Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
dividivus

DIY remote subwoofer controler pt amp Boss REV-455

Recommended Posts

Am un amplificator auto care are iesire pt o telecomanda (cu fir) cu care se poate regla filtrul de joase si puterea bassului redat (bass boost). Telecomanda trebuia cumparat separat (nu merita pretul) si acum vreau sa fac unul singur. Conectorul este de tip "telefon" cu patru contacte.Ma gandeam ca pentru telecomanda trebuie sa pun doua potentiometre asemanatoare cu cele care sunt pe amplificator pt functiile respective ("low pass filter" si "bass boost"). Ma gandesc ca cele 4 contacte care sunt la iesire trebuie sa leg astfel: primele doua (sa zicem 1 si 2) la unul din potentiometre, iar urmatoarele doua (3 si 4) la celalat potentoimetru.1. Prima intrebare ar fi ca daca pot sa incerc asa, si ce s-ar putea intampla daca trebuia legat contactul 1 cu 3 si 2 cu 4 sau alta varianta (1 cu 4 etc.)2. Este de ajuns sa folosesc numai potentiometre sau mai am nevoie de inca ceva (de exemplu rezistori sau altceva)3. Cand am desfacut amplificatorul pt fotografi am observat ca doua rezistente sunt "putin" prajite. Banuiesc cand s-a intamplat (din gresala am scurtcircuitat pt mai multa vreme subwooferul) dar a declansat dupa vreo 5 secunde circuitul de protectie contra scurtcircuit. Nu s-au ars rezistentele, nu este nici o problema cu functionarea amplificatorului, dar preventiv (in cazul in care as repeta accidentul si s-ar arde aceste rezistente as dori sa aflu valoarea lor cat timp se mai poate citi codul color). Prima este "portocaliu" deci =3 Al doilea se pare ca este "portocaliu" sau poate fi "rosu" =2, deci nu face pana acum mare diferenta intre 33 sau 32 (daca al treilea este ce banuiesc) Al treilea se pare ca este "negru" (deci nu pune nici un zero deci R=33 sau 32 ohm), dar n-as pune gatul pt asta. Ar putea fi si "brun" care ar rezulta 330 sau 320 ohmi. (rezistentele au toleranta de 5%).Intrebarea este daca pot fi de 330 sau 320 ohmi. E adevarat ca daca as masura cu un multimetru ar fi bine, numai ca atunci nu aveam la mine si acum nu am chef sa scot iarasi scaunul si dupa aceea ampul si sa deschid (era pus acolo de doi ani, a trebuit sa folosesc flex-ul pt a taia suruburile cu care am fixat)Va multumesc anticipat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rezistente "putin prajite". Cand ma uit la amplasarea lor, sunt in apropierea intrarii semnalelor mari, la care folosesc ocazional un radiocasetofon Becker 2x20 W, in rest ascult de pe un MD mortabil la intrarile RCA cu semnal mic. Poate ca casetofonul a "prajit" rezistentele?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tot aceleasi rezistente. Al treilea rezistor (HR201) SIGUR are banda a treia "negru". Aseamana cu culoarea bruna, dar fotografia este de vina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

eu tind sa cred ca telecomanda asta lucreaza in tensiune ... adica operationalele alea care comanda bass boostul si ce mai ai tu acolo - sunt comandate in tensiuneadica acolo in mufa tu poti avea o iesire de +12 V, masa, si 2 intrari pt fiecare reglaj, iar conexiunile se fac precum la corectoarele de ton care lucreaza in tensiune - adica +12 pe pinu` 1 al potentiometrului, masa pe pinul 3 si de pe pinul 2 (cursorul) se da comanda operationaluluiPS: scuzati eventuale greseli ... is mahmur dupa o noapte de baut :drinkers: :partyman: :drinkers: :partyman: :drinkers: :partyman:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc pt ajutor.Chiar astazi am aruncat la gunoi un televizor "Telecolor" de unde am recuperat niste potentiometre. Am 3 buc 5K-LIN4-7 si una de 100KLOG6-7.Intrebarea mea ar fi daca pot folosi astea (am nevoie de 2 potentiometre, deci daca 5K-LIN4-7 este bun atunci nu trebuie sa cumpar).O sa masor daca am 12 V la una din iesiri (pinul 1 sau alta).

Share this post


Link to post
Share on other sites

galben=pin1verde=pin2rosu=pin3brun=pin4Am masurat rezistenta cu amplificatorul oprit:Intre pin1 si masa (caroseria) este 70 ohmiIntre pin3 si masa tot 70 ohmi arata.Intre pin1 si pin3 este 0 ohmiIntre pin2 si pin4 rezistenta este infinita (practic).Am selectat LPF si cu amplificatorul pornit am masurat: Daca masor rezistenta intre pin1 si pin2 se aude un zgomot la difuzoarele din stanga si arata apx. 2 KohmiDaca masor rezistenta intre pin1 si pin4 se aude un zgomot la difuzoarele din dreapta si arata apx. 2 KohmiDaca masor rezistenta intre pin3 si pin2 sau pin4 nu se intampla nimic (nici un zgomot dinspre difuzoare, rezistenta este spre infinit).Nu se schimbau valorile chiar daca selectam potentiometrele de pe amplificator la minim respectiv la maxim.Nu am gasit vreo tensiune intre masa si oricare pin si nici intre pini (nici AC si nici DC)Am folosit um multimetru analogic, vechi, dar bun (ceva japonez, Noris multimeter VM 100).Stie cineva cum sa leg potentiometrele?Rog pe moderatori daca cred ca nu aici este locul subiectului sau daca cred ca in alta parte decat "Auto sound" as primii mai multe sfaturi, atunci sa mute acolo subiectul. Multumesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

din ce ai zis mai sus ..... nu prea vad vreo rezolvare (eu cel putin)incearca sa urmaresti traseele care vin de la pinii mufei si vezi unde duc ... poate duc la un integrat pe acolo ... si cauti datasheetul pe net si vezi ce si cum ........

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poate ca este doar pt "balance" (desi atunci ar trebui sa fie si pe amplificator), spun asta pt ca am zis ca odata se auzea un zgomot pe stanga si pe urma pe dreapta. Oricum o sa incerc sa conectez. Mersi pt sfaturi.

 

Pe fotografia DSC00355.jpg de mai sus se vad traseele, parca se duc catre KIA4558S, spre Selectorul LPF (are butonul din cupru) respectiv spre potentiometrele care regleaza Bass boost si LPF level.

 

Rectific: si intre culoarea pin3 si pin2 respectiv pin4 este apx. 2 Kohmi.

 

Pana la urma m-am lamurit. Am gasit asta pe net http://car-audio-video.com/catalog/prod ... ts_id/1250

 

Este un control al nivelului (level control), ma gandeam ca este o prostie un "balance" daca merge numai subwooferul (oarecare logica are daca folosesi doua subwoofere, unu la fiecare canal), de aceea se auzea mai tare stanga/dreapta ca acum folosesc in TRI-MODE.

 

Intrebarea mea acum ar fi urmatoarea: cum sa conectez cele patru pin-uri (intre pin1 si pin3 R=0 ohm, practic raman 3 cabluri) la un singur potentiometru. Poate ca se poate seta si un "balance", de aceea are 4 cabluri, dar nu ma intereseaza, numai reglajul volumului vreau sa fac.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gata, am rezolvat treaba. Adi, multumesc pt ajutor.Am legat pin1 cu pin3 si pin2 cu pin3 si am montat potentiometrul pe bord. Merge bine, doar ca trebuie sa inlocuiesc candva potentiometrul pt ca am pus unul linear si ar fi mai bun unul logaritmic. Noroc ca am una, o sa montez curand.Toate cele bune.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Este un control al volumului, merge doar atunci cand este selectat filtrul de trece joase, asta este bine pt ca in curand o sa iau un HU nou, ampul o sa "hraneasca" doar subul, restul (o pereche de JBL GTO636, si una de SAL BCX10S care va fi inlocuit cu un JBL GTO 526) vor merge amplificati de la HU, pana cand o sa iau inca un amplificator mic pt astea. Este bine cand poti selecta separat volumul la care sa mearga subwooferul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.