Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Sign in to follow this  
Guest yulica

Am nevoie de un sfat

Recommended Posts

Guest yulica

Salutare! Ma ocup de o chestie care trebuie sa preia un semnal audio, in banda 0,5-10Khz si trebuie sa fa o transmisie in timp real. Pe partea de achizitie, m-am gandit la un ADC pe 12 biti, ceva de la MAXIM(vreau o fidelitate buna) si un PIC16C73 pentru a realiza o codare ADPCM. E buna alegerea, sau as putea gasi ceva mai bun? Trebuie sa ma limitez la ceea ce gasesc la firmele din tara!!! Mersi!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Compresia ADPCM necesita o putere de calcul care nu o poti obtine cu PIC 16C73 (Aplicatie AD: "G.726 encoder requires 3.5 MIPS, decoder requires 3.7" la o rata de esantionare 64kbps). Pentru a esantiona semnal de 10kHz tu ai nevoie de o rata de esantionare cel putin dubla, deci la conversie AD pe 8biti ==>160 kbps. Prin compresie ADPCM pierzi din calitatea semnalului, o astfel de codare se preteaza doar pt calitate telefonica. Da mai multe detalii despre aplicatia ta pentru a gasi alte solutii

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest yulica

Mersi pt interesul tau! In acest proiect trebuie sa ma ocup de achizitia unor sunete de animale si transmiterea acestora la un calculator pentru analiza spectrala si analiza anumitor indicii caracteristici. Transmiterea semnalului trebuie facuta wireless la o distanta de aprox 500m-1000m. O conversie delta sigma a semnalului analog ar fi buna?? Astept solutii! Mersi!

Share this post


Link to post
Share on other sites

In cazul in care vrei analiza spectrala a datelor achizitionate nu este recomandabila folosirea algoritmilor de compresie/decompresie, iar transmisia radio in timp real a unui flux de date de ~250kbps la >500m nu este simplu de realizat. O solutie ar fi implementarea algoritmilor de analiza spectrala la sursa si transmisia rezultatelor prin radio.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De fapt, se poate implementa ADPCM pe PIC:

 

http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... e=en011118

 

Dar sunt de acord ca pentru o aplicatie de analiza spectrala nu e o idee buna. Din contra, trebuie sa pastrezi semnalul cat mai aproape de original.

Pentru 20KHz (minimul pentru o esantionare corecta) si 12 biti/sample rezulta o rata de transfer de 240kbps. Prea mult pentru majoritatea interfetelor seriale tip RS-232 (doar daca nu ai o placa cu un UART special in PC). Poti sa incerci eventual transmisia printr-un adaptor USB la serial, stiu ca puteai sa ajungi la niste rate de transfer destul de mari (pentru detalii vezi datasheet-ul de la FT232BM pe http://www.ftdichip.com).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest yulica

ok! Am ales un DSPIC30F4012. Cam atat am gasit pe aici prin Romania. A lucrat cineva cu ceva de genul asta? As avea nevoie de niste sfaturi de care ar avea nevoie un incepator. As vrea sa efectuez o analiza spectrala cu dsPIC-ul si transmiterea doar a semnalului care indeplineste anumite conditii! Mersi!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines