Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Sign in to follow this  
Ciprian Alexandrescu

Noua tehnologie??

Recommended Posts

E doar un egalizator ca sa compenseze ineficienta cutiei inchise prin pompare de putere muuulta.Avantajul este volumul redus al cutiei.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest TheOne

iti trebuie un woofer puternic si muulta putere dupa cum spunea Sharky :supz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Scuze daca considerati OFF TOPIC ceea ce am postat aici, dar credeam ca nu merita sa deschid un subiect nou pt asa ceva (poate ca este o tampenie).De un timp ma tot gandesc si eu oare ce va fi noua tehnologie care va aparea in domeniul audio.Si ma gandeam si eu, ce ar fi daca ar aparea pe piata ceva difuzoare cu tehnologie mai indrazneata. Acum ceva teorie: In general sunt trei tipuri de constructie pt "motoarele" difuzoarelor. Atasez o schema dintr-o revista:a. bobinaj scurt si "pole piece" scurt (nu stiu cum se zice in romaneste) Bobina este in totalitate in campul magnetic, dar miscarea nu este tocmai lineara, membrana poate avea o cursa mica. Este ieftin de fabricat, are eficienta mare.b. "pole piece" scurt, bobinaj lungCursa membranei poate fi deosebit de lunga, dar deoarece intotdeauna numai o mica parte din bobinaj se afla in campul magnetic, eficienta este mica.c. "pole piece" lung, bobinaj scurtEste cea mai buna varianta, membrana poate avea o cursa lunga, si bobina se afla intotdeauna in campul magnetic, deci eficienta este mare. Asta este cel mai costisitor si are nevoie de magneti foarte puternici (scump).Prealabil as dori sa nu va luati de limbajul "tehnic" folosit de mine, pt ca nu este profesia mea (electronica). Si dupa astea sa va spun la ce m-am gandit. Difuzorul in loc de magnet permanent sa aiba unul electric (bobina) pt ca se stie ca bobinele sunt in stare sa genereaza un camp magnetic mult mai mare (puternic) decat magnetii permanenti. Si poate ca s-ar putea obtine o linearitate mai mare in redarea diferitelor frecvente daca sa zicem se folosesc ceva circuite integrate care sa scada sau sa creasca puterea magnetului electric in functie de frecventa la care bobina (cel care se misca) isi schimba impedanta in functie de frecventa, si astfel s-ar anula aceasta schimbare.Ce parere aveti. Este viitoarea tehnologie sau nu? S-ar putea realiza? Daca da, ar fi eficient sau tot "batranul magnet permanent" este calea de urmat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

imi pare rau sa-ti sric visele, dar tehnologia ade care vorbesti tu a fost de la inceputul difuzoarelorau existat prin anii 40-500 radiouri care foloseau electromagneti, dar erau ineficiente...., plus ca un astfel de electromagnet poate introduce brum de la retea.....cui i-ar placea sa bage boxa in priza? si asa statia consuma destulsuntem in 2005 :supz: si avem difuzoare pe neodymium :prayer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

din cate am inteles eu cutia aceaea se inchisa va avea comportamentul unui bass-reflex cu raspuns liniar; ca avantaje va avea raspunsul liniar in frecventa si volumul mic ocupat; ca dezavantaje: 300 W pe la 30 Hz eu zic ca fac ravagii :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raspunsul final il are ca bas reflexul..dar pt asta ai nevoie de putere de 10 ori mai mare. Pe langa asta incinta e inchisa, deci diful o sa fluture ca prostul la frecvente joase.Sa pui in practica asa ceva e costisitor : amplif puternic+ dif cu cursa lunga.pole piece = piesa polara.... elemente din circuitul magnetic al difuzorului ce directioneaza liniile de camp pe unde "vrea muschii" proiectantului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am auzit mai demult, ceea ce priveşte tehnologia de vârf, ceva de la kenwood - subwoofer, dar care nu foloseşte difuri, ci mai degrabă ceva ce seamănă cu un ventilator într-un tub, magnetul era fixat pe o axă cu ceva pale ca la ventilator şi bobina era fixă sau ceva de acest gen. Nu-mi mai amintesc exact, am citit-o mai demult

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines