Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Catalin C.

Probleme radio cu lampi

Recommended Posts

Am o problema la un radio cu lampi Blaupunkt. Schema este foarte asemanatoare cu cea din atasament. Problema lui este ca in afara de paraziti (destul de tare) si Radio Romania (foarte foarte incet) nu prinde nimic altceva. A avut defecta partea de alimentare dar am rezolvat-o inlocuind lampa redresoare cu o dioda cu siliciu. Binainteles ca am pastrat si lampa originala (filamentul este inseriat cu filamentele celorlaltor lampi). Mai e cineva pe aici care are preocupari asemanatoare si m-ar putea ajuta?

 

Edit: nu merge sa atasez. Schema este aici

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest mister_rf

In primul rand ai grija ca radioul se alimenteaza direct de la retea si ai toate sansele sa fie cu faza la masa... Este indicat sa notezi care este pozitia stecherului la priza pentru care nu ai faza la masa. Oricum exceptand antena si borna de pamant care se pot cupla prin condensatoare mici 470pF-1nF/400Vcc-630Vcc, aplicarea sau culegerea unui semnal AF la/din radio nu se poate face deoarece valoarea necesara de condensator permite trecerea unui curent periculos catre utilizator...

 

Da, solutia este o antena bine izolata si degajata care va face minuni...

Totusi cred ca ti-ai produs singur o serie de perturbatii cu dioda cu siliciu. :smt003 Pentru a atenua efectul pragului de deschidere la o dioda cu siliciu se monteaza paralel pe acesta o capacitate ceramica de 2.2-4.7nF si dubleaza condensatorul electrolitic de filtrare cu un condensator ceramic. O alta idee este sa inseriezi dupa dioda o mica bobina de soc, 20-50spire pe un miez de ferita, urmat de o capacitate de filtrare 100-220nF/400-600Vcc la masa. De asemenea un filtru de retea pus pe alimentare la intrare, mai taie din perturbatiile induse pe alimentare...

Share this post


Link to post
Share on other sites

AAF-ul merge foarte bine, parazitii ii reda foarte puternic. Doar singurul post pe care il prinde se aude foarte incet. Multumesc pentru raspunsuri, o sa-l iau la puricat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

daca nu iese cu ce ti-au recomandat ceilalati ..incerca ce-ti recomand si eu .avut aceasi problema cu un electronica.. nsdecare cam in genu lu darkle... sau com so scrie si am schimbat ech81 (parca hexoda-trioda in demodulare si af ) si ecc85 ala din tuner fm si acu mere f bn .daca se auzea si zg de fond si parazitii ai fi schimbat doar el84.. sau echivalentu care il are pe final. sorry da nu am vasut schema . bafta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.