Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
ionut20

Help//senzor atingere pt. veoza

Recommended Posts

salutare forumisti,am si eu o mare rugaminte: are careva o scema pt un senzor ca cele folosite in veozele alea de bazar(chinezarii curate :toimonster: ) care actioneaza asupra luminii la atingerea corpului veozei???prob care e: m-a rugat o cnostinta sa-i repar o astfel de veoza care refuza sa se mai aprinda.....dupa ce am desfacut-o am gasit o mica cutiutza pe care scria ""touch switch""; inca dinainte sa o deshid m-a izbit un miros puternic de componente "prajite" :tonqe: si...lool inauntru un fost tranzistor era facut scrum si abea mai atarna corpul de picioruse, imediat langa o componenta ce semana cu un rezistor era rupta in doua(lterior am tras concluzia ca era un diac). Akuma nici presupusul tranzistorul nu stiu exact ce era asta e probleam: arata ca un npn de mica putere gen BC546 si conform cablajului destul de afumat am tras concluzia ca era de fapt elementul ce actiona becul. pe cablaj mai era si un cip dinacele turnat pe placa asa ca......... :toimonster: de aceea oscilez intre: un intrerupator pe fir :smt003 sau un senzor nou conectat la carcasa veozei :weedman: daca are careva o schema ce se poate pune in practica pls help me :prayer: :prayer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

scuzati greselile dar din pacate tastatura imi face figuri la anumite taste(poate ar trebui sa o schimb)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Kimnotyze

Nu cumva ti s-a ars triacul ce comanda becul? Ansamblul diac - triac l-am intalnit si eu in acele cutiute "touch switch" impreuna cu un circuit integrat de comanda. Sincer nu se merita reparata cutiuta, decat daca esti absolut sigur ca nu s-a ars doar diacul si triacul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O solutie: tot in acel bazar ar trebui sa se gaseasca si acea cutiuta ca piesa de schimb si schimbat din start acel triac plesnit cu unul mai rapid (z0105, z0107), sau reparata cea veche daca ai norocul sa se fi busit doar el, asa cum ti s-a spus mai sus.Eu asa am facut la cateva.Bafta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu este nevoie ca triacul sa fie rapid deoarece comuta la frecventa retelei. Trebuie sa aiba in schimb un curent de poarta cat mai mic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

merci in primul rand de reply-uri,intradevar componentele arse sunt dupa cum a sris si Kimnotyze diacul si triacul care comanda becul restul pcb-ului nu pare a fi afectat(avea doar un strat de funingine pe toate componentele datorat triacului :rolleyes: ) o sa incerc sa le schimb si vom vedea ce iese.nelu F aplicatia este foarte interesanta, tnxacuma scot datasheetul integratului sa vad ce zice acolo pt ca din pacate montajul din pdf este alimentat la 110V/60Hz :partyman:

Share this post


Link to post
Share on other sites

ah,am uitat sa mai pun o mica intrebarecare imi zice si mie denumirea la un triac, ca nush nici ce sa cer la magazin, care sa corespunda la urmatoarele cerinte:tensiune de lucru 220Vfrecventa 50Hzcurent de poarta cat mai mic sarcina pe care sa poata sa o comute: 40W/220V ~ 0.2Amerci anticipat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

BT135 sau 136vezi, configuratia pinilor difera la triacurile in capsula "BC" fata de cele in capsula "BD".Am schimbat si eu odata triacul de la un astfel de "senzor" si apoi a mers. Dar mai am acasa unul defect si inlocuirea triacului nu a fost suficienta. (integratul defect).

Share this post


Link to post
Share on other sites

merci de informatie ONE, o sa schimb triacul sa vad daca mergeoricum acum sunt ocupat cu altceva(mi s-a ars monitoru la calculator) si de aceea nici nu am mai intrat pe forum de cateva ziledin nou tnx :smt006

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.