Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema Radio Latvia VEF


Guest

Recommended Posts

Salutare tuturor!Am "mostenit" de curand acest radio aflat intr-o stare acceptabila.La prima vizionare am constatat ca platanul pick-up-ului nu se invarteste,dar partea buna e ca se pare ca doza este functionala.Partea proasta se pare ca este la radio:nu functioneaza decat pe unde medii unde "prinde" doar un singur post-Antena Satelor- si se aude extrem de incet.Daca are cineva o schema a acestui radio ii sunt recunoscator.Multumesc.

Link to comment
  • Replies 21
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Selena

    7

  • nicolae57

    2

  • razvan_3001

    2

Pentru unde medii apasa ambele clape: MA (Magnitnaya Antenna=antena de ferita interna) si CB (Sredniie Volni=unde medii). Din butonul mare stanga, pe acelasi ax cu butonul de volum, se poate roti antena de ferita pentru orientare pe post (radioul pe balcon, nu langa calculator, in fundul camerei).Vezi daca bobina de unde medii ( cea cu mai putine spire, mai scurta) de pe bara de ferita nu cumva a fugit din locul initial pe bara: prinde postul si incearca sa o deplasezi pe bara pentru intarirea auditiei (reglajul este foarte critic, 1...2 milimetri si este eficace in zona de frecvente mici, lungimi de unda mari, adica in jumatatea din dreapta a scalei). Mai intai, incalzesti usor cu uscatorul de par ceara care fixeaza bobina pe bara, scoti triunghiurile de hartie care asigura blocarea, astfel ca bobina sa alunece foarte usor pe bara la reglaj. Impingerea ei pe bara la reglaj o faci cu un creion, nu cu mana, pentru ca baraie in difuzor si mana falsifica acordul.Sa nu te astepti ca acest radiou sa fluiere si sa fasaie ca cele chinezesti, (ca si cum asta ar fi dovada de sensibilitate). Sensibilitatea pe antena de ferita este de minim 3 mV/m (radiourile mai "recente" au 2...1 mV/m, dar si zgomot mare), si este foarte silentios (filtru de banda dublu), asigura auditie de calitate a posturilor.Sa nu actionezi, deocamdata, la alte reglaje. Avand schema, trebuie verificate tensiunile. In primul rand, cu lampile in functiune, trebuie sa ai 285 V intre sasiu si borna + a primului electrolitic, C7= 20 microF care comunica cu + la puntea redresoare cu germaniu (prinsa pe spatele tablei de dupa scala). Daca tensiunea este mult mai mica ( de exemplu 190 V), puntea este defecta - se inlocuieste cu 4 diode 1N4007 in serie cu un rezistor de 160 Ohmi/5W.( Mare atentie, cu atatia volti si borne neizolate!)PS Asteptam vesti despre cum prinde posturi seara, cand apare propagarea prin reflexie pe ionosfera, pentru ca ziua, oricum, nu prinde decat local.

Link to comment

Multumesc pentru sfaturi,schema si nu in ultimul rand pentru promptitudine!M-am prins cum functioneaza reglajul pe unde medii.Antena de ferita este la locul ei,se roteste actionata de butonul mare din stanga.Singura problema este ca se aude foarte incet-cu volumul dat la maximum-si nu prinde decat un post.Despre paraziti radio nu se pune problema,se afla undeva la munte, unde cea mai apropiata casa cred ca e la 200m si cu siguranta nu este dotata cu computer.Din pacate ajung destul de rar pe acolo,dar la urmatoarea vizita cu schema in fata o sa verific tensiunile pe tuburi, o sa-i cuplez o antena de unde medii verificata - download/file.php?id=38526&mode=view (in Bucuresti este evident mai eficienta decat antena de ferita a unui radio Graetz Sinfonia) si eventual un fir lung pentru unde scurte.

Link to comment

Tot eu sunt.

Azi, ziua, propagarea radio a fost foarte redusa, pe scurte nu se prindea absolut nimic, pe nici o banda, nici macar zgomot (cauza: activitate solare intensa). Abia spre seara a inceput incet-incet sa se amelioreze. Pe unde lungi, la fel, doar Bod 153kHz se propaga, Ucraina si Polonia abia daca se banuiesc (in plus, s-a redus puterea de emisie, nu mai sunt posturi cu acoperire nationala, strategica). Ma gandesc la aceste aspecte, ca o cauza a randamentului scazut al radioului Latvia, in discutie.

 

Exemplarul meu, pe care l-am restaurat a avut o istorie tragica. Cine l-a avut l-a dat la reparat cu urmatorul simptom: prindea posturile instabil, daca reveneai, postul nu il mai gaseai la locul sau, ci deplasat 2 cm pe scala, apoi aparatul se bloca total, iarasi paraia cu toane etc. Mesterul, cine o fi fost, a muncit mult: a dezlipit si a relipit piese, a carpit cu sarme traseele exfoliate, a inlocuit si soclul primei lampi, a scapat letconul in plexiglasul bobinelor de oscilator(!), a umblat la medie frecventa si altele. Radioul acesta a fost apoi abandonat zeci de ani pe un culoar in praf si ger - pana l-am zarit eu...

Defectul era urmatorul, atipic: echipajul mobil al condensatorului variabil avea joc mare la rulmentul cu bile, coroana de bronz se misca in corpul masiv din aluminiu. Am dat jos condensatorul si i-am pus o saiba sectionata, manufacturata din tabla de 0.2, intre umarul coroanei si corp. Am indreptat si lamelele deformate (m-am folosit de lera de 0.2 si de lupa cesornicarului). Este un condensator cu distanta mica intre placi, perioada de trecere de la piese mari la cele cu dimensiuni medii, deci a fost destul de dificil de reglat.

Mi-a luat mult timp sa restabilesc zonele maltratate, am fabricat si bobinele de oscilator topite ( am gasit carcase identice in Selga) - noroc am avut cu schema detaliata, numar de spire, inceput-sfarsit etc. La fel, readucerea in benzi si reacordarea nu ar fi fost posibile fara generator de semnal calibrat.

Pun aici un video clip facut astaseara la 20:30, cand a inceput propagarea, pentru colegul nostru, sa aiba un termen de comparatie pentru radioul sau.

In privinta picapului, acesta are o singura viteza, pentru discurile de 78 ture (doza are doua ace, ambele pentru 78 ture - nu folositi discuri microsion, ca acele acestea au alt profil, mai butucanos si se diastrug santurile).

 

http://www.youtube.com/user/RadioAscult ... Cte67m67zQ

 

PS. Mai adaug: ma bucur ca am fost de folos, e pacat sa nu restaurezi, este un radio de calitate, clasa I in acei ani.

Daca nu apesi si clapa MA, antena de ferita iese din circuit si intra alte bobine pe medii si lungi, impreuna cu antena filara externa.

Link to comment

Sigur ai fost de folos cu aceste posturi.Am vazut si videoclipul si mi-am facut o parere.La urmatoarea vizita o sa incerc antenele externe dupa ce verific toate tuburile.Multumesc inca o data.

Link to comment

" In privinta picapului, acesta are o singura viteza, pentru discurile de 78 ture (doza are doua ace, ambele pentru 78 ture - nu folositi discuri microsion, ca acele acestea au alt profil, mai butucanos si se diastrug santurile). "Aici am scris eronat. In realitate, picapul are trei viteze (33 45 si 78 rot/min) si doua ace cu profil diferit, pozitionate pe disc cu ajutorul unei parghii apartinand dozei: pentru discuri vechi parghia in pozitia de jos, punctul verde: pentru discuri "moderne" microsion parghia in pozitia de sus la punctul rosu.Abia astazi am toaletat mecanismul si m-am documentat pe viu. Comutatorul de pornit/oprit al motorului este actionat pe verticala, prin ridicarea/ lasarea bratului pe suport, deci nu prin tragerea laterala a bratului. Motorul se alimenteaza la 110 V, din priza primarului transformatorului de retea.Platanul se roteste pe 3 bile asezate intr-o colivie, ceea ce asigura micsorarea riscului de balansare laterala. Antrenarea se face prin frictiune, existand pozitii clar marcate in care rola antrenoare sta relaxata, sa nu se ovalizeze in timp.

Link to comment

Aha,deci asta putea fi.Am incercat prin tragerea laterala a bratului(ca la un Darclee pe care il am) si poate de aia nu a pornit platanul...O sa incerc prin ridicare data viitoare.Ma gandeam la receptia slaba:poate fi de la diodele detectoare?Amplificatorul parea sa functioneze OK-am atins acul dozei cu mana si se auzea destul de tare in difuzoare.

Link to comment

Da, nici la mine nu a pornit motorul din prima, a trebuit sa scutur in sus si in jos suportul-buton pe care sta bratul, pana si-a dat drumul contactul. Uneori, trebuie o noua scuturatura, probabill este oxidat in interior.Pentru depanare, exista aici un loc numit Pasi de urmat la reparerea unui radio pe lampi, in care sunt spuse lucruri utile si la obiect.Trebuie sa faci rost de un set de lampi (eu am cumparat de la iesenii care activeaza la Bazar-Vanzari pe acest forum; lampa detectoare este foarte ieftina) si sa le inlocuiesti pe rand, sa se vada vreo imbunatatire notabila. Dar, mai intai, trebuie verificate tensiunile (variatii anormale pot fi cauzate de piesele din jur, dar si de lampa defecta). La mine, era defecta puntea cu seleniu, un brat al ei si astfel tensiunea era redusa chiar de la origine. Abia apoi vor fi verificari in regim dinamic, unde se pierde semnalul, sau de ce nu este semnal suficient. Verificarile se fac pe postul cel mai puternic si stabil, pentru ca propagarea este foarte capricioasa anul acesta.

Link to comment

Un pick-up vechi, totusi de calitate. Si discuri vechi inregistrate analogic, tot de calitate. Trebuie ascultate cu pauza, doar atat cat inca nu te-ai obosit.

Platanul nu are nici un fel de balans. Pianul si viorile in concert simfonic (pasajele lento) dovedesc imediat daca sunt fluctuatii de viteza, fara sa faci, obligatoriu, teste stroboscopice.

 

http://www.youtube.com/user/RadioAscult ... zdu6SOVGfs

Link to comment
  • 1 month later...

Am cumparat un set complet de tuburi noi(mai putin "ochiul magic" pe care nu l-am gasit,dar nu e problema,cel de pe aparat inca mai are ceva emisie) de la user-ul luk9900, caruia ii multumesc pentru promptitudine si calitatea tuburilor si a ambalajului.Zilele acestea il verific avand noile tuburi+antena externa si daca nu se schimba nimic il iau acasa la verificat in amanunt-electrolitici,cuplaj intre etaje,etc-aplicand cele citite in topicul"pasi de urmat pentru repararea unui radio cu lampi".Cum o sa am noutati o sa le postez.Sper sa "iasa" bine,mai trebuie cosmetizat putin,aparatul nu a mai functionat de mai bine de 20 de ani,dar a fost totusi depozitat in casa,nu in pod,afara sau in cine stie ce beci.

Link to comment

Tot asa si eu, am seturi noi (din aceeasi sursa), cu exceptia ochiului magic. Aparatul este foarte bun (eu il alimentez printr-un filtru de retea, intre priza si el, si nu simte paraziti - pe balcon si cu orientarea fina a antenei din interior). Se mira toti cum de este receptia atat de placuta si curata. Am postate cateva clipuri, ultimul fiind de la miezul noptii precedente:

 

http://www.youtube.com/user/RadioAscult ... _lNYj4S_JQ

 

Succes in continuare, este un aparat de exceptie. La mine pe balcon folosesc antena filara doar pentru unde scurte, pe medii si lungi baga paraziti puternici si de aceea apare nu prea sensibil (se ineaca).

Link to comment

Da,pare foarte sensibil cu antena de ferita,pe unde medii.Sper sa obtin si eu asemenea receptii in cele din urma.In Bucuresti nici vorba de asa ceva(atat de multe posturi pe UM cu antena proprie).Se schimba treaba cad ii cuplez o antena magnetica exterioara(se poate asculta chiar Radio IASI , 1053 KHz in conditii decente) sau un fir lung pentru US-acum vorbesc de un alt aparat, un Graetz Sinfonia.Pe acesta il folosesc zilnic pe FM,are un sunet foarte placut.Pe Latvia am de gand sa-l folosesc la munte,intr-o zona izolata,sper sa nu am paraziti de niciun fel,teoretic nu am de ce.

Link to comment

Revin cu ceva noutati.Am inlocuit toate tuburile cu unele noi dar din pacate am alte probleme.Ata de scala s-a rupt(pe tamburul mare ata nu urmarea canelurile,mai exact se suprapuneau doua trasee).Plus de asta roata dintata a tamburului,care antreneaza condensatorul variabil s-a spart.Am lipit la loc bucata sarita si am sa cumpar si un fir textil pentru scala.La antena de ferita nu a fost cazul sa folosesc phoen-ul,ambele carcase ale bobinelor erau dezlipite,urmeaza ulterior sa le fixez in pozitia corecta(asta o las ca fiind ultima interventie).Am incercat o receptie cu antena exterioara,fir lung de vreo 20m, actionand cu mana roata dintata a CV-ului.In timpul zilei se prindea RRA pe UL (statia Bod) in conditii excelente-am spus ca e departe de orice paraziti.Pe UM se prindea Antena Satelor si RRA,iar pe unde scurte cateva posturi-n-am insistat prea mult,a fost suficient sa-mi dau seama ca functioneaza.Am adus aparatul acasa pentru cosmetizare si aici(Bucuresti) e mort pe UL si UM(Doar paraziti),in schimb a miscat ceva pe scurte(tot ziua,iarasi n-am insistat).Cred ca e o problema si cu CV,la cursa de deschidere a lui(aproximativ de la inchis total pana la deschis 25%) apar paraieturi,ar putea face contact armaturile?Eu nu l-am atins mecanic decat cu o pensula de desen cu par foarte fin si l-am suflat cu aer pentru indepartarea prafului.Ma tem ca imi trebuie si mie o lera...Cat despre pick-up, foarte bizar.Evident ca nu a pornit din prima,am stimulat putin contactul si motorul a pornit.Platanul in schimb nu se invartea.Problema:axul motorului patina pe rola aceea de cauciuc care actioneaza si platanul.Platanul fiind intepenit,nu am vrut sa risc tragnad foarte tare de el in sus,asa ca l-am gresat putin si am lasat sa actioneze.Ulterior a iesit foarte usor,in schimb aici apare ciudatenia,motorul nu mai porneste.Ma rog,trebuie sa verific daca se mai alimenteaza,dar n-am avut timp.

Link to comment

Am avut si eu o problema similara cu pickup-ul de Latvia.Fostul proprietar nu a realizat ca platanul este gripat,asa ca motorul a dat in greu,s-a supraincalzit,carcasa unei bobine s-a defornat de la caldura si intr-un final s-a ars.Asa ca am fost nevoit sa o rebobinez.Verifica si aceasta varianta, sper sa nu ai problema pe care am avut-o eu.Succes la depanare.

Link to comment

Motorul sigur nu s-a supraincalzit,a mers putin si dupa cum am spus nu transmitea aproape deloc putere catre rola de cauciuc,deci nu a fost fortat.In plus l-am verificat-la mana nu parea sa aibe o temperatura mai mare de 45 de grade(din cate stiu eu senzatia de durere la cald simtita de mana este de la 55 de grade in sus).Oricum trebuie sa verific daca este alimentat si daca este ars.Multumesc

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines