Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
raduadi

Amplificator cu LM4766T (2x30W RMS)

Recommended Posts

Salut. :smt006

 

Ce parere aveti de schema asta si PCB-ul alaturat. Credeti ca se mai poate modifica ceva prin ea sa fie mai bine - vede careva ceva greseli?

Schema generala

Posted Image

 

 

Sursa am inteles ca trebe sa fie de 30V dubla infasurare. Ma ajuta cineva sa-mi construiasca traful dar nu stiu exact ce tensiune si ce amperaj trebe sa scoata. Pe sursa o sa mai fie niste condensatoare de 4700uF si restul de piese. Credeti ca o sa mearga? Se pot alimenta 2 astfel de amplificatoare direct din aceeasi sursa?

 

Va multumesc anticipat pt raspunsuri. :partyman:

Share this post


Link to post
Share on other sites

RG nu are ce cauta acolo.pentru functia MUTE cand vrei sa cante conectezi pinii printr-o restenta de 10k la minus, iar pentru a il pune in mute intrerupi alimentarea pinilor 6 si 11 de la minus, nu trebuie regulatorul de tensiune.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut :smt006

 

Mersi de raspuns(corectari), schema e luata de pe situl National Semiconductors (e desenata de mine dupa PCB). Ma gandeam eu ca merge si fara regulatorul ala de tensiune (schema e si pt LM4765 care are si standby si e facut sa ai 2 switchuri: mute si standby, probabil de aia au pus regulatorul ala, care de altfel nici nul gasesc pe piatza).

 

Documente National Semiconductors:

 

Pagina web amp:

http://www.national.com/pf/LM/LM4766.html

Datasheet:

http://www.national.com/ds.cgi/LM/LM4766.pdf

PCB recomandat:

http://www.national.com/appinfo/audio/files/LM1876_4765-66_DemoBrd_Views.zip

Eval Board Gerbers:

http://www.national.com/appinfo/audio/files/LM1876_4765-66_Gerbers-001.zip

Lista piese recomandate:

http://www.national.com/appinfo/audio/files/LM1876-LM4765-66_BillofMaterials_Web.pdf

 

Pt cine e interesat mai sunt cateva PCB-uri de referintza:

http://www.national.com/appinfo/audio/0,1819,968,00.html

 

Am niste intrebari pt cei care se pricep mai bine ca mine (si is multi :yawinkle: ):

 

1.Are careva idee cei cu rezistorul RG=2R7(e destul de mic) intre masa de la intrare (IN-) si masa amplificatorului (GND)?

 

2.Am inteles ca nu e bine sa pun condesnsatoare ceramice in amplificatoare dar sunt f bune pt fitrat alimentari (eu am doar un condensator film metalizat in rest sunt ceramice :rolleyes: , e de rau???)

 

3.Nu gasesc condessatoare film metalizat de 1uF in Brasov - vanzatorul de la Mikado mia recomandat sa pun de 680nF/63V film metalizat - credeti ca este bun???

 

4.Nu gasesc condensaatoare de 68uF electrolitice in Brasov, se pot inlocuii cu altceva pe schema?

 

5.Daca vreau sa folosesc amplificatorul cu PCul, imi mai trebe preamplificator?

 

6.Pe iesirea audio am inteles ca ar fi bine sa pun o rezistenta de 10R/1W cu o bobina de 0.7uH bobinata pe ea. E OK?

 

7.Pe Vee si Vcc ce tip de sigurante se pun? (daca se pot pune)

 

8.Ramane intrebarea cu sursa: cam ce amperaj trebuie sa aiba sa pot alimenta 2 astfel de amplificatoare din aceeasi sursa???

 

9.Pt control de volum se pune un potentiometru log de 10k pe intrare???

 

10.Va multumesc anticipat pt ajutor. :prayer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asteas de la ei de pe site (nationalS), un calculator pt piesele necesare si cateva indicatii, zic eu, utile. (mic, dragutz, concis) NU este doar pt LM4766, mai sunt cateva pe acolo

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. RG nu stiu de ce e pus acolo, dar parerea mea e ca trebuie scos2. pune de toate ceramice ca nu tuseste (alea de 0.1uF)3. merge4. in datasheet Ci e de 22uF , deci poti pune unu de 22u5. depinde de placa ta de sunet, va merge si fara preamplificator, dar daca vrei mai tarziu sa ii pui un preamplificator o vei putea face si dupa6. e OK7. nu e nevoie de sigurante, circuitul are protectie interna la supracurent8. depinde de impedanta boxelor folosite, insa nu va fi nevoie mai mult de 3A pe canal, in medie sub 2A pt un canal, vezi in datasheet la pagina 12 "AUDIO POWER AMPLlFIER DESIGN" ai acolo formulele de calcul pentru tensiune si curent, ceea ce obtii de acolo sunt intensitati maxime.9. pentru volum poti pune un pot de 10k insa ar fi mai bine unul liniar, cu unul log cresterea volumului va fi exponentiala, nu liniara, dar daca nu i unul liniar merge si log10. spor la treaba

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am mai modificat cate ceva cu programelul de la National Semiconductors. RB-ul ala apare in multe scheme de la ei - momentan o sal las sa vad ce se intampla.Mersi mult de raspunsuri. :prayer: Sper ca o sa se auda fain. Bye now :smt006

Share this post


Link to post
Share on other sites

SalutPe semnalul de iesire OUT+ am vazut in mai multe scheme o rezistentza de 10 ohm/1W in paralel cu o bobina mica de 0,7uH (bobinata chiar pe rezistor sau langa). Ce credeti, e bine sa pun si eu sau nu??????????

Share this post


Link to post
Share on other sites

ce usor ma las influentzat :smt003 o sa pun si alea, ma uitam pe net ce fac ca nu prea stiu eu bine... o sa pun chiar valorile alea cas si in datasheet 10R/1W in paralel cu 0,7uH.bye now :smt006 - cica mia venit piesa - tari astia de la mikado te anuntza prin sms :yawinkle:

Share this post


Link to post
Share on other sites

SalutE bine calculata bobina asta??? Imi poate explica si mie cineva ce sunt celelate valori calculate ca nu inteleg prea clar despre ce e vorba. Mersi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

daca te referi la bobina de pe iesire, pui 12-15 spire cu diametrul bobinei de 1cm, iar diametrul sarmei de 1mm; inauntrul bobinei bagi resitenta si lipesti capetele bobinei de picioarele rezistentei, lipesti resitenta pe cablaj si ai terminat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am modificat PCB-ul, seamana cu cel original de la National Semi dar are bobina in paralel cu rezistorul de 10ohmi pe iesire si un potentiometru de volum pe intrare. Apare o mufa stereo de intrare si la iesire am pus un conetor din acela care prinde firul cu un surub mic. Alimentarea de face prin fire lipite ce cupru de vreo 2-3 mm care vor venii perpendicular pe placa. Functia Mute nu cred ca o mai pun (ca nu vad rostu), stanby LM-u asta nu are .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vreau sa fac PCB-ul dublu pt ca cam peste tot pe forumuri am inteles ca chipurile asteas f pretentioase la trasee si asta fiind al lor pe site ma gandesc co fi bun.

 

AM o intrebare urgenta: E vreo problema daca nu leg MUTE (pin6-11) la nimik?????????

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.