.In mod asemanator se pot gandi scenariile pentru toate celelalte situatii (macazuri, gari...).Repet, parerea mea.

Link spre comentariu
Vizitator marcelbanu

Ideea de a număra roțile mi-a venit studiind realitatea și anumede ce atunci cînd un tren oprește într-o haltă dar acolo se află și o trecere la nivel cu calea ferată, bariera nu se ridică.Și am observat la cîțiva metri de trecerea la nivel, lîngă șine,o cutie neagră la care soseau niște cable legate la șinede o parte și de alta a capetelor șinei între capete un izolator.Urmărind plecarea trenului din haltă,am observat că după ce ultima roată a trecut de acea conexiune,la scurt timp, bariera s-a ridicat.Pentru a face gabarit trenului următor, sau a altuia din sens invers,după ca primul a intrat, a trecut de un macaz și s-a oprit,obligatoriu ultimul vagon trebuie să se afle la o distanță de siguranță astfel încît trenul ce urmează să treacă să nu provoca un accident prin lovirea acelui vagonrămas în gabaritul liniei adiacente.Cu un mic senzor de greutate (microcontact) nu pot realiza schema deoarecevagoanele nu sînt așa de grele încît să apese ferm pe acel microcontact.

Link spre comentariu

Mi-am adus aminte de niste observatii:1. La titlul topicului: numarator decadic inseamna in baza de numeratie 10, ori pentru scopul propus se poate folosi orice baza. Mai raspandita este baza 2, deci nu se supara nici cu un numarator binar...2. Iar la ideea de baza cu doua numaratoare, pentru compararea continutului lor (cand numarul poate fi oricare intre 0 si maxim) nu e suficienta o poarta SI (sau de alt tip cum vom vedea mai jos). Trebuie comparate toate perechile de iesiri corespunzatoare ale numaratoarelor (bitul 0 cu bitul 0, 1 cu 1, 2 cu 2, s.a.m.d.). De exemplu continutul in binar poate fi 0000101 care trebuie comparat cu 0100110 (7 biti, numar maxim 128). Trebuie comparate 7 perechi de biti cu 7 porti si de-abia apoi o poarta SI cu 7 intrari sa confirme coincidenta tuturor perechilor.3. In varianta cu 2 x 4017 - numarator decadic cu 10 iesiri decodate, numar maxim 100 - avem 20 de iesiri (biti) de la un numarator care trebuie comparate cu alte 20 de iesiri de la alt numarator, cu 20 porti, si de-abia apoi un SI cu 20 de intrari!4. In ce priveste portile SI propuse pentru comparatia perechilor de biti, ele nu sunt adecvate fiindca detecteaza numai coincidenta starilor 1 (ambele sus), pe cand noi trebuie sa detectam si coincidenta starilor 0. Probabil XOR cu 2 intrari s-ar potrivi mai bine.Si mai duci si 7 sau 20 de fire pe macheta intre numaratoare, intr-un mediu cu paraziti.Daca punem totul pe hartie, schema mea cu numaratorul reversibil o sa ti se para simpla... Nu am facut automatizari de trenulete, asa ca sa nu mi-o iei in nume de rau daca spun banalitati sau prostii in legatura cu senzorii:Nu s-ar putea folosi mici magneti lipiti pe fundul fiecarui vagon (cel mai mic in comert am vazut disc de 3 mm diametru si 1 mm grosime)? Exista senzori magnetici de pozitie monopolari cu efect Hall, mici cat un tranzistor si cu 3 fire, care contin de fapt detectorul Hall, un amplificator si o poarta logica care basculeaza atat timp cat senzorul este apropiat de polul unui magnet (de exemplu polul nord).Altii, bipolari, basculeaza la apropierea de nord, apoi raman asa pana se apropie un pol sud s.a.m.d.Poate iti foloseste ideea, eventual la altceva.

Link spre comentariu
Vizitator marcelbanu

@Ticu

 

Mulțumesc de observații !

Voi testa schema postată de tine, să văd cum se potrivește.

Ca senzori intenționez să folosesc optocuploarele din mouși

cele folosite la rotița de scrool.

Am demontat și am deja vreo opt bucăți.

Sînt abia la început cu montajul.

O să revin cu noutăți...

 

Mulțumesc !

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator tyc

Realitatea e alta...la calea ferata se folosesc inductorii de cale ,cu 3 frecvente diferite.Numaratoarea rotilor nu se face in realitate,doar viteza relativa a fiecarei roti se masoara,pt antipatinaj.Poti sa pui o eclisa opaca in dreptul fiecarei osii,eclisa care trece prin optocuplor si intrerupe fluxul luminos generand astfel un impuls(negativ).Si cand ai 10 inreruperi,se actioneaza bariera.

Link spre comentariu

Arhivat

Acest subiect este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări