Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Nemesis

Ce inseamna ecran static?

Recommended Posts

Guest mister_rf

De cele mai multe ori este chiar o folie de Cu, izolata, intre primar si secundar, echivalenta unei singure spire, conectata in exterior la un capat si care foloseste daca doresti sa faci filtrarea perturbatiilor din retea... :smt001

Link to post
Share on other sites

Cam asa ceva stiam numai ca nu eram sigur si voiam sa aud si parerea altora :finga: .Eu vreau sa folosesc un toroidal de vreo 1200 w ca sa alimentez 2 amplificatoare de 300w/8ohmi. Cum statia care va contine transformatorul si respectivele amplificatoare nu va avea de obicei vreo legatura cu impamantarea (din cauza prizelor din care va fi alimentata statia pt ca putine au si impamantare) nu cred ca merita sa mai dau inca vreo 10 % din pretul trafului pt acest ecran. Cu alte cuvinte as fi curios ce influenta ar avea perturbatiile din retea transmise din primar in secundat asupra unui amplificator audio alimentat de la acel traf. Pt traful ala de 1200 w costul unui ecran de ala ar ajunge cam pe la 35 lei ceea ce mi se pare cam mult.N-ar fi oare mai indicat ca de aia 35 lei sa mai iau ceva condensatori de filtrare (pt alimentarea de putere) si in loc de respectivul ecran sa pun ceva filtre LC pe primar si pe secundar ?

Link to post
Share on other sites

la banii astia cred ca ei folosesc denumirea de ecran static la altceva(vre-o carcasa din tabla-presupun) ca pentru o amarata de bobina e mult a dracului!

O fi o tabla (sau oricum un ecran mai de calitatte)dar daca pt aplicatia mea nu prea are folos ce rost ar avea sa-mi pun ecran de asta ?Nu vreau sa se inteleaga ca ma zgarcesc acum la aia 35 lei pt ecran dar voiam sa stiu asa pt cultura mea (si poate a altora) daca in audio este absolut nevoie de asa ceva.Eu personal pana acum nu am auzit sa se foloseasca ecran static la nici o statie. Am vazut doar la un aparat radio vechi de vreo 20-30 ani. Insa mai stii , mai bine intreb intai :yawinkle: .
Link to post
Share on other sites

In audio este recomandat ca transformatorul sa aiba ecran. Eu insumi am constatat uneori utilitatea lui. Alteori, cand am indepartat ecranul, nu am sesizat o diferenta. Depinde si de pozitia transformatorului in raport restul montajului.Uneori, acest ecran se afla intre primar si secundar si este intr-adevar o infasurare cu un singur capat conectat la impamantare sau la masa. Transformatoarele toroidale au astfel de ecran. Alteori, este o spira inchisa din tabla in exteriorul transformatorului, mai precis in exteriorul miezului, dar la transformatoare toroidale nu exista. Majoritatea transformatoarelor cu tole din audio au asa ceva.Ecranul minimizeaza influentele pe care transformatorul le are, prin campul electric din jurul sau, asupra celorlalte blocuri functionale.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines