Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incalzirea cablurilor electrice


Guest marco1984

Recommended Posts

Guest marco1984

va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema;intr-un circuit cu urmatoareledate date :Rr = 2200 ohm rezistenta receptorRc = 200 ohm rezistenta cablu din cu, suspendat in aer U = 240 V I = 0.1 At = 1.5 h timp de functionare in ore care este temperatura in grade C la care ajunge conductorul ?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 18
  • Created
  • Last Reply

Problema enuntata poate fi privita din 2 puncte de vedere:Fie didactic (pare scoasa din manualul de fizica-electricitate de liceu/scoala profesionala), fie practic (aveti un bec de 20-24W/230volti?)Practic, un cablu de 200 ohm e relativ lung (nu poate avea sectiune sub 0,5 mmp din motive de rezistenta mecanica!), incalzirea fiind NEGLIJABILA.Didactic, problema nu e complet definita. Ar trebui specificat cel putin "rezistenta termica" (chestia asta se foloseste la radiatoarele pentru electronicele de putere: grad/watt), eventual temperatura mediului (fara ea se poate calcula doar un gradient de temperatura).Succes!

Link to comment
Share on other sites

Guest marco1984

Da asa este problema este relativ incompleta, eu oricum am nevoie de modalitatea de calcul a incazirii unui conductor supus trecerii unui curent electric; pentru aceasta fie daca se gaseste ceva documentatie sau o problema demonstrativa, in care Tmediu = 20 C, si constanta CU = 0.004.mai pe scurt algoritmul de calcul al incalzirii unui conductor electric ma intereseaza.

Link to comment
Share on other sites

Regimul de lunga durata este caracterizat de faptul ca pierderea de putere este ct. in timp,intermitent inseamna pe scurt,ciclic,iar de scurta durata,mai pe intelesul tau,este un regim apropiat sau de scurtcircuit.Acestea fiind lamurite,hai sa bagam o formula de calcul,nu inainte de a stabilii cateva ipoteze:-conductorul este omogen si izotrop,astfel ca temperatura T este aceeasi pe toata lungimea;-temperatura T este redusa (undeva intre 60-100grd),astfel incat constantele de material nu variaza.OK?Si acum formula mult asteptata .Alegand legea conservarii energiei intr-un interval de timp dt si care sper ca nu a fost abrogata intre timp de guv.RO =>pd x dt = mc x dT + k S dT dtsi acum hai sa explicitampd=puterea dezvoltata in conductor;m=masa conductorului;c=caldura specifica;dT=T-Tm este supratemperatura conductorului (Tm=temperatura mediului ambiant)k=coeficientul global de schimb de caldura (prin conductie si convectie) ;S=suprafata laterala de schimb de caldura cu mediul exterior;acuma;pd/kS = RI2/kS = q x I/sk2radical pi x s = Tf - TmaTf= temperatura finala la trecerea unui curent Iq=densitateas=sectiuneaApoi se poate determina I max.admisibil :aplauze Sper ca am fost destul de explicit !

Link to comment
Share on other sites

Conductorii "aflati in aer" pot avea izolatii dintre cele mai diverse sau pot fineizolati (de ex. reteaua de contact in cazul tractiunii electrice).Schimbul de caldura cu mediul este caracterizat prin acelasi coeficient in toateaceste cazuri ? Daca nu, cum se determina el in cazurile particulare ?Suprafata laterala de schimb de caldura cu mediul exterior reprezinta suprafatatotala a conductorului (in speta, a unui cilindru) ?

Link to comment
Share on other sites

Asteptam cu interes solutia d-vs "d.p.d.v. matematic" asupra absolut tuturor marimilor care intervin :da Cine are nevoie de ...detalii,sa participe in mod fervent la cursurile facultatii de profil.Poate asa se vor ...LUMINA.Va reamintesc ca acesta este un forum si nu un curs de speciatitate gratuit.Numai bine !

Link to comment
Share on other sites

leoncris : tocmai pentru ca este un forum public, unde pun intrebari si cei care

nu sunt de specialitate (sau mai ales acestia), este necesara o explicatie completa !

Ati postat o formula complicata pentru un neinitiat, atunci detaliati absolut toti termenii

care intervin. Insa modul in care intelegeti sa incheiati un subiect, prin trimiterea catre

o facultate de specialitate, este absolut pueril ! In cazul in care nu ati sesizat, desi ma

indoiesc de acest lucru, v-am pus acele intrebari nu pentru mine, ci pentru cel (sau cei)

carora le-ar fi util acest topic.

Dr.L : fiti fara grija, am inteles... :da

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines